Saturday 24 April 2010

Fra EVIL MAIL til 2000 SKRÆK OG RÆDSEL-indlæg


I fredags bragte Søren Jacobsen sit blogindlæg nr. 2000 på det, som uden tilnærmelig konkurence er blevet Danmarks bedste kanal for info om nye horrorfilm; bloggen Skræk og rædsel.

Skræk og rædsel har til sommer eksisteret i fire år, men der er sikkert en del af Sørens nye læsere, der ikke aner, hvor længe Søren egentlig har været med; Det drejer sig jo ikke "kun" om fire år. Så her er lige lidt fanzine-historieundervisning; I 1988 udkom første nummer af gyser- og genrefilm-fanzines Two-Zone. Bladet blev udgivet af Peder "Pedro" Pedersen (der senere lavede Aquas kendte musikvideoer) og kort efter fulgte andre filmfans med fanzines om gyser-, skræk-, kult,- weirdo,- sci-fi- og ikke mindst splatterfilm.

En af disse unge fans var Søren Jacobsen, som udsendte det første nummer af sit nyhedsbrev Evil Mail i starten af 1989 og senere på året begyndte at udgive fanzinet Phenomena. Det er altså mere end 20 år siden! Disse zines omkring 1988/89 skulle i øvrigt bleve starten på en "scene" med en 20-30 mennesker, der alle mere eller mindre kendte hinanden eller i alt fald kendte hinandens adresser, når de skulle bytte videokopier af de sjældne splatterfilm, der dengang var næsten umulige at opdrive på original-VHS.

Evil Mail udkom med 10 numre og Phenomena udkom med 6 numre fra 1989 og frem til '90, og senere udsendte Søren også bladene Aenigma og Lydsporet. Jeg udsendte iø selv det første nummer af fanzinet Banned in Britain i '94, men det er så en helt anden historie. xD.

Udover bladene blev det også til en del små amatørfilm, som diverse fans lavede hjemme i baghaven. Førnævnte Two-Zone skiftede i 1989 navn til Inferno og en del af disse små film udkom på et videobånd, som Inferno udsendte. Som en sjov detalje skal det da også lige nævnes, at man rent faktisk kan se Søren med et af hans blade i en dokumentarfilm, der dengang blev lavet og bragt på TV med titlen SPLATTERDRENGE. Filmen blev instrueret af Steen Schapiro og værten i filmen var Peter Johansen, en anden af de "kendte" fans fra dengang.

I dag, hvor internettet for en stor dels vedkommende har overtaget den rolle, som det trykte medie havde i gamle dage, er næsten alle de små fanzines lukkede. Det eneste, der er udkommet for nyligt er Henrik Larsens Obskuriøst, hvoraf nr. 11 udkom sidste sommer.

Du kan checke titlerne på de gamle zines ud på Wiki her. Og endvidere har Thomas Winter lavet et udemærket indeks med omtaler af de danske filmfanzines på Fantastiks hjemmeside. Du finder det her. Det skal naturligvis også tilføjes, at Uncut.dk også er en del af den gamle scene, selvom de ikke er på tryk (bortset fra et enkelt specialnummer) og også har været med rigtig længe.

Fra Sørens leder til Phenomena nr. 1

Jeg må indrømme, at jeg synes, det er kanonfedt, at Søren stadig er så entusiastisk en skrækfilmfan, som han er, selvom han er blevet "voksen". Desværre er der mange, der føler, at lige så snart de får hus og hjem, så skal de pludselig forlade de fede film og udelukkende se mainstream. Hurra for folk som Søren, der er med til at gøre, at jeg ikke behøver føle mig helt alene som horrorfilmfan her i voksenlivet! Og endnu en gang tillykke til Søren med de 2000 indlæg. Vi ser frem til mange flere!

Her Søren med KANNIBALMASSAKRENs blodtørstige instruktør, Ruggero Deodato (marts, 2010). Foto: Nicolas Barbano

NB: Hvis man skulle have lyst til at læse Sørens gamle fanzines, så behøver man altså ikke rende (forgæves) rundt i gamle antikvariater. Alle numre af Phenomena og Evil Mail kan nemlig downloades frit og kvit (og med Sørens tilladelse) fra Uncut.dk's bibliotek her (som de stadig kalder "artikler", selvom den gode hr. Vang fra tid til anden forsikrer, at NU skal de nok ændre til det mere logiske "Bibliotek", haha). Der er også et par numre af Aenigma og Lydsporet, men, uh, jeg er faktisk ikke helt klar over, hvorvidt der kom flere numre end det første af hvert. :O(
Edit: Se Sørens kommetar om dette nedenfor.


Også fra lederen til Phenomena nr. 1.

[Du kan klikke på begge scans og se dem i mere læsebar størrelse]

19 comments:

  1. Hej Jack.

    Tak for en fantastisk hyldest.

    Der er lige lidt kronologi, der halter... EVIL MAIL lavede jeg før, PHENOMENA blev til. AENIGMA var et oneshot, mens LYDSPORET var noget, jeg redigerede et års tid som medlem af Det Danske Filmmusik Selskab - ganske vist på mit initiativ og på baggrund af min erfaring med de andre blade, jeg havde lavet, men alligevel...

    Før det havde jeg fået en stak NOSFERATU og havde set rigtig mange af de science fiction-fanzines, der var kommet ud i Danmark, så helt på bar bund har jeg ikke været.

    Men som sagt... Tak for en flot hyldest, og jeg skal sgu nok holde fanen højt. Det har intet med alder at gøre.

