Wednesday, 7 December 2011

Obskuriøse julefilm: SANTA CLAUS

I sidste uge præsenterede vi første kandidat til en top 3-liste over alternative julefilm. Disse film har måske ikke helt samme klassikerstatus som f.eks. "Det er herligt at leve", men de er bestemt værd at se alligevel. Filmen sidste gang var "Santa Claus Conquers the Martians", som handlede om dengang planeten Mars truede den gode julestemning på Jorden, og i denne uge skal vi se nærmere på den mexikanske film "Santa Claus" fra 1959.

I "Santa Claus Conquers the Martians" blev julemanden bortført til det ydre rum. Modsat er det i "Santa Claus", hvor han lever i en flyvende by, der svæver i rummet over Nordpolen, og har - af ikke nærmere beskrevne årsager - ikke mulighed for at besøge Jorden på andre tidspunkter end juleaften.

Da filmen begynder er alle de glade børnearbejdere godt i gang med at fabrikere julegaver til de artige børn på Jorden. Stemningen er god og humøret højt i julemandens værksted, men et andet sted er stemningen derimod helt i bund.Nede i Helvede er Fanden nemlig godt gal i skralden! Hvert år forsøger han med sine dæmoner at ødelægge julen og hvert år er det alligvel lykkedes for julemanden at narre Lucifer, så højtiden blev den rene fest. Men i år skal det være anderledes. Fanden beordrer sin top-djævel afsted for at fylde de søde børn med djævelsk ondskab. Ikke en rar tanke.

Hjælpe-djævlen gør sit yderste for at lokke de artige børn over på det ondes side og han forsøger på alle mulige måder at gøre livet surt for den rare julemand. I en yderst ubehagelig scene sætter han ild til julemandens røde bukser! Helt hjælpeløs er Fader Jul dog ikke og hvis tingene alligevel er ved at løbe af sporet, er det jo heldigt, at han har telefonnummeret på troldmanden Merlin!

Vil det mon lykkes Fandens håndlanger at få den søde femårige pige til at stjæle den dukke, som hendes fattige mexikanske mor ikke har råd til? Og kan julemanden komme hjem igen, da hans udstyr bliver stjålet? Og vil de tre små uartige drenge leve med psykiske mén, da julemanden giver dem sorte kulstykker som julegave i stedet for legetøj?

I sidste uge blev "Santa Claus Conquers the Martians" omtalt som et makværk, men sammenlignet med "Santa Claus" er førstnævnte den rene "Citizen Kane". Man må tage sig i gang på gang at ryste på hovedet af forundring. Den næsten 10 minutter lange indledning med præsentationer af alverdens internationale børn, der iført nationaldragter synger gamle sange fra deres hjemlande, overskrider kvalmegrænsen med flere alen.

Scenerne fra rummet med julemandens flyvende by ligner grangiveligt genbrug fra gamle Jens Lyn-seriefilm. Og de røde dæmoner med spidse horn kan bestemt give hvert et artigt barn fæle mareridt. Med andre ord, "Santa Claus" leverer topunderholdning og bør bestemt stå ved siden af "Santa Claus Conquers the Martians" i filmsamlingen.

"Santa Claus" er udsendt på region 1 DVD og kan bl.a. købes fra Amazon.

Læs med i næste uge, hvor truslen mod julen kommer fra gyserfilmens egen højtid, Halloween.

---------------------
Oprindeligt skrevet til "Ugeavisen Slagelse", der uheldigvis gik i graven, før serien kunne trykkes.

1 comment:

 1. Du godeste! Jeg er netop blevet fortalt at SANTA CLAUS er udkommet på blu-ray!! Hvem sku' i 100 år ha' troet det!! O_O

  Extras:
  1: Commentary track by K. Gordon Murray documentarian Daniel Griffith
  2: "SANTA CLAUS CONQUERS THE DEVIL: A Retrospective" Produced by Ballyhoo
  Motion Pictures STANDARD DEFINITION
  3: Three Archival K. Gordon Murray Short Subjects (in STANDARD DEFINITION):
  "SANTA CLAUS AND HIS HELPERS" (1964)
  "SANTA'S ENCHANTED VILLAGE" (1964)
  "SANTA'S MAGIC KINGDOM" (1966)
  4: Deleted Scene (in STANDARD DEFINITION):
  "Extended Hades Musical Sequence" (In Spanish Language Only)
  5: Original K. Gordon Murray Scenes (in STANDARD DEFINITION):
  "Main Titles"
  "Toy Factory Musical Sequence"
  6: "SANTA CLAUS" Theatrical Trailer (in STANDARD DEFINITION)
  7: "SANTA CLAUS" TV Spot (in STANDARD DEFINITION)
  8: "SANTA CLAUS" Radio Spot
  9: "SANTA CLAUS" Promotional Gallery

  ReplyDelete