Monday 11 October 2021

Alle disse løse ender ...

For nogle få år siden fandt jeg en stak Set & Sket-bøger i Røde Kors til 5 kroner stykket. Stort set i perfekt stand (omend siderne nu drysser ud, som var de blade fra en vissen blomst).


Bøgerne, jeg fandt, dækker slut-60'erne, 70'erne og et stykke op i 80'erne. Der er tale om årgangsbøger i stil med Aaret fortalt i billeder - som igen er lig Film-aarbogen-bøgerne. Dog i stor størrelse og med indhold fra hele verden modsat ÅFIB, som dækker danske forhold. Nå ja, og så er de ENDNU mere tekst- og fakta-fattige end ÅFIB! Mange fotos har en beskrivende tekst, men er uden reelle data som steds- og tidsangivelse.

Allerbedst er et index bagerst i bogen over hændelser i Danmark det pågældende år. Her kan man bl.a læse en kort notits om den 22-årige danske fotomodel Kirsten Larsen, som blev fængslet i Beirut for at have 22 kg hash i sin besiddelse. 22 kilo!! Når man ser på fotografiet, tænker man, at det må cirka have været omtrent det halve af hendes egen vægt! Det nævnes også, at hun fik tre års fængsel!

Så bliver jeg jo nysgerrig; hvad blev der senere af Kirsten Larsen? Sad hun i et råddent fængsel i Libanon i tre år? Kom hun hjem? Var karrieren ovre? Hvor er hun i dag? Obskuriøst-redaktør Henrik Larsen fortæller, at avisen Aktuelt fulgte sagen dengang - men de har velsagtens ikke fulgt op på, hvad der senere hen blev af fotomodellen. Det ville være hyperinteressant at få hendes historie; Hvorfor fanden befandt en ung dansk fotomodel sig i Libanon med 22 kg hash???

Google finder let en Kirsten Larsen fotomodel, men hun er nutidig og canadier - velsagtens af dansk afstamning, men uden relation til sin navnesøster fra 50 år tidligere.

Freddie Vedlon Hansen (foto: POLFOTO)

Det var i øvrigt også heldigt, at Kirsten ikke forsøgte at smugle sin hash ind i Tyrkiet! På bogens næste side fortælles nemlig om en anden dansker, som fik 30 års fængsel i Tyrkiet for "blot" 4,8 kg hash. Freddie Vedlon Hansen. Han var dog heldig, og ham kan man finde lidt info om. Den danske regering fik ham hjem ret hurtigt (inden for et år tror jeg). Men han skulle vist afsone herhjemme. Om han sad i 30 år, vides ikke her på redaktionen. Mon dog. Hvor er han i dag? Han skrev en bog om at sidde i et tyrkisk spjæld, men den er (vist) allerede fra 1971.

Alle disse løse ender. Sådan er det, når man sidder med gamle udgivelser fra en for længst svunden tid. Holder man sig til nye udgivelser - udgivelser, som ser på hændelser i perspektiv og retrospekt - så undgår man for det meste den slags løse ender og lukkede døre. Men man misser også den følelse af samtid og, ja, tør jeg næsten sige action, som læsning af samtidsdokumenter giver.

Cover lånt fra logolsen.dk


2 comments:

  1. Hun kom hjem i 1971: https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A3da108ac-1052-46dd-b1ea-0b6ae38c34f9/query/kirsten%20larsen%20hash

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, Janus! Jeg har ikke adgang til den avis, men jeg kan se, at Aktuelt også skrev om det flere gange i 71, så det vil jeg lige kigge på.

      Delete