Sunday, 17 April 2011

Fandens til pis! .\_/.



I går fik jeg fat på Klaus Johansens helt igennem fantastiske og komplette indeks "Forlagslister: Winthers Forlag 1 - Leopardbøgerne, Pyramidebøgerne, Dollar Serien, Pop-Bøgerne, Meteor-serien, Forfatter- & titel-index" over bl.a. de gigantisk lange pulp-serier ("knaldromaner") "Leopardbøgerne" og "Dollar Serien", der begge kørte i mange år.

Klaus Johansen lavede disse indeks engang i 1990'erne og hold da kæft for et arbejde, det må have været! (og han lavede mange flere indeks end de to, men det er dem, jeg var mest ude efter). Jeg er ham dybt taknemlig!!! For dermed kan jeg nemlig godt glemme alt om selv at bruge de næste mange år på at lavet sådanne indekser (jo, jeg havde skam overvejet at gå i gang. Argh!!).

Men hvorfor så den lidet flatterende overskrift? Jo, desværre, med opdagelsen af disse brugbare indeks kommer også den erfaring, at næsten alle bøger i "Dollar Serien" er forkortede udgaver!!! Dét havde jeg ikke lige forudset! Jeg vidste godt, at det var Winthers forlag, der stod bag, og jeg vidste også godt, at de f.eks. klippede mange sider ud af "Sam Spade"-bøgerne i 80'erne, men jeg var af den overbeviste overbevisning, at denne uting var noget, man havde tillagt sig i 80'erne. Suk. Trist, må man sige. I Johansens indeks skriver han blandet andet:


"Serien [Dollar Serien] er ret problematisk, for selv om den faktisk rummer en del interessante forfattere - bl.a. David Goodis og John D. MacDonald - så er deres bøger (og formentlig de fleste andre bind i serien) forkortet i en sådan grad, at man tror det er løgn. Når 50-70% skæres ud af en bog, burde resten egentlig kunne refereres på bagsiden af omslaget... Samtlige bind er på 128 sider, men satsstørrelsen varierer voldsomt og man kan finde enkelte uforkortede kortromaner i ligdyngerne."


50-70%! Du godeste!!

Hvor mange af bøgerne, der reelt set er forkortede og hvor meget, er dog uvist, og jeg tvivler stærkt på, at alle er beskåret i så stærk grad (jeg ville givetvis have opdaget det), men noget tyrebæ er det under alle omstændigheder. Den tidligere Leopard-serie skulle derimod være forskånet for dette nonsens, i alt fald når det gælder seriens første 150 bind (jvf. Johansens indeks).

Jeg vil dog alligevel forsætte med at samle på bøgerne, da rigtig mange af pulp-omslagene er kodylt fede. Og, nå ja, man er vel samler for fa'en. xD

5 comments:

  1. Ja, de omslag er sgu fantastiske.

    ReplyDelete
  2. Ja absolut! :D
    Jeg fandt forleden et helt fantastisk dansk site lavet af en eller anden familie, der godt kan lide gamle "kioskbøger". De har oploadet en del omslag i alle genrer. Dem, jeg selv er mest interesseret i, er som bekendt kriminalbøgerne, som du kan se flere omslag af under titlerne: Dollar Serien, A-Bøgerne, Den Blaa Serie, og Leopardbøgerne.

    Der er også en artikel om disse udgivelser. Hovedsiden

    ReplyDelete
  3. Meget interessant. Tror jeg vil linke til den. Ikke mindst 'Walt Slade' vækker glade minder.

    ReplyDelete
  4. They don't make 'em like this anymore! Jeg har da også en stak af Dollar Serien liggende :D

    ReplyDelete
  5. Næh, det kan du jo ha' ret i, Morten, desværre. På danske i alt fald. I USA udgiver Hard Case Crime-forlaget jo de gamle bøger med omslag, som godt nok er nye, men i det mindste i stil med de gamle. :D

    ReplyDelete