Thursday, 8 December 2011

Obskuriøse julefilm: THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

I de to første uger præsenterede vi julefilm, der ikke helt er som julefilm plejer at være. Ingen af dem indeholdt søde dyr, moralprædikener eller James Stewart. Men så havde de til gengæld flere ting tilfælles. Begge film foregår i en anden verden; I "Santa Claus Conquers the Martians" (1964) blev julemanden bortført ud i det ydre rum og i "Santa Claus" (1959) boede han i en flyvende by i rummet over Nordpolen. Og i begge film blev julehøjtiden truet af fæle kræfter fra andre verdener. Den ene gang kom truslen fra Mars og næste gang var det såmænd fra Helvedets dyb. Endelig var begge film ret elendige (men dog alligevel underholdende).I denne uge skal vi se på den amerikanske film "The Nightmare Before Christmas" (1993), som bryder rutinen ved rent faktisk at være rigtig god. Men ellers følger den de to første film i sin opbygning: Det meste af historien forgår i en anden verden og julen kommer under trussel. Og denne gang er det såmænd fra gyserfilmens egen højtid: Halloween!

Vi befinder os i Halloween Town, hvor årets halloween netop er vel overstået. Byen er befolket af alle de uhyrerne, som man kender fra de gamle skrækfilm; spøgelser, vampyrer, vareulve, vanvittige videnskabsmænd, levende monstrer syet sammen af gamle lig, og så videre.

Hvert år er det Græskarkongen Jack Skellington, der fører løjerne an og næppe har festivitassen lagt sig, førend borgmesteren vil i gang med at planlægge næste års løjer. Men Jack er træt af at gentage de samme horrible gags og begynder at se sig om efter et alternativ. Ved en tilfældighed falder han over en hemmelig dør til en anden verden - til menneskernes verden, hvor det er ved at være jul!Da Jack Skellington opdager, hvor anderledes julen er i forhold til halloween, bliver han mildt sagt begejstret, og forkynder vidt og bredt om sin nye opdagelse for Halloween-folket. Ligesom Jack falder også resten af byens beboere i svime over udsigten til at kunne holde endnu en halloween, blot i december. Og ligesom Jack har de nemlig ganske og aldeles misforstået menneskernes mening med julen; Alt det med at skabe fred og glæde på jord og så videre. Den slags ligger ikke så let for folk med hang til evig halloween-uhygge, så selvom Jack Skellington og vennerne er vældig glade, så... er menneskerne mindre begejstrede. Og da Halloween-folket kidnapper julemanden går det helt galt.

"The Nightmare Before Christmas" er godt nok instrueret af Henry Selick, men det er Tim Burton, der har produceret, og det kan man godt se. Hans film er sære og mørke, men aldrig kedelige. Deres "underlighed" formår altid at gribe tilskueren på en speciel måde. Med "Ed Wood" formåede Tim Burton f.eks. at lave en stor hyldestfilm om alle tiders dårlige instruktør, men på en sådan måde, at man som tilskuer ender med at elske Ed Wood. Fik jeg forresten nævnt, at "The Nightmare Before Christmas" er en animationsfilm? Og en rigtig god en af slagsen. Hvis man kun har planlagt at se én julefilm i år, så vil jeg på det kraftigste opfordre til, at det bliver "The Nightmare Before Christmas.

"The Nightmare Before Christmas" er udsendt på dansk DVD af Touchstone Pictures.


-----------------------
Oprindeligt skrevet som del af juleserie til "Ugeavisen Slagelse", men aldrig bragt, da avisen gik ind.

7 comments:

 1. Jeg har altid været glad for denne film. Finder den både sjov, underholdende og en smule uhyggelig, ha ha ha... men det er rart at se at der er andre der også værdsætter den...

  Jack? har du forøvrigt set Henry Selicks glimrende "Coraline" fra 2009... det er også en ganske fortræffelig animationsfilm...

  ReplyDelete
 2. Jeg har en lang liste over film, der skal indkøbes, når økonomien tillader det, og den står rent faktisk på den liste, men jeg har altså endnu ikke fået det gjort endsige set den. Tak for tippet. Og ja, jeg elsker sgu også NIGHTMARE. Jeg optog den iø fra dansk tv, da de viste den, og underteksterne på TV-kopien er meget bedre lyrisk oversat end på DVD'en.

  ReplyDelete
 3. Surt at avisen gik på røven :( Men cool, at du poster anmeldelserne her... kommer jo helt i julehumør - og måske 'Santa Claus Conquers the Martians' snart skulle indfinde sig i afspilleren igen :)

  - Ang. alternative julefilm, så bør du få fat på den finske 'Rare Exports' (netop udkommet her i landet) - hvis du da ikke allerede har set den. Well, det er sgu en ret solid og bizar omgang jule-underholdning...

  Kan også kun anbefale 'Coraline' - aldeles fremragende...!

  ReplyDelete
 4. Ja, enig med Bjarke...

  "Rare Exports" er en kulsort lille satan... den er ihvertfald et kig værd, men jeg ved ikke om jeg er den eneste der syntes at den var for kort...?

  ReplyDelete
 5. Tak for tippet om RARE EXPORTS - og nej, jeg har ikke set den.

  ReplyDelete
 6. Great review on one of my favorite creations done by the ever so unique and artistic vision of Tim Burton's "Nightmare Before Christmas". I own and watch this every year at this time.

  ReplyDelete
 7. Thanks, Shelly. I always wondered was this made as a Halloween movie or a Christmas movie? o_O

  ReplyDelete