Saturday, 12 September 2015

De blinde døde rider stadig - og EXTASE gi'r dem et lift

I mit indlæg om Henrik Larsens Obskuriøst nr. 14 kom jeg til at nævne, at bladet er det eneste danske zine, der er tilbage om psykotronisk film- og popkultur, men det er naturligvis noget vrøvl!

I februar udkom nemlig det seneste nummer af Nils Markvardsens kanonfede blad eXtase. Da jeg nævnte miseren på Uncut.dk's forum forleden tilgav Nils mig dog med en kommentar om, at der var jo også gået otte år mellem det nye nummer og det foregående! Sandt nok.

Det nye nummer er iø ikke nummereret med et 4-tal, selvom det forrige var nr. 3. Der er nemlig tale om et specialnummer næsten udelukkende om den danske skuespillerinde Lone Flemming, der spillede hovedrollen i Amando de Ossorios spanske horrorfilm-kultkassiker TOMBS OF THE BLIND DEAD fra 1971 (jeg har ikke kunnet finde en dansk biograftitel, så måske kørte den ikke herhjemme. Efterfølgeren, RETURN OF THE EVIL DEAD kom på dansk udlejningsvideo som "Gengangernes hævn").

Sagen er den, at Lone Flemming blev inviteret som gæst til den exploitation-filmfestival som Nils og Jack Stevenson (hvis navn gamle læsere af Michael Weldons Psychotronic Video vil nikke genkendende til) afholder hvert år og som kørte af staben i februar i år. Festivalen hedder FACES IN THE DARK og til lejligheden havde man fremskaffet et sjældent 16mm print af TOMBS OF THE BLIND DEAD, som blev vist på festivalens tredje og sidste dag.

Yours truly var til stede alle dagene og hvorfor jeg endnu ikke har fået skrevet om det her på bloggen, må guderne vide. Det er sgu ikke, fordi jeg ikke fik nogen fotos, for dét gjorde jeg (og noget video-noget med Lone blev det også til). Oh well, på et eller andet tidspunkt kommer det vel op. Hah. Nå, men eXtase "nr. 4" er vældig godt og jeg kan ikke andet end anbefale, at man køber det straks her om fem minutter!


Fanzinet indeholder et kodylt fedt interview med Lone og en gennemgang af nogle af hendes mere obskure film. Endvidere får vi en artikel om Vivi Bach. Ja, Vivi Bach!! Nils har nemlig gravet frem, at hun fanderme var med i to italienske spaghettiwesterns! Den ene kørte herhjemme i biograferne som "De sidste to fra Rio Bravo" aka BULLET'S DON'T ARGUE (sic). Det gjorde den anden, EUROPA CANTA, så ikke, men om ikke andet havde den en fabelagtig titel på det tyske marked: "Lass die Finger von der Puppe".

fra venstre: Jack J, Lars Kramhøft, Lone Flemming, Helene Hindberg

Som citronen i pølseenden vendte Mads Jensen tilbage som zine-skribent efter mange år. Herligt! Mads har skrevet en kanon artikel (og desværre nekrolog) om filmanmelderen Carl Nørrested. Velskreven, informativ og så dragende, at man sluger hver stavelse i een mundfuld og det selvom man end aldrig før har hørt om Carl Nørrested (ja, jeg havde i alt fald ikke, men nuvel, jeg går også gennem tilværelsen med skyklapper på). Nils lover, at der kommer mere eXtase. Fedt! Ja, man får lyst til at forstærke udtrykket med et skide fedt!

Lad der nu ikke gå otte år igen, Nils!


eXtase #4
32pp, A4, s/h, oplag 100.
Prisen står ikke på omslaget og ingen e-mailadresse er angivet. Jeg mener dog at huske, at jeg gav 50 kr og Nils Markvardsen kan findes uden problemer på facebook.Wednesday, 9 September 2015

Obskuriøst nr. 15 er udkommet!

Man tror, det er løgn, men redaktør, arkivar og tidligere museumsvagt Henrik Larsen har netop i dette øjeblik udsendt det spritnye nummer af det ene af Danmarks to fanzines om genrefilm og anden popkultur!

Og ja, I did write issue #15!! Det er ikke en fejl, der er ikke tale om Obskuriøst nr. 14, som også just er udkommet (at det rent faktisk også LIGE er kommet kan bl.a. ses af, at mit foregående indlæg netop lovpriste udgivelsen af nævnte nummer!). Det andet zine er naturligvis Nils Markvardsens eXtase, men det vidste du godt, ikke?

Det nye nummer har undertitlen "Høstsonate 2015" og selvom Bo Gorzelaks Pedersens fine forside vidner om et mere litterært eller kunstnerisk nummer, så fortsætter Henrik, som vi kender det fra de seneste 3-4 numre. Dog denne gang helt uden indekser. Det meste af indholdet er Larsen denne gang, og mange af teksterne er (igen) hentet fra stakken af kinabøger.

En sektion, jeg bestemt gerne ser gentaget, er "Genlæsninger". I bogsektionen anmeldes af redaktøren genlæste bøger, og der inkluderes endvidere en korrespondance med forfatter Thorstein Thomsen om hans science fiction-debutroman "Rejsen til planeten Droj" (Gyldendal 1977). Spændende at høre forfatterens betragtninger over bogen nu så mange år efter, og lige så herligt at han lader sig rive med af en spørger, som tydeligvis er mere begejstret for bogen, end Thomsen selv er. Mere af den slags, Henrik!

Jeg må indrømme, at jeg faktisk savner artikler i stil med Frank Brahes indlæg om gamle sci-fi-bøger og forfatterinterviews, som vi kender dem fra bl.a. Franks Hermetiske Garage. Ikke fordi jeg kender skide meget til science fiction-romaner eller den litteratur, som Henrik dækker i det nye blad, men fordi jeg er nysgerrig og gerne vil lære mere. Jeg er ved at brække mig over anmeldelser af de samme 15 nye gyserfilm fra Hollywood, hvis antal af anmeldelser fra fans stiger lige så hurtigt som cookie-tallet under et SuperAntiSpyware-scan lige efter et porno-google.

En aften i "Bio Obskuriøst" for 10 år siden

Henrik Larsen står selv for layoutet (bortset fra coveret som nævnt) og selvom Henrik klager over sine manglende layoutevner, synes jeg, at han er sluppet rigtig godt afsted med det denne gang. Faktisk ser det nye OBS lige så layoutmæssigt godt ud som de fleste af de andre nichetidsskrifter, man finder på bibliotekets læsesal. Redaktøren skal ikke mindst have ros for noget så simpelt, som at have skrevet alle overskrifter med fed gennem hele bladet. Det manglede i et af de forgående numre og irriterede jævnt.

Det meste af side 6 prydes af et fotografi fra en aften i den lille private videoklub, som vi kørte for længe siden i Henriks hybel i Sydhavnen i København. Henrik kalder den "Bio Obskuriøst", hvilket hermed er godtaget, men rent faktisk havde vi ikke noget navn back in the day.

Når jeg kigger på datoen under billedet, er det ikke til at fatte. 2005. Er der virkelig gået 10 år? Men hvorom alting er, Obskuriøst udkom i 2005 og det gør det også i 2015 og hurra for det. Det nye nummer kan bestilles fra Henriks blog her (han har glemt e-mailadressen, men den står ifm. et af de foregående indlæg og iø også til sidst i min omtale af Obskuriøst #14).