Wednesday 21 April 2010

Gee, hvem skal jeg tro på: en entusiastisk psykotronisk filmfan eller den vingummibamse de har sat til at anmelde samme film på OnFilm.dk???


Jeg fandt den danske DVD-udgave af ROSENS BRODERSKAB (Brotherhood of the Rose) (på On-air Video) i Fakta i dag til kun 50 kr., men ville lige checke et par omtaler af serien, før jeg købte den. Sagen er nemlig den, at spion-thrillere ikke egentlig er min kop te per se, men hvis det er godt så er det godt, og så checker jeg det naturligvis ud. No problem.

Jeg kunne huske at have læst en anmeldelse på Fred Andersons gamle blog, Mother! Oh God, mother! Blog! Blog!, og at han var vældig glad for serien. Og ganske rigtigt; Freds anmeldelse gir nøjagtigt den entusiastiske omtale af serien, som man er vant til fra filmentusiaster, der ikke nødvendigvis skal forsøge at være påtaget negativt kritiske, blot fordi sådan er man, hvis man er "rigtig" anmelder.

Det er ærlig talt en misforstået holdning og den irriterer mig grænseløst! Desværre er der mange "anmeldere" (og jeg bruger udtrykket løst) på diverse danske plat-anmeldersites, som har indløst billet til netop den måde at anmelde på. Og ganske rigtigt, da jeg tilfældigt faldt over OnFilms anmeldelse var den netop skrevet af en "anmelder", hvis færdigheder som anmelder næsten er på højde med en pose ostepops. Faktisk nu jeg tænker over det, så tror jeg næsten hellere, jeg ville have læst en anmeldelse skrevet af en pose ostepops.

Jeg bringer her de to anmeldelser. Jeg har udeladt plot-beskrivelserne og kun medtaget anmeldernes betragtninger af selve serien som sådan.


OnFilm-anmelder, OnFilm:

Rosens Broderskab

En 20 år gammel TV-miniserie overført til DVD er tre timers ørkenvandring, medmindre du er til TV-serier, som de så ud i 80'erne i en halvdårlig produktion med halvdårlige skuespilpræstationer og en historie, der knap kan holde spændingen.

Filmen Rosens Broderskab (Brotherhood Of The Rose) er oprindeligt produceret til TV tilbage i 1989 og nu udgivet på DVD. Filmen er baseret på en roman skrevet af David Morrell, som i øvrigt også skrev First Blood - den første filmatisering om Vietnam-veteranen John Rambo.

På listen over skuespillere finder vi så prominente og kendte navne som Robert Mitchum, Peter Strauss, M. Emmet Walsh (i en meget lille rolle) samt en meget ung David Morse. Rimelig kendte skuespillere, der dog sikkert ikke ønsker at blive husket for denne film.

[...]

En dårlig TV-produktion
Det er tydeligt at se, at selve produktionen af filmen er lavet til TV. Der er noget B-film over den. Musikken er til tider irriterende og virker flere steder malplaceret. Lyden er typisk for den tids TV-film - specielt pistolskuddene, der lyder som to grydelåg der klaskes sammen, og dæk der altid hviner på biler, uanset hvor langsomt de kører

Skuespillet er ikke for godt, heller ikke fra de trods alt rimelig kendte navne, og endelig kan historien knap holde spændingen i de tre timer som filmen, der er delt over 2 discs, varer.

Hele den anden disc følger de tre agenters kamp for at overleve, samtidig med at de skal have fundet frem til sandheden om Eliots forræderi. Det er desværre gabende kedeligt og en ørkenvandring uden lige. En enkelt scene med en bil/helikopterjagt svinger sig op til det jævne, men det fjerner ikke indtrykket fra en jævnt kedelig film.

Jeg vil give filmen en enkelt stjerne - det er hvad der er tilbage, når jeg fratrækker stjerner for dårlig produktion, dårlig lyd/musik, dårlige skuespilpræstationer, filmens længde og endelig filmens totale mangel på spænding.

Ekstramateriale
DVD'en indeholder ikke ekstramateriale.


Fred Anderson, Mother! Oh God, mother! Blog! Blog!

Rosens Bröderskap är på sätt och vis en typisk miniserie. Den håller en jämn nivå rakt igenom de tre timmarna och har överlag väldigt bra skådespelare, givetvis med trion Mitchum, Strauss och Morse i ledningen. Även James Hong och alltid lysande M. Emmet Walsh gör avancerade gästroller. Morse är en udda skådis, och hans länga gestalt (hur lång är karln egentligen?) tillsammans tidsenliga pull-overs kan sticka ut en aning, men en bra skådis överlever allt - så även Morse.

På grund av längden, och det vilda resandet till jordens alla hörn så fokuseras det kanske mer på thriller och drama än renodlad action, även om det blir ett antal schysta pang pang-scener också. Det är nästan serien styrka då den är såpass välskriven att man faktiskt tycker att det är spännande nästan hela tiden. Den enda gången det blir lite svagare är under filmens andra fjärdedel, där det tuggas lite tröttsamt med dialog och intriger, men sedan drar det ifrån och sista halvan blir betydligt, betydligt bättre. Förutom en del skottlossning och explosioner så blir det en del fin och klassisk fighting, där den bästa scenen absolut är Remus mot en MI6-snubbe på en blåsig strand. Coolt.

Studio S har släppt den på DVD i Sverige och bilden är väldigt bra, skarp och skön åttiotalsstämning i fotot. Tyvärr inget extramaterial att snacka om, men det kan man överleva.

2 comments:

 1. De søger 3 nye vingummibamser:
  http://onfilm.dk/Nyhed/Nyhed.aspx?NyhedId=101080
  Hvis det har interesse... ;)

  ReplyDelete
 2. Haha, næppe. Men tak for tippet.

  Jeg ser, at de søger folk, der er: "god til dansk og skriftlig formidling". Det må jo være et helt nyt krav. ;o)

  ReplyDelete