Monday, 10 October 2011

Poul Nyrups tonemester går bort

Preben Mortensen ses helt ude til højre. Billedet er fra optagelsen til MAZURKA PÅ SENGEKANTEN


PREBEN MORTENSEN - RIP

Jeg har jo tidligere skrevet en hel del om Danmarks psykotroniske film-helt, instruktøren Poul Nyrup, der mellem 1963 og '65 lavede alle tiders bedste danske psykotroniske filmperler, bl.a. STENBROENS "HELTE". En af dem, der var med på filmholdet omkring Nyrup var lydmanden ("tonemester", som det hed i gamle dage) Preben Mortensen.

Efter de to film med Nyrup (STENBROENS "HELTE" og VILLA VENNELY, men så vidt jeg ved ikke MELLEM VENNER) arbejdede Preben Mortensen i mange år på rigtig mange danske film, og i de senere år var han med til at restaurere Palladium-film til DVD-udgivelse. Preben var også medlem på Danskefilm.dk-forummet, hvor han altid var villig til at svare på spørgsmål om diverse film.

Jeg har i årevis haft en idé om at lave en ordentlig opdateret opfølger til min artikel om Poul Nyrup og ville have bedt Preben om hjælp med info (de gange, hvor jeg på Danskefilm.dk har bragt Nyrups film på bane, var Preben altid villig til at hjælpe). Men nu er det desværre for sent. Preben Mortensen gik bort for få dage siden efter længere tids sygdom. Tråden på Danskfilm.dk kan læses her. RIP.NB: Billedet er hentet fra Danskfilm.dk forum.

2 comments:

 1. jeg, Peer Rievers havde fornøjelsen at være tone ass, som det hed dengang, på "Midt i en Jazztid" Knud Leif Thomsen instruerede , der var mange pudsige oplevelser siden blev det til ikke flere film for Poul, vi blev alle fyrede af en nedgang i branchen.

  mvh. Peer Rievers

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Peer,
   Tusind tak for din kommentar. Spændend at høre, at du arbejdede sammen med Poul Nyrup på "Midt i en Jazztid". Da jeg skrev min artikel om ham for mere end 10 år siden, havde jeg svært ved at finde ny information om ham. Og det er ikke blevet lettere. Ved du noget om, hvordan det gik ham efter 1969? Hvad lavede han?
   Alt, jeg ved, er, at han (ifølge danskefilm.dk) døde i 1982.

   Delete