Tuesday 23 August 2022

Jack J's 70'ere: FISKERNE (Jens Ravn, DR, 1977)

Danish tv used to be so much more FUN in the old days (ROTFL)

Jeg har netop siddet og set første afsnit af Fiskerne (1:6), som jeg ikke har set, siden den blev vist første gang i 1977. Afsnittet var tungt og mørkt og dystert og laaangsomt. Jeg elsker det!! I 1977 kunne jeg ikke udstå det – jeg hadede serien. Jeg afskyede den. Det var det værste, jeg havde set, siden Danmarks Radio viste den svenske tv-serie Udvandrerne i otte dele (oprindelig lavet som to helaftensspillefilm). Det er 45 (!!!) år siden, jeg sidst har set afsnittet, men alligevel var der mange scener, jeg huskede udenad. Scener, talemåder, dialogstykker, ansigtsudtryk, stemning – og naturligvis musikken. Måske var det netop, fordi jeg følte sådan en lede ved serien dengang, at den bed sig sådan fast og efterlod slige fastbrændte aftryk i hjernebarken. Og så dét faktum, at skuespillerne spillede, som var der tale om en dokumentarfilm optaget med skjult kamera i et missionshus hos Indre Mission. Hvorfor er denne serie kun tilgængelig i en halvskidt overførsel i 540p på Bonanza!? Hvorfor er der ikke en blu-ray!? (eller i det mindste en hi-res kopi hos DR)


Sunday 21 August 2022

10 år med BLODIG WEEKEND horrorfilmfestival


Den 16'ende til den 20'ende november er der igen Blodig Weekend horrorfilmfestival (BW) i København. Og i år er det 10 år siden, det hele begyndte. Festivalen har dog ikke være afholdt 10 gange - noget body-horror-virus kom i vejen ... men det husker du nok. Ud af de otte afholdte festivaler har jeg været med til de seks. Det er desværre de to sidste, som jeg mangler. Det er også sjovt nok dem, som er foregået i "det nye sted", nemlig Empire Bio på Nørrebro. Jeg må indrømme, at det trækker ikke helt så meget, som det hyggelige Cinematek gjorde. Hyggelige - og vel at mærke nemt tilgængelige Cinematek. 

Empire Bio på Nørrebro er for bøvlet for os, der hver aften skal hjem til provinsen sent om aftenen. Jeg har arbejdet på Nørrebro, så jeg er udmærket klar over, hvordan de offentlige transportmidler virker fra og til. Jeg hører fra andre, at biografen også er for lille (hvad angår festivalen). Og Collector's Market er blot en skygge af sig selv under disse mindre forhold - hører jeg altså. Og for lille et filmudbud. Og der var da vist også noget med, at man ikke engang kan købe et festivalpas med flere film - men det kan jo være, de får lige dén del fikset til festivalen denne gang. Det ville da være rart. Men ellers er det hele bare blevet mere bøvlet. Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår, hvorfor man overhovedet flyttede festivalen. Jeg har hørt et rygte, men ikke noget jeg vil dele her, før jeg får det verificeret. Ingen fra festivalen vil naturligvis ud med sproget (jeg HAR spurgt på deres fb-side adskillige gange siden skiftet). Larmende stilhed til svar. 

Desværre har festivalen altid være en Københavner-festival med ikke den største agtpågivenhed for de mange besøgende fra kanterne af Danmark. Jeg har flere gange forsøgt at få festivalen til at organisere events som Q&A's til at ligge, så man i det mindste kan få det hele med og samtidig kan nå sidste tog med retning af Jylland. For det meste svares der ikke fra festivalens side, og sidste gang jeg spurgte (på fb-siden) lod man en københavnersnude stå for en arrogant afvisning: Folk fra provinsen kan bare checke sig ind på et hotel, kan de - lød svaret sådan cirka sammenfattet i een sætning. At der er forskel på at skulle hoste op med et par tusinde kroner til hotellogi per nat og et par hundrede til en DSB-billet lader til at være ligegyldigt. Det er det naturligvis også for københavnersnuder, som kan cykle til festivalen. Endnu et irritationsmoment er, at man altid har holdt fast i, at førstedagen kun skulle vise een eneste film. Sur prut, når man skal køre hele vejen fra et provinshul to timer hver vej blot for at se een eneste film. Man gider næsten ikke, men man vil også gerne have det hele med. Men måske er jeg bare mavesur igen. Ligesom dengang for flere år siden, da jeg yderst venligt kom med positiv kritik af noget et-eller-andet festivalrelateret, og en fra festivalen, som var på min facebook-venneliste, åbenbart tog det så krænkende, at vedkommende straks defriendede mig og ikke siden har kommenteret på noget, jeg har ytret. Og her gik man og troede, at konstruktiv kritik var noget positivt. 

Jeg har i øvrigt i tidens løb kunnet betragte andre frustrerede fans, som igen og igen har spurgt ind til info angående en kommende festival for blot at blive mødt af larmende tavshed fra festivalens facebook-moderatorer. Jeg husker bl.a. en fyr, som skulle planlægge ferie for at kunne komme til festivalen, men ... nada reply fra BW. Efter flere forsøg gav han til sidst op. Han blev vist hjemme. At det er folkene bag Another World Entertainment (AWE), som også står bag BW kommer nok ikke som nogen overraskelse. Kundekontakt har man aldrig gjort sig synderligt i. Det er mit indtryk, at man bliver mere ignoreret end ikke på de to firmaers facebook-sider. Redaktøren fra Sick in the Head zine skrev engang til mig og spurgte, hvad der var sket med den ene af AWE's bagmænd; Redaktøren havde skrevet direkte til ham flere gange uden respons. Jeg kunne svare ham, at dét havde jeg også og med samme resultat.
Da samme bagmand lukkede sin dvd-webshop for år tilbage, skete det også fra den ene dag til den anden. Ingen info, ingen tak til de mange kunder, der i årenes løb havde hældt penge i butikken, intet. Hvis nogen en dag satte sig for at skrive en dækkende artikel om festivalen, videoselskabet eller butikken - eller alle tre - så ville det ikke nødvendigvis blive smidt om sig med superlativer. Nå ja, med mindre artiklen kom fra de sædvanlige steder, hvor rygklapperi synes at være blevet den foretrukne anmeldelsesformular.

Men egentligt skulle jeg jo blot gøre obs på datoerne for den kommende festival. Altså: 16-20. november 2022, hvis ikke Corona, Byldepest eller Den Sorte Død kommer på tværs igen.