Saturday 21 May 2022

FORRÆDERNE (Ole Roos, DK, 1983)


Jeg faldt for nyligt over Ole Roos' FORRÆDERNE fra 1983 på dvd. Og efterfølgende købte jeg Ustumallagams bog The Reel Ghoul II, hvori han anmelder filmen. Jeg var godt nok liiidt skeptisk, men Ustu taler ret positivt for den og giver den 7 ud af 10 mulige stjerner. Så den skal bestemt ses på et tidspunkt. Jeg har checket dvd'en, og kvaliteten er vist sådan nooogenlunde okay. Man kunne dog godt have ønsket sig en bluray i bedre kvalitet. 

Anyhoo, se lige hvad jeg faldt over i dag i Ekstra Bladet fra 31. oktober 1983; ikke blot to ad-mats (filmen havde premiere i to københavnske biografer samme dag), men også en helsides reklame! Desværre er det lidt tricky at poste den slags på facebook, og jeg gider ikke skulle censurere dem alle tre, så her er de på bloggen i stedet. Nederst også en trailer og Ekstra Bladets anmeldelse. 

Ole Roos lavede ikke så mange film, men om ikke andet lavede han en af dansk films bedste ifølge min uvurderlige mening, nemlig SYG OG MUNTER med Jørgen Ryg fra 1974. Og det er endda en tv-film! Han lavede også HÆRVÆRK, som bygger på Tom Kristensens roman fra 1930. De tvang os til at se den i 8. klasse, og det var et sandt mareridt. A mareridt I tell you! 

NB: Jeg ved godt, at det er sådan noget æstetisk noget med at hagekorset skal ligne bogstavet "æ", men det er alligevel noget rod, at nazisymbolet er spejlvendt! Man får lidt mistanken, at filmselskabet har tænkt: "Det er der sgu ikke nogen, der lægger mærke til alligevel".  


Fra Palads


Anmeldelse fra Ekstra Bladet 31. oktober 1983.
Paul-Jørgen Budtz var ikke begejstret.

En lejemorder ser ... med bekymring på ny Medieaftale

Fra Journalisten.dk i dag

DEN NYE MEDIEAFTALE

Via Journalisten.dk ser jeg netop omtalen af det nye Medieforlig (check artiklen her). Jeg husker tilbage på min barn- og ungdoms monopolfjernsyn. Og selvom jeg dengang forbandede Danmarks Radio ad Hekkenfeldt til, så synes jeg i dag, at det gamle stats-tv havde sine fordele. Fordele, som vi kunne bruge i dag; Kanalen var public service. I dag synes jeg, at DR i for høj grad forsøger at konkurrere med de kommercielle kanaler og streaming services frem for at udøve public service. Og dét skal DR ikke.

De bruger pengene forkert. Og nu skal de åbenbart have flere penge, som de kan bruge forkert. 
Hvorfor er TV-avisen ikke bedre?
Hvorfor er de små programmer ikke flere i antal?
Hvorfor har DR ikke et ordentligt (bedre) filmprogram?
Hvorfor har DR ikke et ordentligt musikprogram på tv-siden?
Hvorfor har DR ikke Troldspejlet mere?
Hvorfor har DR ikke alle mulige andre små programmer?
Hvorfor har DR ikke et godt program om tegneserier? 
Hvorfor har DR ikke et program henvendt til frimærkesamlere?
Hvorfor osv, osv, osv...

Sæt lønningerne ned, afskaf de gyldne håndtryk, og lav flere små billige programmer. Det kunne lade sig gøre forhen, og det kan det igen. Det er muligt, at streaming-publikummet ikke vil gide det. Well, det er jo sådan set ligegyldigt i og med at DR er en statskanal og ikke behøver at konkurrere eller at have høje seertal. 


MEN UD OVER DET...

...så bemærker jeg, at Journalisten.dk's artikel siger: 

"DR’s arkiv skal åbnes

Danskerne skal have adgang til DR’s arkiver. Derfor skal der etableres en søgbar adgang via Det Kongelige Bibliotek til arkivmateriale fra DR. Der afsættes 22,5 mio. kr. i 2023 og 20,0 mio. kr. årligt i 2024-2025." 

Egentligt fint nok, jeg ville elske at få mere adgang til DR's arkiv, end de godbidder der ligger (i lav opløsning og deraf ofte dårlig kvalitet) på Bonanza, M-E-N tilføjelsen "via Det Kongelige Bibliotek" bryder jeg mig ikke om!!! 

Betydet det, at man fysisk skal ind på det Kgl. Bib. for at se programmerne - ligesom hvis man vil læse de scannede (ikkeejerløse) aviser? Sikkert okay for københavnere, men os langt ude på landet får ikke megen gavn af det.

Og før der er en klog (eller vittig - eller gnaven) sjæl, der kommenterer om copyright-helvedet, og at alle mulige forfattere til tv-serier, tv-film, tv-teater og lignende, det vil sige skuespillere, manuskriptforfattere, kaffedrenge, sekretærer, dansepiger, osv, skal have deres del af kagen - eller i det mindste spørges om lov, så køber jeg heller ikke dén! Det kunne lade sig gøre med alt det, som allerede ligger på Bonanza. Dengang lavede man åbenbart en aftale med Copydan om det, og så kørte det igennem. Og i øvrigt, hvis Det Kongelige Bibliotek kunne få en aftale i stand om de ejerløse aviser under Corona-nedlukningen, så tvivler jeg på, at det ikke også kunne her og nu, hvis ellers viljen var til det. Hvis det er så umuligt, som nogen gør det til, så havde de ejerløse aviser jo aldrig kunnet åbnes op i de omtalte mange måneder. 


NB: Det med lav opløsning på Bonanza: Både svensk og tysk stats-tv kan finde ud af, at nyscanne mange af deres gamle programmer i bedre kvalitet. Det burde ikke være umuligt for DR.

Thursday 19 May 2022

Sverre H. Kristensen på udstilling!

Jeg husker udmærket Sverre H. Kristensen (SHK) fra 80'erne. Jeg havde opdaget heavy metal- og punk-fanzines via Metallic Beast i 86, og takket være de små annoncer i bladet fik jeg adresser til også at bestille fra andre redaktører og deres zines. Et af dem var Skummende epileptikkere (sic), som SHK stod for . 

Bladet var lige dele punk og tegneserier. Om det var for at være "punk", at bladets titel var stavet forkert, skal jeg ikke kunne sige. Det skal tilføjes, at Sverre var lige dele dansk og norsk, og det samme var bladet - artikler, indlæg og tegneserier i en skøn blanding af dansk og norsk. Jeg husker, da jeg modtog bladet fra Sverre, var jeg lidt skuffet over, at der ikke fulgte et personligt brev med, men blot bladet i en kuvert. Det var næsten blevet standard, at redaktørerne skrev et personligt brev til læserne, som bestilte et nummer af deres zines. Dette blev min eneste egentlige kontakt med SHK. Senere i 90'erne købte jeg hans zine Sewer Cunt, og jeg boede lange perioder i Melbourne i Australien dengang. Og på et tidspunkt blev en boghandel i byen stormet af panserne, som beslaglagde ulovlige bøger og blade (ganske som UK har Australien en lang og stolt tradition med censur af ulødige ting, som forråer samfundet!). Et af de beslaglagte blade var Sverres Sewer Cunt, som efter hvad jeg hørte blev right out banned! De australske pansere er ret tuffe (siger han og tænker tilbage på adskillige encounters med svinene). 

