Eller rettere: Læser Larsen igen. For ud over at jeg naturligvis har læst Henrik Larsens skriblerier i en menneskealder nu, så er det pågældende blad en genlæsning. Forleden skrev jeg om Obskuriøst #7/8, og nu er jeg altså kommet til Obs #17, som udkom 12 år senere. Denne gang med farve på omslag og indeni ligeså. Dette nummer stammer fra det, jeg ynder at kalde Obskuriøsts krusedulle-periode. Dette nummer er dog med mindre kunst og kruseduller, om end vi stadig får blyantsskraveringer en masse.
Teksten fejler ikke noget: Genoptryk af HS's vældig gode artikel om at være en af de allerførste videosamlere i Danmark. Den første tid med videobixe osv. Anden del af Lars Madsens artikelserie om københavnske antikvariater (de fleste desværre lukkede). Og resten af bladet ved redaktøren selv - bl.a. den fornøjelige og fortsatte anmeldelsesserie "En blodig buket". Jo, et glimrende nummer. Mon der kommer flere? Seneste udgave af Obskuriøst er nr. 22 fra 2020 - det er fire år siden.
NB: Alle numre er indscannet af redaktøren selv og kan læses ganske gratis på Archive.org. De fleste numre er udsolgt fra "forlaget", så vidt jeg ved.
Fra artiklen om antikvariater: Blumes Antikvariat på Værnedamsvej, som lukkede i 2007 (butikken, ikke vejen). Foto: Lars Madsen
Jeg har tidligere skrevet om Valdemar Holsts bog Manden der tænkte Ting fra 1938, men det er først her til aften, at jeg endelig får set filmatiseringen fra 1969. Instrueret af Dreyers gamle instruktørassistent Jens Ravn og med så prominente skuespillere fra den velkendte danske stab som John Price, Preben Neergaard, dejlige Lotte Tarp, Robert Lundøe, Kirsten Rolffes, Tove Maës, m.fl. Jeg fik dvd'en fra imusic, som havde to forskellige danske udgaver på lager. Jeg tror endda, jeg har set et dansk dvd-omslag med en 3. forside. Mon vi skal regne med, at selve indholdet er ens? Min dvd indeholdt filmen i flot bredformat. Eneste ekstramateriale er undertekster! Ikke engang en trailer kunne det blive til.
Og hvordan var den så, hører jeg mine mange bloglæsere utålmodigt spørge. Well, jah, joh, den var ganske glimrende. Plottet følger ret nøje bogens ditto, men idet vi ikke får hovedpersonens indre tanker, så virker det hele lidt fladt. For som anmelderen i bogen The Aurum Film Encyclopedia Science Fiction fra 1984 så ganske rigtigt skriver, så SKER der jo ikke så vildt meget spændende i filmen. Vi hører mere om det i bogen. Men omvendt er den alligevel fascinerende, netop fordi der ikke sker ret meget. Og det er fabelagtigt, at man ikke har tilføjet en masse tossescener med værtshusslagsmål og biljagter for at pifte spændingen op. De flotte billeder af den polske fotograf/instruktør Witold Leszczynski i sort-hvid gør virkelig en forskel. En tv-film af en standard kameramand i 4:3 ville have givet den dødsstødet.
Det var iø også Jens Ravn, som senere filmatiserede Helle Stangerups gyserroman Ulvetid og senere igen lavede den mugne tv-serie Fiskerne (som DR meget gerne måtte give os en opgraderet udgave af på "Gensyn", eftersom den jo efter sigende aldrig kommer på hjemmeformat!). Dansk Filminstituts hjemmeside oplyser også, at Jens Ravn var med som tilrettelægger på filmen LILLE LISE LETPAATAA fra 1924. Noget af en bedrift, i og med Ravn er født i 1941.
Hele filmen ligger i øvrigt på YouTube (endda med engelske undertekster for dem, der behøver det):