Monday, 20 August 2012

Tidens populære HITS på grammofonplade


Jeg besøgte i går et stort indendørs marked et hemmeligt sted på Sjælland. Selvom det ikke rigtigt blev til noget VHS-stads, så kom jeg dog alligevel hjem med et par godterier i posen, nemlig de her seks viste LP'er. Jeg fik hele stakken til 100 kr og selvom pladeomslag varierer fra let slidt til flot, så er alle pladerne i fin stand. Jeg fandt også Politikens store Rockleksikon (opdateret genoptryk fra 1995). Kræmmerdamen, der i øvrigt oplyste mig at hun engang havde været operasangerinde, ville have 75 stærke for den, men jeg fik den ned på 60.

SOUXSIE AND THE BANSHEES LP'en "Join Hands" har jeg haft siden engang i 80'erne, men jeg følte, at jeg måtte redde dette eksemplar. Tænk, hvis der nu kom en eller anden klaphat, der ikke fattede en skid, og købte den. Skrækkeligt! (hvis nogen vil købe den billigt, kan vi nok finde ud af det. Skal vi sige 200, såh det din!)


MAGAZINEs debut LP "Real Life" var jeg rigtig overrasket over at finde i sådan et provinshul ude på landet (hvor provinshuller jo ofte ligger). Og pladen viste sig endda at være den oprindelige udgave fra 1978, med engelsk prismærke stadigt siddende på forsiden. Og den tidligere ejer havde endda klippet en stor næsten helsides anmeldelse ud fra en engelsk musikavis. "Howard Devoto er den vigtigste mand i verden", lød overskriften! Desværre kan man ikke se, om det er NME, Sounds, eller måske Melody Maker, den er sakset fra. Da jeg boede i England, var MM trykt på anderledes papir og i et andet størrelsesformat, men derfor kan avisen jo godt have lignet de to andre dengang i '78. MAGAZINE blev startet af Howard Devoto, efter han forlod et af de oprindelige og legendariske punkbands, som eksisterede dengang samtidig med SEX PISTOLS, nemlig BUZZCOCKS.


BLONDIE: "Plastic Letters". Ahh, Blondie! Eller rettere Debbie Harry. Hun var på forsiden af alle musik- og ungdomsblade dengang. Også herhjemme. Musikken gik i New York for at være "punk", men det er nok de færreste, der vil kalde den det i dag. Og dem, der gør, bor gragiveligt allerede på den lukkede. Jeg husker, at jeg lånte cassettebånds-udgaverne på biblioteket hele tiden. Og jeg lytte til dem, når jeg kørte afsted på min dødsforagtende helvedsmaskine (Puch 3-gear), via mit finurligt hjemmelavede stereoudstyr, som jeg havde udstyret styrthjelmen med. Man kan se en Puch her, der ligner min lidt, men den har dog en grim cykellignende saddel isf. den lange motorcykel-lignende saddel, som min havde (når jeg så alligevel linker til scannet, er det mest på grund af vedhænget).


SKIDS: "Joy". I første halvdel af 80'erne kom der en række friske punk/indie-bands fra Skotland og SKIDS var et af dem. Jeg husker, at Jan Lauersen skrev en lang artikel om dem i et eller andet dansk musikblad. Jeg har det vist nok stadig et sted, men har glemt titlen på det. Nogle af medlemmerne fra SKIDS fortsatte i BIG COUNTRY.


BLONDIE: "Eat to the Beat"


PATTI SMITH: "Dream of Life". PATTI SMITH var jo punkens dronning. Ligesom med BLONDIE kan man jo godt undre sig lidt over forbindelsen, for musikalsk er der ikke meget, der minder om punk på Pattis plader. Men "punken" skal findes i teksterne!


Jeg er iø ved at udforske den præ-punk, som kom før den rigtige punk, og som jeg altid har hørt om (det har vi sikkert alle, i alt fald de af os, der sværger til andet end radioens metervarer), men som jeg aldrig har gransket. Det sker så nu - med 30-35 års forsinkelse. ^_^ Og i den forbindelse (udover at have købt de ovenstående 6 albums, hvoraf flere må siges at være del af den tid), så har jeg i dag også modtaget følgende albums - dog på CD (Henrik Larsen vil glæde sig over, at jeg da vist nok har fået fat på ældre presninger af samtlige udgivelser!):

SUICIDE: (s/t)
DEAD BOYS: "Young Loud and Snotty"
RICHARD HELL & THE VOIDOIDS: "Blank Generation"
TELEVISION: "Marquee Moon"
MC5: "Kick Out the Jams"
NEW YORK DOLLS: (s/t)


3 comments:

 1. God fangst der, Jack. Jeg er selv vokset op med første (bedste!) halvdel af "Join Hands" på en kammerats mixbånd. Magazine er også gamle bekendte.
  Television "Marquee Moon" er en stenkold klassiker! Der er sådan lidt Velvet Underground møder Neil Young ca. "Everybody Knows This is Nowhere" stemning over pladen...

  ReplyDelete
 2. Tak-tak! Jeg kender jo som sagt godt "Join Hands" og ja, den er rigtig god. Jeg ser frem til at høre de andre. Desværre må LP'erne vente, til jeg får købt et stereoanlæg. Jeg har ikke den største erfaring på området, så jeg skal lige sætte mig ind i, hvad der er godt og hvad man skal holde sig fra.

  ReplyDelete
 3. NB: Hvis man sku' undre sig over, at jeg ikke ved så meget om det, så skyldes det simpelthen, at jeg har levet et langt liv med stereoanlæg købt i Bilka og andre vareskure. Ud-i-et-anlæg!!! Nu skal det være slut. ^_^

  ReplyDelete