Monday 20 September 2010

Jack J's 1980'ere: TUSMØRKEHISTORIER (EDIT: Ray Bradbury Gyser aka Fredagsgys aka En uhyggelig historie)

Tilbage engang i 80'erne viste DR TV-serien The Ray Bradbury Theater under titlen Tusmørkehistorier (EDIT/16.06.2022: Det er så desværre ikke korrekt! Da jeg engang i nullerne skrev om serien i mit fanzine STAY SICK!, spurgte jeg en bekendt om titlen. Han rådførte sig med en anden filmsamler, som vi begge kendte, og denne sagde, at den med sikkerhed hed Tusmørkehistorier på dansk. MEN MEN MEN ... ifølge Henrik Larsens bog om dansk 80'er-tv, "Kanal Obskuriøst De Luxe", så er det forkert. Henrik har gravet sig gennem tonsvis af gamle avisprogrammer til (delvist) brug som kildemateriale til bogen, og jeg er overbevist om, at han har ret. Serien blev programsat med hele tre forskellige titler på DR: Ray Bradbury Gyser, Fredagsgys, og En uhyggelig historie!!! Kunne programsætterne på DR ikke huske fra næse til mund!?!? Der var godt nok en gyserserie, som hed Tusmørkehistorier på DR i 80'erne, men det var BBC-serien West Country Tales fra England. DR viste serien 1982-84). Jeg kan ikke huske, hvor mange afsnit DR viste eller præcist, hvornår den kørte (EDIT:26. december 1987 - 27. december 1990. Jf. Henriks bog). De første 3 afsnit er udsendt på en dansk VHS (anmeldt engang i STAY SICK!), men der blev lavet i alt 65 afsnit. Jeg tvivler på dog på, at de alle blev vist herhjemme (men jeg forlod Danmark i '88 og vendt først tilbage i 90'erne, så resten kan sagtens være blevet vist), og de eneste, jeg rent faktisk kan huske at have set, er netop de tre første. Serien er udsendt komplet på amk DVD, og jeg er netop begyndt at se den fra enden til anden. Jeg er stadig i gang med den første disk. Desværre er kvaliteten ikke helt i top; De 65 afsnit er presset ned på 5 dvd'er, og der mangler noget af introerne og hele credits-slutsekvenserne (Ray Bradbury kører ned i elevator og ler djævelsk), men det er bedre end ingenting, og de enkelte afsnit er intakte.

Men altså, er der nogen, der kan huske, hvor mange afsnit, der kom i DK, og hvornår serien blev vist? (EDIT: Henrik Larsens bog fortæller IKKE, hvor mange afsnit der blev vist på DR!) Eller som måske endda har blade/bøger med omtaler af serien og dermed kan finde konkret info???

Et af de første afsnit, "The Playground", har William Shatner i hovedrollen og er instrueret af William Fruet, som også lavede den ubehagelige DEATH WEEKEND (som desværre ikke findes på DVD. EDIT: den er nu ude på både dvd og blu-ray). Og i "Marionettes, Inc." spiller Leslie Nielsen en sjældent seriøs (og gør det godt) dobbeltrolle som menneske og stand-in-robot. Så langt, som jeg er nået, er serien ganske glimrende.

EDIT: Jeg havde embedded seriens intro her nedenfor, men desværre forsvandt videoen fra YouTube, og jeg blev nødt til at finde en ny. HELDIGVIS var der en anden udgave, men DESVÆRRE havde klodsmajoren (uploaderen) lagt den op i det forkerte format; strukket til widescreen. Så nu har jeg downloadet den, ændret til 4:3, og uploadet den til min egen kanal. Og der er garantrisse ingen, der læser dette 100 år gamle indlæg endsige gider se en gammel intro fra sidste århundrede. Men de BURDE! (16.06.2022)


Den coole intro til serien med Bradbury i elevator 

Og her nedenfor: Hele min favoritepisode blandt de tre første, som jeg husker fra DR's sending (varighed ca. 30 minutter), "The Crowd". Her delt op i tre videoer på YouTube: