Monday 25 December 2023

NEHIR aka "The River" (Serif Gören, Tyrkiet, 1977)


 Jeg vandt NEHIR på græsk vhs for 24 dollars fra Bill Barounis i Grækenland tilbage i 2008 (nej, jeg husker bestemt ikke den slags detaljer, men jeg har gemt alle mine digitale faktura!). Om jeg købte den græske vhs, før eller efter jeg fandt det danske vhs, har jeg virkelig ingen anelse om. 

Men nu har jeg i alt fald for nyligt indkøbt denne dvd-bootleg fra Svejts. Stærkt begrænset oplag. Der er tale om et fan-edit fra "selskabet" Turkish Fan Project (fra Tom Shootgringoshoot). Filmen findes i to udgaver; Den oprindelige, som er lavet til det tyrkiske marked, og en engelsk-dubbed version til det internationale marked. Sidstnævnte er ude på både dansk, svensk, norsk og hollandsk videobånd - og adskillige flere. 

Den internationale er speciel ved, at man har splejset scener fra en helt anden film ind. Idioti uden lige, og det virker bare dumt og dårligt. På tyrkisk vhs er filmen så til gengæld censurklippet. Jeg kan ærlig talt ikke huske, om de fraklippede scener er med på mit græske bånd - jeg har ikke set det siden, jeg vandt det på eBay. Nu har Tom i Svejts flikket en uklippet version sammen med dele fra forskellige bånd. Og hurra for det. 

Da Bill Barounis (manden bag Onar Films-videoselskabet i Grækenland - og som desværre for længst har forladt denne dimension) satte båndet på eBay (gamle internationale vhs-samlere husker ham som "Deathland"!), annoncerede han det som den tyrkiske udgave af DELIVERANCE (aka På udflugt med døden)! Og man kan se hvorfor. Den internationale titel er slet og ret The River

En håndfuld tyrkiske unge har besluttet at drage på en tur ned ad en rasende og voldsom flod i vilde egne af landet. På tre træflåder! Om vi er i Tyrkiet, eller hvor filmen foregår, står hen i det uvisse, da det engelske dub blot oplyser, at de er i et andet land. Med sig på turen får de en jævnt uvillig og tvær guide, som bruger det meste af tiden på at stirre. Han stirrer så meget uden lyd og dialog, at man tager sig selv i at granske hukommelsen, om det er en stumfilm, man har sat på.

Filmens hovedperson er en ung kvinde, som er en af de mest irriterende hovedpersoner, jeg kan mindes. Hun bliver straks forelsket i guiden, samtidig med at hun sviner ham til hele tiden. Og i øvrigt giver sig i lag med en anden ung mand, som hun siger slet ikke er hendes type. Hun skaber sig hele tiden og er generelt øretæveindbydende, men så på det anden side det er de sådan set alle sammen. På et eller andet tidspunkt løber de (selvsagt) ind i de rednecks i bjergene, som vi ved per se kun er ude på at voldtage dem - og dræbe dem - og skyde dem - og kaste store stenblokke i hovedet på dem. Filmens slutning er ret nederen - om end den kunne have været mere nederen, hvis man havde brudt sig om hovedpersonerne. Dvd'en medtager også en alternative tyrkiske slutning, som er mindre negativ.

Desværre er NEHIR ikke særlig god. Nogle af disse tyrkiske genindspilninger kan ellers være ret interessante; f.eks. er den tyrkiske remake af STAW DOGS (Køterne) ganske glimrende, og det samme gælder for remaken af DEATH WISH (En mand ser rødt). Det havde uden tvivl været bedre, hvis dvd'en have været brugt det originale tyrkiske lydspor med engelske undertekster. Det engelske dub er ret belastende. Men i alt fald ros til Turkish Fan Project for at gide at udgive denne uklippede version. Der er kun trykt 30 eksemplarer, og Tom genudgiver efter eget udsagn aldrig nogen af disse bootlegs. Der findes ingen officielle dvd- eller blu-ray-udgivelser af NEHIR (hverken tyrkisk eller international udgave). 

Check i øvrigt mit 15 år gamle indlæg her og se det danske videoomslag!

Ekstramateriale: Tyrkisk start, international start, scener fra anden film som blev brugt til den internationale udgave, alternativ tyrkisk slutning, vhs-covers og lobbycards, "wendecover".