Sunday 31 December 2023

VAMPS (Amy Heckerling, USA, 2012)

 
Jeg fandt filmen VAMPS på dansk dvd i en af de lokale genbrugsbutikker forleden. Omslaget ligner noget, der nemt kunne være en frygtelig, moderne gyserkomedie. Og Alicia Silverstone er med. Ja, hende fra den der skide CLUELESS-film! Og forsiden lover endda, at den tilmed er instrueret af Amy Heckerling, instruktøren bag CLUELESS. Så kan det vel næppe blive værre, hva'be'har! Men jeg blev lidt nysgerrig på den den dag i genbrugsen alligevel. 

Omslaget minder pænt meget om det gamle omslag til en tidligere vampyrgyserkomedie med en næsten ens titel; VAMP fra 1986 med Grace Jones. Kunne der være tale om en remake? Jeg fandt i sin tid VAMP på norsk vhs (som viste sig at være klippet!) og optog den senere i uklippet stand fra en lokal tv-station i Odense, TV-Fynboen (tv-signalet nåede mit dengang sjællandske provinshul). VAMP var ikke noget at skrive hjem om. En lettere fesen komedie, som mest var interessant, fordi Grace Jones som sagt var med. Nå ja, sådan husker jeg den i alt fald, men - indrømmet - jeg har ikke set den siden midten af 90'erne. 

I de sene nattetimer (eller de tidlige morgentimer) mellem den 30. og 31. december fik jeg smidt VAMPS på afspilleren - og nej, der er ikke tale om en remake. Men det gør slet ikke noget, for den viste sig at være betydeligt mere underholdende, end jeg husker VAMP at være. 

PLOTTET: Alicia Silverstone bor sammen med en veninde (spillet af Krysten Ritter, som har været med i tonsvis af tv-ting og film, men det mest interessante, hun har været med i, i alt fald for genrefans, er vist tv-serien Breaking Bad). De er begge vampyrer, omend af den særprægede moderne art, som ikke tror på at gøre sine medmennesker ondt, og derfor lever af blod fra diverse uheldige småkravl, som suser forbi i luften eller farer rundt på gulvet. 

Noget af filmen forgår med fornøjelige situationer, som pigerne kommer i, taget i betragtning at de netop er unge piger - og tilmed vampyrer - som hellere vil date fyrene i nattelivet, end at dræbe dem og drikke deres blod! På et tidspunkt går det endda så vidt, at den ene af dem forelsker sig i en af de levende (rigtigt levende) ungersvende, og så er fanden løs i Laksegade - ikke mindst fordi hans far er vampyrjæger med efternavnet Helsing på visitkortet! 

Vi møder også en række velkendte ansigter fra genrefilmen; Sigourney WeaverMalcolm McDowell, Richard Lewis (omend jeg bedst kender ham fra Curb Your Enthusiasm), etc. Nå, men der sker en hel masse spændende og finurlige ting, og til slut slutter det hele lettere sørgeligt. Eller også er det godt. Jeg var i alt fald underholdt, og alle skuespillerne var gode. Den kan sagtens genses. 
END OF PLOT-BESKRIVELSE

Jeg er naturligvis godt klar over, at "rigtige" horrorfilmfans vil foragte den. Jeg fandt to amerikanske YouTube-anmeldere, hvoraf den ene kaldte den dårlig men underholdende, og den anden, et anmelderpar, afskrev den bare som rigtig ringe. Problemet er velsagtens, at filmen er en teenage-horrorkomedie (selvom Alicia Silverstone og Krysten Ritter for længst har forladt teenagealderen). Men dem om det. 

Den fællesnordiske dvd havde et fint billede. Ekstramaterialet består af 6-7 trailere, deriblandt en Woody Allen-instrueret film, en dokumentarfilm om Woody Allen og en David Cronenberg-film. Og det var alt. Kassetten var passende i rød, men den var desværre knækket, så nu er den udskiftet med en sort. Sådan er livet. Just som man tror, det kører, så opdager man, at kassetten er knækket! 

-------

Og så er det blevet den 31. december i dag. Dronningen abdicerer, og Danmark skal have en konge til næste år. Jeg havde helst set, at Margrethe havde lukket og slukket ved sin afgang. Kongehuse hører ikke hjemme i det 21. århundrede efter min uvurderlige mening. Men mig er der ingen, der spørger. Oh well. Godt nytår til mine syv til ni faste læsere!  ^_^ 

Til næste år er det i øvrigt 25 (fem og tyve!) år siden, jeg udsendte det første nummer af STAY SICK! Det er fanderme uhyggeligt, du! 



Trailer: