Sunday 23 October 2022

En forfærdelig dag i 1972



Sådan som jeg husker det, så bragte Danmarks Radio cirka en (een!) cowboyfilm om året tilbage i min barndom i 70'erne. Een! (det var i alt fald mit indtryk dengang. Måske tog jeg fejl, men jeg har endnu ikke undersøgt det nærmere). Hvis det nu havde været rapportager fra bordtennisturneringer eller socialrealistiske tv-stykker, som der kun blev bragt en gang om året, så skulle ingen nogensinde have hørt eet ondt ord om det fra min side. Men nu er det westerns, vi taler om. Western-film. Eller cowboyfilm, som vi kaldet dem dengang. 

Den ene gang om året, når monopolkanalen lukkede op for præriestøv og revolverrøg, så sad denne lille purk klinet til den 24 tommers sort-hvide skærm - hver gang! Dét kan du bide dig selv i næsen på. Desværre blev visningen af årets cowboyfilm i 1972 lidt af en fiasko. Jeg vil faktisk gå så langt som til at beskrive det som et af barndommens traumer. Sagen er den, at af fuldstændigt uforståelige grunde havde DR valgt at bringe årets ene cowboyfilm som skole-tv. SKOLE-TV!!! Jeg tager ikke pis på læseren. Dette er den rene og skinbarlige sande sandhed. Nogle tosser i programafdelingen hos Danmarks Radio mente åbenbart, at det ville være en god idé at vise en western i skoletiden. Regnede man virkelig med, at skolerne rundt om i Danmark ville aflyse undervisningen, så ungerne kunne gå op i fjernsyns-lokalet for at se en cowboyfilm!?!?!? For yours truly i barnehøjde lød det åndssvagt, og for yours truly i voksenhøjde lyder det ikke mindre åndssvagt. Hvis der var nogen skole, som lod poderne hygge sig om en film om revolvermænd og indianerhyl, så kender jeg i alt fald ikke til denne skole. Det var i alt fald ikke 2. klasse på Tårnborg skole. 

Det var frygteligt. Jeg må have kigget i tv-programmet i Sjællands Tidende, som min far købte. Eller måske var det blevet annonceret på tv, at der ville komme en cowboyfilm. Men i alt fald så tiggede jeg de gamle om at få lov at blive hjemme og se filmen. Desværre havde mine forældre hjerter af sten. De var onde og hårde og forstod ikke vigtigheden af dette. Jeg husker tydeligt, hvorledes jeg sad i klasselokalet om formiddagen, mens filmen kørte på tv, og hulkede. Jeg overdriver ikke - jeg hulkede! 

Nu her i dag sidder jeg så og kigger (endnu en gang) i Politikens Dansk TV i 70'erne, og hvad falder jeg over? Opslaget over cowboyfilmen fra skole-tv i 1972 intet mindre! Om jeg havde bidt mærke i filmens titel i 72, har jeg glemt. Og selv hvis jeg havde, så glemte jeg den hurtigt igen. Men hvorom alting er, så er der tale om John Fords Diligencen aka STAGECOACH fra 1939. Præcis visningsdato: 18. september 1972. Jeg poster her filmen fra YouTube, om end jeg selvsagt endnu ikke selv har set den. Uploadet er endda i højopløsning (1080p).