Saturday 4 November 2023

Totalt glemt dansk fanzine: "Det onde"

 

"Det onde" - horrorlitteratur- (læs: Stephen King) fanzine
Forleden skrev jeg om (og uploadede) Synnøve-programmet, hvori en række horrorfans var inviteret ind for at snakke om splatterfilm. Programmet er fra 1992, og der var bl.a. to gæster, som begge var redaktører af danske fanzines om horror. "Inferno" (redaktør: Peder "Pedro" Pedersen) kender de fleste, men det andet blad er gået totalt i glemmebogen: "Det onde"! Men rent faktisk havde bladet en ret god distribution i og med at redaktøren var ansat i en stor boghandlerkæde. I nr. 3 nævner han, at "Det onde" kan købes i 20 Bog & Idé-butikker!
Bladet udkom i starten af 90'erne, altså samtidig med "Inferno", og redaktøren var en fyr, der hed Anders S. Kristensen, fra Ålborg, hvor der i samme periode som bekendt også udkom et andet horrorfanzine (Lars von H's Bloody Darlings). Thomas Winther mener, at der kom 12 numre af "Det onde". Jeg har aldrig selv haft kontakt med denne Anders S. Modsat "Inferno" handlede "Det onde" ikke om film, men om skræklitteratur (man anmeldte dog også filmatiseringer af Stephen King-bøger).

"Det Onde"s redaktør Anders S. Kristensen

Jeg sad netop og læste nr. 1 og 3 (takket være en venlig sjæl som ad flere omgange har sendt mig alle 12), og man forstår, hvorfor det er "Inferno", der huskes i dag. "Det onde" er rent ud sagt en tynd kop te. Og bladet var stort set et Stephen King-fanklubblad! Alt hvad King rørte blev til guld ifølge artiklerne. Men så på den anden side, det er vel i virkeligheden dét, som et fanzine skal: handle om det, som man elsker helt vildt meget.
Redaktøren var som nævnt ansat i Bog & Idé, og det er svært at se, hvor fanzine-skriverierne slutter, og reklamerne for boghandlen begynder. Fonten er endda den samme. Jeg mener iø, at "Inferno" anmeldte bladet og pointerede det samme.
Men fedt at se bladet i alt fald!




Wednesday 1 November 2023

HORRORFILM med vampyrer i HALLOWEEN-natten - som slet ikke er en gyser

Oktober måned er halloween-måned, og alle horrorfilmfans med respekt for sig selv sidder og ser skrækfilm hver aften hele måneden. Og det hele slutter med rædsler hele aftenen og natten den 31. oktober! Well ... nå ja, det vil sige ... jeg er en rigtig dårlig horrorfilmfan. Jeg har flere gange forsøgt at se en gyserfilm hver dag i oktober og at skrive om dem. Check mine gamle halloween-anmeldeler ovre på den engelske side af bloggen. Der går sgu altid kage i det efter 3-4-5 dage. Story of my life. Og i dag blev det til een eneste gyserfilm; nemlig Jim Jarmuschs horrorfilm ONLY LOVERS LEFT ALIVE - som slet ikke er en horrorfilm, men en weirdo-film i sand Jim Jarmusch-stil og samtidig en kærlighedsfilm (vel næppe et kærlighedsdrama, da der absolut intet drama er mellem de elskende her i filmen!). 

Hvad kan jeg næsten sige? Jeg elsker Jim Jarmusch og har gjort det lige siden jeg så STRANGER THAN PARADISE og DOWN BY LAW for 30 år siden. Jeg så dem på et eller andet kopieret videobånd, en kopi af en kopi, og har holdt meget af instruktøren lige siden. Jeg holder sgu meget af weirdo-film. 