    ReplyDelete
  2. Hej Søren,

    Jamen det var da så lidt. :D

    Ups, jeg retter det med kronologien, hah. Tak for infoen.

    Den udgave af EVIL MAIL, som man kan downloade fra Uncut, er jo en udgave af alle 10 numre, som en Klaus Johansen havde samlet. Han har også skrevet en ekstra indledning til samleudgaven. Kan du huske, hvornår denne samleudgave rent faktisk udkom? Og hvad blev der af Klaus?

    ReplyDelete
  3. Den samlede udgave af EVIL MAIL kom i 1992. Jeg har den ikke selv, men det er den dato, der står på pdf-udgaven.

    Klaus var i den lang periode rigtig aktiv på sin hjemmeside http://www.klaus-johansen.dk, men er nu vist mest at finde på Facebook.

    ReplyDelete
  4. Jeg mener, at der kom 21 numre af LYDSPORET, hvoraf jeg redigerede de første otte-ni stykker.

    ReplyDelete
  5. Tak for den sidste info dér. Jeg tænkte, jeg ikke ville blive ved med at spørge til hvor mange numre af dit og hvor mange numre af dat - ellers blev det bare en tand for nørdet, haha. Men samlere er nu engang nørdede. xD.

    ReplyDelete
  6. Der eksisterede en dansk fanzine-kultur for horrorfans flere år før Two-Zone, primært i form af Nosferatu (1979-82). Med til historien om danske fanzines med fokus på science fiction og horror hører også Proxima, Intercom, Arcana Majora, Arcana Minora og i et vist omfang mit eget Tracking. Alle udkom før Two-Zone.

    ReplyDelete
  7. Hej Nicolas,

    Du har naturligvis ret, at der fandtes horror- og scifi-fanzines længe før Two-Zone. Jeg er også stødt på de bladtitler der før (desværre er Nosferatu det eneste, jeg rent faktisk har læst). Men jeg vil alligevel hævde, at den fan-scene, jeg omtaler i indlægget, begyndte mere eller mindre med Two-Zone/Inferno omkring slut-80'erne/1990. Det var stort set andre mennesker, end dem, der udgav de gamle blade.

    Mange af de folk, der skrev i zines op gennem 90'erne og stadig lader høre fra sig fra tid til anden, startede ca. på det tidspunkt der, vil jeg mene.

    ReplyDelete
  8. Flere af "dem, der udgav de gamle blade", var også med til at skrive de nye, og er stadigvæk aktive fans (eller pro-fans). Niels Petersen redigerer fx en glimrende blog, Magia Posthuma, Jakob Stegelmann har et tv-program, Troldspejlet, og jeg lader da også høre fra mig nu og da.

    En ny generation af fanzineredaktører og -skribenter kom til med Peder Pedersen og Søren Jacobsen, men det er ikke sådan, at den oprindelige bare forsvandt og ikke hører med til historien om danske fanzines.

    I øvrigt bør der under billedet af Søren og Ruggero stå "Foto: Nicolas Barbano"! :-)

    mvh.
    Nicolas

    ReplyDelete
  9. Næh, sandt nok, men nu var mit indlæg jo om Sørens udgivelser og med et kort oprids af den samtidige scene, han har været en del af - ikke hvad der gik forud eller et forsøg på en komplet dækning af dansk fanzines historie. Men du har ret og hvis jeg eller en anden skribent en dag satte sig for at nedfælde historien om danske genrefilmfanzines, så bør de nævnte zines og skribenter naturligvis også tildeles deres plads i solen.

    Og du har fået din billed-credit! ;-)

    ReplyDelete
  10. Fint nok. Jeg tror, det er rimeligt at sige, at den første danske horrorfandom opstod i 1970'erne, med Uno Krüger som en central skikkelse. Hvis nogle kender til tidligere manifestationer, hører jeg meget gerne om det.

    mvh.
    Nicolas

    ReplyDelete
  11. Hmm, jeg husker noget Henrik Larsen fortalte mig for et par måneder siden; Hans kæreste sad og chattede med nogen kvinder på et forum eller noget i den stil og hun siger så til Henrik, at hun netop har siddet og snakket med en, der sagde, at hun var enke til Uno Krüger! How weird is that!

    ReplyDelete
  12. Fætter Maddikes enke? Det ER faktisk pretty damn weird!

    ReplyDelete
  13. Man kan sagtens argumentere for, at den første danske horror-fandom var centreret omkring Uno Krüger. Når man læser brevkassen i GRU har den i hvert fald et vist fannisk præg. Bladrede dem lige igennem, men kunne dog ikke genkende nogle af de folk, der havde skrevet ind, fra det fanmiljø, der manifesterede sig nogle år senere. Nu var det så også tilladt at skrive ind under fjollede dæknavne, så...

    Nu fik jeg aldrig selv sendt et læserbrev til GRU... men jeg har da et i SLIM nr. 7.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Usch! Selvom jeg kendte til GRU-bladene i 70'erne (pga en klassekammerat, der tog dem med til en juleafslutning i klassen i omkring '73-74), så fik jeg dem ikke læst førend omkring 1980, og da var ballet forbi. Snøft.

    ReplyDelete
  16. Gee! O_O

    http://da.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8ren_Henrik_Jacobsen

    ReplyDelete
  17. Damn, vi skriver 2019, og så kommer jeg lige med endnu en rettelse. Det er ikke et af mine egne fanzines, jeg sidder og læser i SPLATTERDRENGE-doku'en - det er FANGORIA nr. 107.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Jeg checkede netop, og man kan godt se, at det er et "Fangoria", vidoeokvaliteten til trods.

      Delete