Wednesday 14 August 2024

Jack J's 70'ere: DE DROG MOD VEST


Jeg er stadig i gang med Når der kommer en båd, men derfor kan man jo godt tage fat på endnu en af disse mange tv-serier, som Danmarks Radio (ifølge Ekstra Bladet - se forrige opslag) druknede seerne i dengang i det gamle århundrede. Jeg har nu taget fat på De drog mod vest, som DR kørte i slutningen af 1979. Som man kan se af ovenstående digitale udklip fra Politikens "TV i 70'erne", så blev serien bragt i august måned 79. Det kunne nemt lade sig gøre, for serien strakte sig kun over tre episoder - ifølge bogen. Jeg fulgte godt nok med dengang, men personligt har jeg svedt ud, hvor længe den kørte. De tre episoder dækker over den miniserie, som kom forud for den "rigtige" serie, hvoraf der kom to sæsoner med sammenlagt 21 afsnit. Det hele begyndte i øvrigt med en pilotfilm - som vi heller ikke fik på dansk tv! Venlige folk på fjæsen fortalte mig, at svensk tv bragte hele møget! I dag behøver man selvsagt ikke tålmodigt vente på, at en statskontrolleret tv-kanal måske forbarmer sig og viser resten. Nu findes hele svineriet på dvd, som kan vises på ens egen private tv-kanal om og om igen, hvis man sku' få lyst! 

Serien er ude i fem boxsæt, og da jeg for nogen tid siden besøgte den lokale PlusButik (jeg har nævnt butikken før, men af hensyn til de mange nye læsere - ROTFL - vil jeg lige nævne, at der her er tale om en genbrugsforretning, hvor varelageret består af sager fra genbrugsstationerne; Med andre ord: det er folks affald, der sælges i forretningen! Men når folk så smider stort set ubrugte dvd-boxsæt ud, så har jeg det helt fint med at smide nogle få kroner efter slige sager - affald eller ikke affald). De nyankomne dvd-film var smidt hulter til bulter i tre vældig store trækasser, og da jeg fandt det første boxsæt med serien, var det bare at gå i gang med at rode ragelset igennem i håbet om, at de resterende fire også var der. Og det var de, men det tog sgu en times tid at gennempløje lortet. Belønningen (ud over det faktum at man kommer hjem med herlige sager) er selvsagt, at man blot betaler nogle få bukkede rigsdaler og en femøre eller to. 

Nu hvor jeg sidder og googler serien, ser jeg, at denne dansk/nordiske udgave fra Soulmedia vist er ret enestående; Det er muligt, at der slet ikke er andre udgaver på verdensplan. Dvdcompare nævner i alt fald kunne denne. Den er nævnt på dvdcity, men står som udsolgt. Der findes både fem bokse med hver sin sæson (box 1 indeholder miniserien og piloten), og der er kommet et samlet boxsæt. Sæson nr. 1 er opført på dvdcompare i 2009, og de efterfølgende sikkert inden for 1-2 år. Så man skal nok være heldig at finde disse ældre boxsæt nu. Men heldigvis har Soulmedia genudsendt hele serien. Sikker for med vilje at forvirre samlere har man denne gang udsendt serien i tre boxsæt, modsat de tidligere fem. Alle tre er tilgængelige på Gucca, og if. infoen på sitet udkom de nye bokse sidste år (2023). 

En finurlig ting er, at Soulmedia på dansk har kaldt serien Familien Macahan og ignorerer dermed den gamle danske tv-titel. Hvorvidt serien er god eller ej, skal jeg indtil videre lade være usagt. Det første afsnit virkede lidt ... tv-serie-agtigt. Nu ER der naturligvis tale om en tv-serie, men den ærede læser forstår forhåbentligt, hvad jeg mener. 


I øvrigt, cirka samtidig med DR's visning af serien, udgav Interpresse cowboy-bladet "De drog vestpå". Dengang troede jeg selvsagt, at der var tale om en tegneserieudgave af tv-serien. Det var der så ikke, men jeg købte den alligevel. Jeg har fuldstændig glemt, om tegneserien var god eller ej. Ifølge ComicWiki var der tale om en italiensk serie. I Danmark lukkede den efter kun tre numre (ganske som tv-serien), men i Norge kørte tegneserien i årevis, og der kom intet mindre end 139 numre. Og norsk Egmont startede den endda op igen for 10 år siden (men ComicWiki er desværre ikke opdateret med info om denne). 

Jeg fandt også lige denne plakat, som deler dansk titel med tegneseriebladet, men som er helt urelateret, går jeg ud fra. 




Monday 12 August 2024

Dengang den enlige monopolkanal DRUKNEDE i tv-serier - ifølge Pedro og Ekstra Bladet

Ekstra Bladet 31.01.78

Da Danmarks Radio begyndte at vise serien Når der kommer en båd (When the Boat Comes in) for længe siden, sad familien Jensen på Vinkelvej og fulgte med. Jeg slog den op i Politikens "TV i 70'erne" og kan se, at serien kørte herhjemme fra 1978-81. Nu har jeg (som nævnt tidligere) fået fat på et engelsk dvd-boxsæt og genså første afsnit forleden.
Ofte når man genser ting efter SÅ mange år, så husker man enkelte ting og sager. Forleden tror jeg kun, at jeg genkendte en enkelt scene, men stemningen genkendte jeg. Jeg husker serien som mørk, deprimerende og meget socialrealistisk ... og jo, den er god nok, mørk og socialrealistisk. I dag synes jeg velsagtens ikke, at den er deprimerende. Det hjalp selvfølgelig heller ikke, at vi så den i sort-hvid dengang (farvefjernsynsapparater var meget dyre). Dét gjorde jeg i øvrigt også i går - i et forsøg på at genskabe stemningen. Der er fire sæsoner, der nu skal ses.
Første afsnit blev vist 31. januar 1978. Jeg slog op i Ekstra Bladet fra den dag, og ud over selve programsiderne fandt jeg også denne artikel, hvor Ekstra Bladet brokkede sig over, at DR nu viste for mange tv-serier. Det var endda den velkendte journalist Pedro, der havde skrevet den. Argh!!!

Journalisten Pedro gik i øvrigt bort for nogle ganske få år siden. Han fik et stykke kød i den gale hals under en middag og blev kvalt. For satan da, what a way to go. Trist. Han nåede at arbejde på Ekstra Bladet i 30 år og huskes - ikke mindst - for sine meget fantasifulde striktrøjer, som han selv strikkede. Den gamle DR-vejrmand Henrik Voldborg døde i øvrigt også forleden. Mon de to udvexlede erfaringer om strik og tips om garn?