Saturday 13 July 2024

Jack J's 70'ere: "Når der kommer en båd" (DR, 1978-81)


Jeg har længe (længe!) været ude efter den engelske tv-serie When the Boat Comes in, som Danmarks Radio viste tilbage i slutningen af 70'erne under titlen Når der kommer en båd. Der er næppe nogen, som er gamle nok, og som ikke husker den titel. Jeg har ikke set serien siden dengang, og dengang syntes jeg, at den var stærkt deprimerende og mørk. Englændere på mørke og kolde havnekajer, i mørke og kolde havneknejper, og i mørke og kolde huse eller på vej ned ad mørke og kolde sidegader mellem disse trøstesløse steder. Ikke hyggeligt overhovedet. Men som tv-seer finder man jo ud af, at man er nødt til at gå på genbesøg for at finde ud af, hvordan tingene virkelig var - specielt når førstemødet var i en tidlig og vældig påvirkelig alder. 

Jeg kan ikke huske, at DR (eller nogen anden dansk kanal) skulle have genudsendt serien, og da jeg for nogle år siden begyndte at forsøge at finde disse gamle sager fra tiden med barndoms- og teenagefjernsyn, så var Når der kommer en båd en af de tv-ting, som gav problemer. Serien var simpelthen ikke til at støve op for menneskepenge. Hos imusic havde man den listet, men den var udsolgt i lange tider. Og når den en sjælden gang var hjemme, kostede den lige lovlig dyrt (men nogen - andre - må jo have købt den alligevel!) Og de få gange jeg fandt den på fx Amazon eller eBay, var det ligeledes til alt for dyre penge. Ja, det vil sige, for halvandet års tid siden fandt jeg rent faktisk et brugt eksemplar på engelsk Amazon. Et bibliotek solgte deres gamle udlånsudgave til nogle få håndører. Jeg slog til med det samme. Portoen kostede mere end boksen. Desværre forsvandt den i overfarten mellem UK og DK. Jeg fik mine basseører tilbage, men det hjalp jo lige fedt; Jeg kunne ikke bare bestille et nyt sæt for samme pris. Nå, men her sent i aftes checkede jeg lige min lange (lange!) ønskeliste hos imusic og ... lo and behold ... ikke alene havde de fået det komplette boxsæt med serien hjem, men nu stod den til sølle 350 kr.
>Haps!< sagde det, og så var den i kurven. Nu kommer der velsagtens til at gå 14 dage eller tre uger, før den når frem til domicilet her, men hva' fa'en, når man har ventet så længe, så går det nok. 

Det blir spændende at se, om den stadig synes lige så gold og trøstesløs, som jeg opfattede den i sin tid. Jeg slog den iø lige op i Politikens "TV i 70'erne", som fortæller, at seriens tre første sæsoner kørte på DR fra 1978 til slutningen af 1980. Den 4. og sidste sæson må jo derfor velsagtens have kørt i 1981, med mindre man har fyret hele baduljen af sidst i december måned 1980 - og så havde det nok været nævnt i bogen. Jeg checkede også dansk Wiki, men opslaget der var lige så udueligt, som dansk Wiki plejer at være. Ud over den danske titel finder man ingen info om den danske visning på det site overhovedet. Dansk Wiki er ren afskrivning fra den engelske udgave. 


Thursday 11 July 2024

Hollandsk bogudsalg hos FANTASK

 
Jeg var så heldig at falde over et udsalg forleden. Et online-udsalg. Et hollandsk online-bogudsalg no less! Tredje uge af Fantasks tegneserieudsalg, og prisen var nede med 75 procent! Så er det jo dejligt at handle. Jeg vil endda tilføje et kraftudtrykt og sige skide fedt at handle! Under 400 dask for disse seks albums inkl. porto, hvoraf "Iznogood" er et samlebind med tre albums. Desværre var andre snøbler allerede rendt med det 7'ende album, som jeg troede, at jeg købte ("Bolette Hansen"-samlebindet). Men det går sgu nok, du.

"Det store svindelnummer" har længe stået på min ønskeliste, og nu hvor jeg er i gang med det, elsker jeg det allerede. Det er vildt godt. Jeg købte "Jim Cutlass" nr. 1 og 2 for mange år siden (udsendt af andet forlag), og de var da okaaay uden at være noget at råbe for meget hurra for. Men forordet i bind nr. 5 (nu i flot hardcover modsat de tidligere softcover) fra Faraos Cigarer-forlag lover, at serien med nr. 5 og frem bliver meget bedre. Og so far er jeg helt enig. Mark Breton (aka Michel Vaillant) har jo været en ønsket "euroklassiker" blandt danske tegneseriesamlere i en del år, og nu har et ukendt (for mig i alt fald) forlag endelig udsendt serien. De begynder med det franske album nr. 8. Forhåbentligt kommer der mere.


Alle seks albums ser fede ud i udstyr osv. (nu kommer mange udgivelser i hardcover, hvilket var et særsyn i 80'erne og 90'erne), men hvis jeg har een anke, så må det være, at forlaget Zoom stædigt holder fast i, at de ***ikke*** vil skrive nummer på deres udgivelser. Og med en serie som Iznogood bliver det desværre et fandens rod. På Fantasks hjemmeside stod, at det var samlebind nr. 6, jeg købte, men bogen indeholder de franske albums nr. 7,8 og 9. Således burde samlebindet logisk nok være nr. 3. Nr. 6 menes åbenbart, at det er nr. 6 i Zooms udgivelsesrække, men efter indhold burde det som nævnt være nr. 3. Og endnu mere rodet er det så, at andre samlebind ikke bringer de franske album i kronologisk rækkefølge. Det er virkelig noget USCH! Nå, men ud over det går det jo meget godt.

Wednesday 10 July 2024

Årets syv ypperste nye film ...

 ... ud af de 337 film, som fik premiere i de københavnske biografer. Nå ja, i alt fald i 1959. Men måske er det slet ikke så tosset endda. Er de syv bedste film fra 2023 nødvendigvis bedre end i 1959? (Det er et retorisk spørgsmål. Jeg kender ikke svaret. Jeg så ikke syv nye film sidste år!)

Aktuelt 2. januar 1960

Vurderingen stammer fra avisen Aktuelt og kan findes i samme udgave som den, hvor Bjørn Rasmussens anmeldelse af På stranden blev bragt (og som jeg bragte i indlægget før dette). Det er også B.R. (eller "R"), som stod for artiklen om de syv film. 

ON THE BEACH - vag og lang


Jeg faldt over Bjørn Rasmussens anmeldelse af Stanley Kramers postapokalyptiske film ON THE BEACH (1959) i avisen Aktuelt her i dag. Herhjemme gik filmen som På stranden. Bjørn var ikke specielt begejstret for nu at sige det mildt (mildt!). Derimod svirrede det i luften med superlativer fra de amerikanske aviser, som citeres i filmens trailer. Jeg har ikke set filmen, og med go'e gamle Bjørn Rasmussens anmeldelse in mente er det svært at danne sig et indtryk blot over denne trailer. You be the judge

Aktuelt 2.1.60

Trailer:


NB: Jeg antager i alt fald, at anmeldelsen er skrevet af Bjørn Rasmussen. Den er krediteret "R", og Gyldendals Filmguide Danske film fra A til Z (af Morten Piil, bogklubudgave 1999) nævner, at B.R. anmeldte film for Aktuelt 1959-69. Det var iø også B.R., som præsenterede programmet Filmorientering på DR tv, men det var før min tid.