Saturday 13 October 2012

Month of Halloween - horror film #6/7: TEGNET & EKSORCISTEN

Ja, min halloween-horrorfilm-måned flytter herind i den danske afdeling til en afveksling. I torsdags var jeg nemlig med min gamle ven Nils Markvardsen (redaktør af filmmagasinet "eXtase" og spaghettiwestern-collector extraordinaire) til denne måneds PSYCH-OUT-aften i Cinemateket, og muligvis under indtryk af den kommende højtid var aftenens to film de klassiske djævlebesættelsesfilm EKSORCISTEN (The Exorcist) og TEGNET (The Omen).

Jeg vil ikke fornærme dig med et plotresumé, da du allerede kender de to film, men blot nævne, at begge film blev vist i 35mm kopier og i denne science fiction-fremtid, som vi lever i, hvor biograferne nu udelukkende viser digital-kopier isf film på rigtig filmstrimmel, så var det fedt med et par slidte filmprints! Ja, jeg må indrømme, at de selvsamme slidte kopier, som man i gamle dage ville have spyttet på, de synes nu mega fede! Ridser, skrammer og manglende billedframes er næsten blevet en blåstempling nu. Hvor sært det end lyder. Det er HERLIGT med et slidt print, der knaser i lyden og som laver et værre spektakel, for slet ikke at nævne misser en håndfuld frames ved spoleskift. Så ved man i det mindste, at det er en rigtig film, man er inde at se. Ikke en computerfilm.

 
Den oprindelige trailer til EKSORCISTEN, der blev vist i biograferne.


Den oprindelige trailer til EKSORCISTEN, som (ifølge YouTube-uploaderen) blev afvist af filmselskabet, fordi den var for skræmmende.


Der var dog forskel i slitagen på de to film; TEGNET var et gammelt og slidt print. EXSORCISTEN derimod så rigtig flot ud med minimale ridser hist og pist. Det skyldes muligvis, at udgaven var den "nye" Director's Cut, som kom for cirka 10 år siden og dermed ikke er blevet set lige så mget som TEGNET, hvor man kan forestille sig, at printet har været i omløb i Danmark lige siden premieren i '76. Sjovt nok var jeg også inde at se EKSORCISTEN - The Director's Cut ved premieren for 10 år siden og skrev i øvrigt om det i STAY SICK! Caspar Vang (UNCUTs redaktør) var så venlig dengang at sende mig den kæmpe plakat fra filmen, som hang i busskurene. (og endnu en gang tak for det, Caspar, det var sgu en kanon gestus!!)

Når det så er sagt, så ville jeg faktisk have foretrukket at se originaludgaven af filmen. Jeg har altid syntes - og synes til stadighed - at den er bedre, end den nye, længere udgave.

 
Biograf-traileren til TEGNET


I øvrigt burde Director's Cut-udgaven have heddet en "Writer's Cut"-udgave. Det var nemlig i virkeligheden Peter Blatty, som ville have ændret filmen. Willliam Friedkin var sådan set godt tilfreds med sin film (som det fremgik af et interview, der ironisk nok er at finde på exrental-VHS-udgaven af Director's Cut-versionen).

Aftenen gik udmærket. Nå ja, der var godt nok lige lovlig megen knitren med slikposer de første 45 minutter fra det, som Nils kaldte "Palads-publikummet", haha. Men selvom det var lettere irriterende, så kan jeg sgu godt leve med den slags alligevel. Og ironiske nok var hele teenage-banden smuttet, da EKSORCISTEN gik i gang. "Ironisk", fordi jeg er sikker på, de urolige teenage-gemytter ville have nydt EKSORCISTEN mere end TEGNET (som jo er en ret langsom film).

Vi mødte en anden kending fra den gamle fanzine-scene derinde, Ole Stranddorf (som også introducerede de to film), men ellers var vi enige om, at det var underligt, der ikke var flere gamle kendinge derinde. Men måske turde de ikke. Jeg mener, SATAN-film er ikke noget, man bør spøge med!!


Traileren til EXORCISTEN - I EN VERSION DU IKKE FØR HAR SET


 
Trailer til den nye blu-ray-udgivelse, som indeholder begge versioner af filmen


 
Trailer for EKSORCISTEN som teaterstykke!! Læs om det her og check på samme side videoen fra pressekonferencen, hvor Peter Blatty deltager.


 
Trailer for den bulgarske udgave af bogen. Er det bare mig eller har bulgarerne fået den til at fremstå som softcore-porno horror!? Haha.


Trailer til dobbelt-DVD-udgaven af TEGNET.

8 comments:

 1. Tim, jeg havde lidt svært ved at se, om dit indlæg var velment eller ej, men når der bliver linket til en gambling-side, så bliver det altså slettet.

  Du skal være velkommen til at kommentere her igen, men uden links.

  ReplyDelete
 2. Jeg ville også foretrække at eje den originale Exorcist, men bortset fra det, så lyder det som om, du havde en udmærket dag i biffen.

  ReplyDelete
 3. Tak, og ja, det havde jeg bestemt. Når man bor så langt fra Cinemateket kan det godt være sin sag at få sparket sin bagdel afsted og det sker alt for sjældent. Jeg må gøre noget ved det. LOL. Nils havde et kvarters cykeltur, så var han hjemme. Efter et kvarter var jeg nået ind på hovedbanegården. Så 37 minutters venten, og derefter en times togfart, med en rask gåtur på 40 minutter. Man blir sgu helt svedt af bare at tænke på det.

  Den org. udgave kan såmænd bestilles billigt fra Amazon. Jeg opdagede, at jeg vist nok ikke havde jubilæumsudgaven på DVD (som er den rigtige udgave og med en del ekstramateriale), så den bestilte jeg for omkring 3 pund brugt.

  ReplyDelete
 4. Lyder som en cool aften i Cinemateket trods de knitrende slikposer. Var selv forhindret i at deltage. Arrangørerne af Psych-Out har en forbløffende evne til at vælge aftener, hvor jeg ikke har tid.

  ReplyDelete
 5. Tak, Jack, den vil jeg bestille.

  Ja, jeg ville unægteligt også gerne bo lidt tættere på storbyen, men en dag tager jeg mig sammen og tager et smut ind til Cinemateket.

  ReplyDelete
 6. Ahh Henrik, du skulle da have sagt at du ikke ejede den originale version af THE EXORCIST... så kunne jeg have sendt dig mit eksemplar, der kom i overskud, da jeg bestilte filmen på blu-ray, der faktisk indeholder begge udgaver..

  Jack, det lyder til at det var en særdeles dejlig biograftur og de to film repræsenterer nogle af de store værker i min kærlighed for horror... og jeg er enig i at der er noget charmerende i at filmene bliver vist på strimmel, og ikke de der "computer-film", som du så rettelig skriver...

  I kan dog sagtens at i stadigvæk bor på Sjælland, vi her i jydeland har noget længere til Cinemateket - til gengæld bor jeg kun ca 300-400 meter fra min lokale biograf, så det er vel godt for noget?

  ReplyDelete
 7. Men så har I til gengæld Slagtehal 3 i Århus. Den filmklub ville jeg fa'me gerne bo i nærheden af!

  http://www.slagtehal3.dk

  ReplyDelete
 8. Du siger selvfølgelig noget der, Jack...

  Har aldrig været der dog...bor nogle timers kørsel fra Århus... æv...

  ReplyDelete