Monday, 27 December 2010

Den sidste Edderkop

eller: "Trist dag for en dansk Marvel-læser"En gammel fan, der har været med siden starten i 1984, snøfter et sidste farvel.

Jeg husker det, som var det i går. Men rent faktisk var det i 1984. Jeg var kommet ind i Brugsen og stilede som altid først mod hylderne med tegneserier. Det kunne man gøre dengang, for der VAR nemlig hylder med tegneserier. Og fra tid til anden kom der sågar nye blade.

Og netop denne dag var der kommet et nyt blad, jeg ikke havde set før; "Edderkoppen". Ja, det vil sige, jeg kendte jo Edderkoppen ganske udmærket; jeg var begyndt at købe Winthers Marvel-blade allerede i 1979, som ironisk nok var netop i dén periode, hvor Winthers Forlag holdt et års pause i deres Marvel-udgivelser, men hos den lokale købmand fik bladene lov at stå indtil de blev solgt eller der kom nye numre. Også selvom det kunne tage flere år!

Så da jeg så et nyt blad med Edderkoppen den pågældende dag i '84 husker jeg, at jeg tænkte: "Nå, endnu et forlag, der skal til at udgive Marvel i Danmark". Sådan kom det naturligvis ikke til at gå, forlaget bag det nye blad var Danmarks bedste tegneserieforlag, Interpresse (eller blandt kendere bare "IP") og det skulle ikke blive "endnu" et Edderkoppen-blad i DK, for IP havde helt overtaget Marvel i DK og alle Winthers udgivelser lukkede dermed.

I årene derefter skulle IP komme til at udgive tonsvis af gode Marvel-blade. Ikke mindst "Edderkoppen", "De Fantastiske Fire", "Projekt X", og en masse klassisk materiale. Desværre lukkede IP for snart længe siden og hade-forlaget blandt tegneseriefans dengang, Gutenberghus, overtog bladene. De skiftede også navn på forlaget, sikkert så de gamle fans, der stadig var sure over Gutenberghus' dumme maskintekstning, ikke skulle opdage, at det var dem, der nu stod bag bladene.

Og nu cementerer ledelsen hos Gutenberghus (aka Egmont aka Serieforlaget) endnu engang, at det er kolde kontanter, der tæller for tegneserieudgivelser, ikke nødvendigvis kærligheden til bladene; De har allerede lukket de andre superhelteblade og nu er turen desværre også kommet til det sidste. Med nr. 408 (udkom 8. december) lukkes og slukkes for "Edderkoppen" (eller Spider-Man, som yngre læsere har det med at kalde ham).

Jeg har stædigt købe alle de danske Marvel-blade, siden dengang i 1984 og frem til i dag (selv i de år, hvor jeg boede i England og Australien), og selvom jeg ikke skal forsøge at bilde nogen ind, at Marvel-bladene i dag er lige så gode som i "de gode gamle dage" (det er de nemlig ikke), så er det alligevel sur røv, at det hele slutter nu. Jeg tror, det var Arntsen, som sagde det bedst i filmen SYG OG MUNTER: "Satan og helvede!"

2 comments:

  1. Superheltenes tid er forbi, i hvert tilfælde her i Danmark. Jeg var inde i DSB kiosken på Holbæk Station forleden, og de eneste tegneserieblade de havde stående var Basserne og Anders And & Co. :-(

    ReplyDelete
  2. Jeg har læst mig til, at en af grundene til, at man ikke kan sælge superhelte-blade i Danmark mere, er simpelthen, fordi sælgerne er væk!

    Sælgerne var nemlig for en meget stor dels vedkommende kioskerne, men den slags er jo næsten helt væk i DK. Folk køber deres avis hos DSB og i supermarkederne, og det er således 3-4 indkøbere fra disse kæder, der stort set beslutter, hvad der skal udkomme herhjemme af tegneserier. Man gider åbenbart ikke have DC og Marvel-blade hos Bilka, etc. :-(

    I Finland og Sverige lever tegneseriebladene stadigvæk. Tænke sig, de har sågar stadigvæk "Fantomet" og "Agent X9", og flere af superheltebladene, og det skyldes altså, at man her stadig har mange kiosker. Trist, trist, trist. Og hvis man så for fanden bare kunne købe back issues fra Sverige, så ville jeg sgu begynde at samle de Svenske blade, jeg gider ikke begynde inde midt i, uden at kunne samle det hele. Og i øvrigt kender jeg ikke nogen svenske tegneseriebutikker, man kan bestille fra, og desuden er den svenske porto så høj, at det nok ikke kan lade sig gøre alligevel uden at skulle tage et større banklån. Æv. Nå, men om ikke andet gir det lidt penge til overs til at købe nogle af de amk. genoptryk.

    ReplyDelete