Men det var SHK, vi kom fra. Sverre er desværre død for mange år siden. Jeg husker, at jeg læste om det første gang i et nummer af Bloody Darlings. Det er mere end 20 år siden. Jeg udgav ikke engang STAY SICK! dengang. Nu vi taler om SS; Da Peder Pedersen besluttede at lukke Inferno, gav han mig alt det resterende utrykte materiale - og deriblandt SHK's artikel om seriemorder-film. Sagen er den, at det næste nummer af Inferno skulle have været et Serial killer-specialnummer. Men det kom som bekendt ikke. Well, det gjorde det jo så alligevel, men der gik langt over 20 år. Hvorfor Peder Pedersen ikke valgte at trykke Sverres gamle artikel, kan jeg kun gisne på. Måske syntes han, at det var nok, at jeg havde trykt den i SS. Måske syntes han, den var forældet. Måske havde han glemt den. Måske havde han glemt alt det gamle materiale, som endte med at blive trykt i STAY SICK! over to numre i 2000 og 2001 (der blev i alt fald ikke refereret til Inferno-materialet i det nummer, som endte med at udkomme i 2016). 

Men tilbage til SHK! Martin Christnasein (som måske og måske ikke hedder Christiansen til efternavn i virkeligheden) er i gang med at skive et efter sigende digert værk om Sverre. Et værk, som skal udkommen i en boks med to bøger, hvor den anden bog vil indeholde alle SHK's tegneserier!). Jeg glæder mig bestemt. Og ved den kommende tegneseriemesse i Kbh, Copenhagen Comics (28-29 maj) vil der blive en udstilling af Sverres ting. Ifølge reklamen (foroven her i indlægget) vil den blive afskærmet, så børn ikke kommer ind. Forståeligt nok. Sverre H. Krisensens tegneserier er ikke af den type, hvorom man kan sige "Nøj, deeet for børn". 

Fra Skummende epileptikkere nr. 3 (1987)

Sunday 15 May 2022

20+ år gammelt tv-klip med velkendte ansigter fra HORORFILMSAMLERSCENEN + klip fra Martin Schmidts glemte/uopdrivelige zombiefilm SNAKE EYES


Check lige det her ud!!!
Jeg faldt over dette indslag fra TV2 i går på YouTube: Horrorfilm præsenteret af Kim Kofod fra (og i) Rock Uglen. Og interview med en af de gamle filmsamlere, Heine Sørensen.
Heine er den samler i Danmark, som ved mest om gamle danske udlejningsbånd. Man kan simpelthen spørge Heine, om ligegyldigt hvilken film det skal være, når det gælder horror- og trashfilm, og han kan fortælle hvilke(t) selskab, der har udsendt den, om den var censureret, og hvordan billedkvaliteten var (Læs hans artikel "En videomans erindringer" i Obskuriøst nr. 1! Ligger på Archive lige her). Jeg tror aldrig, jeg har været ude for en udgivelse, som han ikke kendte til. Nå ja, bortset fra dengang han sagde, at NORTHVILLE CEMETERY MASSACRE aldrig havde været ude på dansk video. [EDIT: Men se dog første kommentar i kommentarfeltet. Jeg huskede åbenbart forkert her! 19.05.22] Jeg fandt den på Betamax som Motorcykelmassakren (det kan du læse om her). Men lad det nu ligge. Det er i øvrigt mange år siden, jeg har talt med Heine (dårligt blod i floden og alt det der). Men sjovt at se både ham og Kim igen. Jeg håber, de har det godt. Efter at have tænkt lidt over det, kan jeg godt huske, at Heine har nævnt det indslag, men jeg aner ikke, hvornår det er fra. Slut-90'erne/omkring 2000 velsagtens.
---
PS: SNAKE EYES, som der er klip fra, er fuldstændig umulig at opdrive. Det er en af Martin Schmidts gamle videoproduktioner, og den er kun udsendt på video. Og jeg mener, at det blot er sådan en hjemmeudgivet vhs. Sikkert udgivet af Martin selv. Den stod inde i Udlejningen, men jeg fik den desværre aldrig lejet og kopieret. Ingen lader til at have den, og jeg har en formodning om, at Martin Schmidt gerne ser disse tidlige videoproduktioner begravet og glemt. I alt fald er hverken SNAKE EYES eller DE LEVER (Martins anden videoproduktion) nævnt på Wiki, IMDb, DFI, eller Martins egen hjemmeside.