Thursday, 15 October 2015

Jack J's 70'ere: "GAS 5" - fyrre, fed og på ingen måde færdig

Det er i dag (14. okt) 40 år siden GASOLIN' LP'en "Gas 5" udkom. Det er den med det sorte cover og "Rabalderstræde", "Masser af succes", "Kvinde min", osv.

Jeg gik i 5. klasse og husker udmærket pladen fra dengang (jeg har stadig et gammelt slidt-slidt-slidt vinyleksemplar indkøbt engang i 80'erne iirc). 


Indtil for et par år siden havde jeg ikke lyttet til een eneste Gasolin'-plade i vel hen ved 20 år. Så købte jeg den sorte boks med alle de dansksprogede studiealbums, lod den samle støv et par år, og fandt den så frem for et års tid siden og satte den på.

Det var en befrielse, at den tyve år lange distance gjorde mig i stand til at lytte til musikken uden hele tiden at have i baghovedet, at her var tale om netop Gasolin'. Bandet med Kim Larsen og hvad dermed hører. Nu kunne jeg lytte til gruppen som rent rockorkester og som sådant holder det helt vildt.

Pladerne står som rigtig gode rockplader og Kim Larsen var en rigtig god rocksanger. Franz Beckerlee var en kanon guitarist med alle sine (efter sigende) hjemmestrikkede akkorder og Jimi Hendrix-kopieren. De var rå, frække og decibellen var helt ovre i det røde felt.

Jeg har ikke den lunkne folkelige tilgang til musikken, som jeg synes, man ofte finder hos Kim Larsen & Kjukken-fans, og jeg har ingen interesse i Larsens solokarriere efter Gasolin'. Pladerne fra 70'erne er alt rigeligt.


2 comments:

 1. Fantastisk!
  Lige tilbage i barndommen! Eller ihvertfald til skoletiden.
  I hvert eneste frikvarter hørte vi "Rabalderstræde" for fuld forvrængning, "nede i salen" (jeg gik på lilleskole - fri opdragelse & laiseez-faire). Og samtidig var der ABBA og "Waterloo". Meget mærkelig konstellation.

  Kim Larsen har selv udtalt, at han ikke giver fem Eiffel for ideen om, at han skulle være "lun".
  Det kan jeg fint støtte ham i, idet jeg merkantiliseret samfund eller ej - aldrig har gidet støtte de personer, der rent faktisk hjalp ham frem, med så meget som en bøjet femøre, da han kom til kroner og kasse. Og der kan jeg ikke rigtigt bruge hans udsagn om, at det ikke interesserer ham, hvor mange penge han har.
  Men der er selvfølgelig den mulighed, at Jönsson, Mr. StoneFree samt "Charlie" Berlev har betakket sig. Og det kan også være det bare er mig der er harm på andres vegne. Enfin, jeg har det bare vanskeligt med Hr. Melius Flyvholm. Det er ham der er grundtvigianer - ikke mig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sandt at sige, så aner jeg ikke en dyt om Kim Larsen. Min interesse i ham stoppede, da Gasolin' stoppede. Nej, det er ikke helt rigtigt, jeg købte også netop Fem Eiffel-pladen, men det var så dét. Om han har hjulpet eller ikke hjulpet folk ... no idea.

   Waterloo, hah! Mine første to single-plader nogensinde var to ABBA-singler, som jeg byttede mig til, den ene var Waterloo. Jeg har ingen anelse om, hvor de blev af.

   Delete