Thursday 23 June 2022

dokumentarfilm ... BEHIND THE SCENES: LAST TANGO IN PARIS (Serge July & Bruno Nuytten, F, Arte, 2004)


Jeg må indrømme, at den fransk-tyske tv-station ARTE TV er ved at blive min favorit-tv-kanal. De bringer pænt mange rigtig gode selvproducerede dokumentarfilm. Fra tid til anden dukker et par af dem op på DR - ofte i international udgave med engelsk voiceover. På den franske og tyske version af kanalen finder man mestendels programmerne/filmene med fransk og tysk tale, og så er det man ærgrer sig over, at man aldrig fik lært fransk. Men tysk går heldigvis an (Når det så er sagt, skal det dog også tilføjes, at det faktisk ærgrer mig så meget, at jeg ligefrem forleden googlede, hvor længe det vil tage at lære det skide frøgnaskersprog!! Men at begynde at lære et nyt sprog her i en fremskreden alder er jo sikkert skide besværligt, og hvem gider også det). Men på ARTE's international side lægger de også flere og flere ting ud med engelske undertekster (og andre sprog som polsk og den slags unaturligheder). 

I nat engang sad jeg så og glanede ARTE's glimrende dokumentar om Bernardo Bertoluccis film LE DERNIER TANGO À PARIS - om end nok mest kendt uden for Frankrig som LAST TANGO IN PARIS. I de danske biffer kørte den som "Bar røv og smør på baguetten i Paris" (no, not really). Den er fra 1972 og har Marlon Brando og Maria Schneider i hovedrollerne. Og ja, der tales også en del om "dén" scene. Voldtægtsscenen. Man kan selv læse op på det, men den kom til at præge skuespillerinden resten af livet (hun gik bort i 2011).

Dokumentarfilmen har interviews med instruktøren, en del af holdet bag, og Maria Schneider. Marlon Brando stillede træskoene samme år (altså 2004), men om han blev spurgt om at være med, må man selv gætte sig til. Man kan i alt fald spare sig at vente på at han dukker op. Dokumentarfilmen løber 53 minutter og kunne nemt have været længere. Den ligger på ARTE's hjemmeside indtil 31. juli 2022, og den ligger frit tilgængelig - altså ikke noget med VPN eller noget. 

Link til filmen lige her (virker indtil 31.07.22)

UPDATE (30.07.22): Jeg har uploadet dokumentarfilmen til YouTube. Desværre er man nødt til at logge ind for at se den. De små poder bliver jo tydeligvis skæmmet på sjæl og sind ved at se sådan noget snavs - ja, altså det mener ejerne bag YouTube vel sagtens. Man kan også lavet nogle fixfaxerier, så man ikke behøver skulle logge sig ind, downloade et lille program, men det må du selv google (jeg har glemt, hvordan man gør).