Saturday 23 July 2022

THREADS - tv-filmen fra BBC som Danmarks Radio ikke ville vise

Efter i flere år at have været bekendt med den britiske tv-film Threads, så fik jeg endelig fat på den i går (via Amazon UK) og smækkede den straks på lærredet i den lokale grindhouse-biograf (læs: min sofa). 

Instrueret af Mick Jackson til BBC i 1984. Filmen handler kort sagt om tiden før, under, og specielt efter et atombombeangreb på Storbritannien. Jeg skulle hilse og sige, at filmen er meget realistisk. Der er ingen amerikanske helte her, endsige en happy ending - eller andre opløftende stemninger, som vi kender dem fra netop amerikanske film. Her får man de gustne realiteter lige i smasken. Uden sødetabletter. 

Der er ingen underholdning i Threads, og der er ikke tale om nogen form for exploitationfilm. Sovjetunionen er i krig med Nato og USA (fordi russerne har invaderet et land!), og optakten lugter meget, som noget man genkender her næsten 40 år senere. 

Ifølge blurayens bagside er filmen så muggen, at den kun har været vist på britisk tv tre gang. Og der skal spørges om lov, før man viser den! 

Og tro nu endelig ikke, at det bare er englænderne, der ikke kan klare mosten. Herhjemme nægtede Danmarks Radio at vise filmen tilbage i 1984, selvom syv andre tv-stationer viste den samme aften som BBC, deriblandt svensk fjernsyn. Mig bekendt har DR endnu ikke vist filmen. 

Den engelsk bluray er the way to go, hvis man nu har fået blod på tanden: uklippet, restaureret og 2-disk-udgave. Den amk bluray er censureret. Videobånd og dvd-udgaver mangler dele af soundtracket. 

Aktuelt 26.09.84 (dvs. tre dage efter BBC og SVT viste filmen)

Coverscans lånt fra Laserdiskens hjemmeside

Thursday 21 July 2022

Jack J's 70'ere: At gense samtlige 84 afsnit af HUSET PÅ CHRISTIANSHAVN

Så fik jeg endelig genset det sidste afsnit af Huset på Christianshavn. Sidste gang, jeg så det afsnit, var nytårsaften 1977.

Jeg har stort set ikke set serien siden førstevisningen i 70'erne (1970-77, i alt 84 afsnit + en spillefilm, som ikke er med i boxen) bortset fra et par episoder hist og pist i årenes løb. 

Men nu fik jeg set hele det dvd-boxsæt, som jeg købte for adskillige år siden (dvs. der er tale om den første udgave af boxen, som er en kæmpe moderknepper med tre mindre boxe i en stor samlebox. 21 diske i alt. Der er senere kommet et kompakt sæt i mindre format, men om det er samme indhold på færre diske, aner jeg ikke).


Serien er godt nok for en stor dels vedkommende lavet i farve, men som de fleste mennesker i 70'erne havde vi kun et sort-hvid fjernsyn hjemme hos os, så jeg har naturligvis genset hele baduljen i sort-hvid for at ramme den samme stemning som dengang.

DR's box er desværre som altid fra DR under al kritik. Der er INTET ekstramateriale. Ikke engang de tv-programmer om serien, som DR lavede, har man gidet inkludere. Fra udlandet er vi blevet vant til kommentarspor, men heller ikke her gad DR gør sig ulejlighed. Ingen interview, intet. Og nu er det jo for sent. Stort set alle de medvirkende er døde. Jeg ville håbe, at der en dag kom en blu-ray, men jeg gør min ingen forhåbninger.

Men serien holder fint, og jeg har tænkt mig at gense den - igen. Måske i farve næste gang.


Udklippene er fra Aktuelt 31.12.77