Thursday, 30 September 2010

De sku' ha' nogen tæsk og så sku' de ha' en skovl og sættes til og grave lort. Det var ikk' for meget!Her er en række lettere psykotroniske screen-grabs af nogle af de medvirkende i Poul Martinsens danske dokumentarfilm BROEN fra 1969. Filmen findes ikke på video eller dvd, men blev heldigvis bragt på DR K tidligere på året.
Tilbage i slutningen af 60'erne fandtes der i Danmark en motorcykelgruppe, der hed De Vilde Engle. Gruppen skal ikke forveksles med Hell's Angels (ligesom den klovn, der har skrevet filmens indlæg på IMDb!!!). De Vilde Engle var ikke en organiseret bande kriminelle ligesom Hell's Angels, men derimod "blot" ballademagere på motorcykel, der gjorde, hvad der passede dem. Hvis du vil vide, hvad de drejede sig om, er du bedre tjent med at se nogle af Roger Cormans gamle motorcykelfilm, end at læse om Hell's Angels (dog skal du nok ikke begynde med "Werewolves on Wheels", haha). Der er himmelvid forskel.
En af de ting, som Englene ofte yndede at bruge fritiden på, var at tæve hippierne, og i BROEN satte Poul Martinsen sig logisk nok for at se, om de alligevel kunne finde ud af at arbejde sammen, hvis der var en belønning i vente for "besværet". I filmen skal en gruppe Vilde Engle og en gruppe hippier bygge en bro i en skov i løbet af en dag. Hvis de klarer det, får de 5000 kr., som i 1969-kroner var mange penge.
En interessant ting, som jeg hæftede mig ved (rent sprogligt), var, at De Vilde Engle refererede til hippierne under den engelske flertalsbøjning "hippies", i stedet for hippier/hippierne. Selvom ungdomsoprøret altså havde været i gang siden 1967, var en fordanskning af udtrykket altså alligevel ikke blevet gængs i danske folkemunde. Måske skete det først, da samme hippier væltede ud af tågerne, tog uddannelse som pædagoger og folkeskolelærerer, og fik udtrykket verfet ind i ordbogen. LOL.
Anyway, hvis DR K genudsender filmen, så tag og check den ud! Den er bestemt et cool indblik i en tid, som forlængst er borte og som man ikke oplever ved at se datidens infantile folkekomedier.Interviewer: "Hvad synes du om hippierne?"
Vild Engel: "De sku' ha' nogen tæsk og så sku' de ha' en skovl og sættes til og grave lort. Det var ikk' for meget!"


Hippierne!

Wednesday, 29 September 2010

Rockerne og discodrengen - anmeldelse

Jeg postede for nyligt Heine Sørensens gamle anmeldelse af MAD FOXES (Rockerne og discodrengen) fra Mondo Franko på vores exrental-Facebookside DEVAG. Check den ud her (anmeldelsen er i kommentar #10).

Sunday, 26 September 2010

Psykotronisk FlipJeg sad netop og genså et par gamle afsnit af DR's sublime program "Planet X" om psykotroniske film, der kørte i 2 sæsoner i 2005/06. En af de coole ting, som Jakob Stegelmann for det meste afsatte tid til, var gamle psykotroniske tegnefilm, fra længe før den slags blev lavet på computer og blev politisk korrekt (badr!). I det ene afsnit præsenterede han Frøen Flip (Flip the Frog). De gamle film kan fås på DVD, men jeg synes nu alligvel, jeg vil poste en af dem her. Den er virkelig cool og så er det iø een af dem, Jakob viste dengang i forkortet udgave, så her få du den altså i fuld længde. Yay!