Nogle gange falder man over horrorfilmfans, som ikke bryder sig om ONLY LOVERS LEFT ALIVE. "For mærkelig", "for underlig", "ikke en rigtig horrorfilm", "aaalt for langsom". Blandt horrorfilmfans møder man nogle af de mest ensporede filmfans overhovedet. Horror skal være horror på den "rigtige" måde. Sådan som vi kender det ... synes de at mene. Jeg maler naturligvis med en bred pensel her, men ofte på fx facebook møder man horrorfans, som bare ikke kan klare, hvis deres gyserfilm bliver for "mærkelige". Jeg elsker det mærkelige og er parat til at smide logikken ud ad vinduet hver dag i ugen for at få en rundtenom med mærkelighed ovenpå. 

TRAILER (den virker, selvom avataren er helt sort)

ONLY LOVERS LEFT ALIVE løber næsten to timer, men den føltes ikke eet minut for lang. Soundtracket og cinematografien er meget smukt og skuespillerne er alle gode (castet er ret lille), Tilda Swinton, Tom Hiddelston, John Hurt, Mia Wasikowska, Anton Veychin (sidstenævnte - som også er rigtig god i en mindre rolle - døde desværre et par år senere som blot 27-årig, da han blev ramt af sin egen bil). 

Rewatch value? Ja, bestemt! Det er anden gang, jeg ser filmen, men jeg tror, jeg var for træt første gang (for et par år siden). Det var som at se den for første gang. 

Set på dvd fra UK. Absolut intet ekstramateriale med relation til selve filmen (der er nogle få trailere til andre film). Engelske undertekster. 

Check Tilda Swinton snakke om filmen med den gamle friske ungkarl Charlie Rose i hans tv-program, som fik lov at køre i næsten 30 år, før der var nogen, der følte sig krænket (helt præcis 35 kvinder!).   


 Tilda Swinton i The Charlie Rose Show fra 5. April 2014:


Monday 30 October 2023

Splatter, gys og INFERNO i Synnøves talkshow for 30 år siden

OBS: Jeg skriver mine blogindlæg på computer. Jeg har netop checket på en telefon, og jeg må indrømme, at denne blog ser totalt dårlig ud på en smartphone. Jeg vil bestemt anbefale, at du læser disse indlæg på en rigtig datamat. 

----------------------------------------


Tilbage i starten af 90'erne boede jeg her og der, og på ingen af adresserne kunne man se TV3. Så hvordan jeg havde opdaget, at temaet i en udsendelse af Synnøve Søes talkshow SYNNØVE'S ville være SPLATTERFILM, har jeg ingen anelse om (og dén der udenlandske ejefaldapostrof havde hun da vist ikke slået op i Retskrivningsordbogen). Men jeg husker i fald fald, at jeg fik min fætter Ronny til at optage programmet til mig på video. 

Desværre kom jeg til at optage hen over fætter Ronnys videobånd - noget som ellers kun yderst sjældent er sket! Og i nu mere end 30 år har jeg ikke kunnet gense denne ikoniske udgave af Synnøves program! Men så forleden faldt jeg tilfældigt over et upload på YouTube; En fyr på en kanal havde uploadet udsendelsen. "Hurra", tænkte jeg naturligvis straks. Men ak, for det første havde fyren kun optaget det halve af programmet, og for det andet lød lyden ad helvede til (du ved, når folk gemmer en video i alt for lav opløsning og lyden ændrer sig til en meget metallisk og skinger lyd. Næsten uudholdeligt at høre på). 

Men jeg postede alligevel videoen på facebook og spurgte samtidig, om nogen skulle ligge inde med hele programmet. And lo and behold, det gav sgu bonus! En flink mand kunne skaffe en kopi, men ville ikke selv stå for at lægge videoen op nogen steder, så jeg har selv smidt den op på min YouTube-kanal. Og derfor kan du nu ... altså lige nu!!! ... se eller gense Synnøves program om splatterfilm fra for tre årtier siden! Første gang bragt på TV3 i 1992. 
Og 1000 tak til den flinke giver! 


Screen-shots af de medvirkende i programmet: 


Synnøve snakker i baggrunden med en gæst, som ikke er
begejstret for splatterfilm. I forgrunden ses Gordon Inc, som om
lidt ligner et trafikuheld (siger han selv)

Synnøve snakker med en gæst, som heller ikke er begejstret for splatterfilm,
men som dog vil se dem, hvis der ikke er andet i fjernsynet

Special effects makeup-artisten Allan (jeg har ikke kunnet finde hans efternavn)

Synnøve taler med en gæst, som ikke bryder sig om
de seksuelle overtoner i "Motorsavsmassakren 2"

Peder Pedersen, redaktør af det legendariske horrorfilm-fanzine INFERNO

Synnøve og ukendt gæst i baggrunde med zombie-trøje fra
"Woodoo - Rædslernes grønne ø" (Zombi 2/Zombie Flesh Eaters)

Gæst med T-shirt fra "Motorsavsmassakren"


Charlotte Bagge, som havde lavet en splatter-musikvideo til sit band Squirm.
Tilbage i 80'erne var hun iø også med i hardcorepunkbandet Kalashnikov

Fra Squirms musikvideo (og de to nedenfor)

Fed mand, der om lidt eksploderer

Fed mand midt i eksplosion

Kim Kofod fra heavy metal-pladebutikken Rockuglen.
Han også var med til at lave fanzinet/klubben "Something Weird" 
(som ikke har noget med Something Weird Video at gøre)

En gæst vil gerne kommentere

Her har gæsten tydeligvis slået en skid

Anders S. Kristensen, redaktør af fanzinet "Det Onde", som udelukkende
handlede om horrorbøger. Han var IKKE begejstret for splatterfilm

Synnøve har taget trøjen af

Rikke Schubart, forfatter og filmforsker. Hun indrømmer
blankt, at hun stort set ikke kendte til horror, da hun
skulle skrive speciale om genren. Man undrer sig over,
om hendes kærlighed til horrorgenren er ægte eller ren akademisk


Bo (uden efternavn) fra Kristelig Lytter- og Fjernseerforening
(KLF) havde ikke meget til overs for splatterfilm



Peter Peter fra Sods/Sort Sol i filmen HOV!
Nedenstående to billeder er også fra filmen




Knud Vesterskov, instruktør af HOV!

"Det Onde"s redaktør spørger, om han
må røre ved Synnøves babser (jk)

Nye gæster i studiet efter en reklamepause

Erwin Neutzsky-Wulff, forfatter og
engang redaktør af filmzinet "Bathos" 
Søren Jacobsen har anmeldt hans kæmpe horror- og
science fiction-filmopslagsværk på Skræk Og Rædsel-bloggen lige her

Iversen, filmanmelder ved dagspressen. Selvom han i dette
program hævdede at kunne lide disse film, var det nærliggende at tænke,
ikke mindst efter hans deltagelse i et indslag i TV-avisen om Bruno
Matteis RATS, at han anså dem for at være affaldsfilm. For nogle
år siden gjorde han sig stærkt uheldigt bemærket og blev fyret fra sit
journalistjob på avisen. Der kom flere retssager efterfølgende, og
han fik flere domme. Sagen kan man google sig til (bl.a. BT skrev om
dette). Trist affære for en filmanmelder.

Synnøve afslutter programmet

Rulletekster, hvor man tydeligt kan se produktionsårstallet,
som altså ikke er 1994, som den anden uploader på YouTube
spekulerer i (ham med den halve udsendelse). 
Måske var det en genudsendelse, han optog. 

Synnøve Søe var vært for programmet "Synnøve's" på TV3
fra 1991-94 (jf. IMDb), og igen da kanalen genoplivede
programmet under titlen "Det ny Synnøve" (i vanlig stil
har en dansk klaptorsk ikke gidet undersøge, hvor længe
programmet kørte, så på IMDb er det
listet som at have kørt fra: "1999-" Det ser altså med andre
ord ud, som om programmet stadig kører). Synnøve Søe gik desværre
bort ved egen hånd som 55-årig i 2018. Wiki-side