Thursday, 8 December 2011

Obskuriøse julefilm: THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

I de to første uger præsenterede vi julefilm, der ikke helt er som julefilm plejer at være. Ingen af dem indeholdt søde dyr, moralprædikener eller James Stewart. Men så havde de til gengæld flere ting tilfælles. Begge film foregår i en anden verden; I "Santa Claus Conquers the Martians" (1964) blev julemanden bortført ud i det ydre rum og i "Santa Claus" (1959) boede han i en flyvende by i rummet over Nordpolen. Og i begge film blev julehøjtiden truet af fæle kræfter fra andre verdener. Den ene gang kom truslen fra Mars og næste gang var det såmænd fra Helvedets dyb. Endelig var begge film ret elendige (men dog alligevel underholdende).I denne uge skal vi se på den amerikanske film "The Nightmare Before Christmas" (1993), som bryder rutinen ved rent faktisk at være rigtig god. Men ellers følger den de to første film i sin opbygning: Det meste af historien forgår i en anden verden og julen kommer under trussel. Og denne gang er det såmænd fra gyserfilmens egen højtid: Halloween!

Vi befinder os i Halloween Town, hvor årets halloween netop er vel overstået. Byen er befolket af alle de uhyrerne, som man kender fra de gamle skrækfilm; spøgelser, vampyrer, vareulve, vanvittige videnskabsmænd, levende monstrer syet sammen af gamle lig, og så videre.

Hvert år er det Græskarkongen Jack Skellington, der fører løjerne an og næppe har festivitassen lagt sig, førend borgmesteren vil i gang med at planlægge næste års løjer. Men Jack er træt af at gentage de samme horrible gags og begynder at se sig om efter et alternativ. Ved en tilfældighed falder han over en hemmelig dør til en anden verden - til menneskernes verden, hvor det er ved at være jul!Da Jack Skellington opdager, hvor anderledes julen er i forhold til halloween, bliver han mildt sagt begejstret, og forkynder vidt og bredt om sin nye opdagelse for Halloween-folket. Ligesom Jack falder også resten af byens beboere i svime over udsigten til at kunne holde endnu en halloween, blot i december. Og ligesom Jack har de nemlig ganske og aldeles misforstået menneskernes mening med julen; Alt det med at skabe fred og glæde på jord og så videre. Den slags ligger ikke så let for folk med hang til evig halloween-uhygge, så selvom Jack Skellington og vennerne er vældig glade, så... er menneskerne mindre begejstrede. Og da Halloween-folket kidnapper julemanden går det helt galt.

"The Nightmare Before Christmas" er godt nok instrueret af Henry Selick, men det er Tim Burton, der har produceret, og det kan man godt se. Hans film er sære og mørke, men aldrig kedelige. Deres "underlighed" formår altid at gribe tilskueren på en speciel måde. Med "Ed Wood" formåede Tim Burton f.eks. at lave en stor hyldestfilm om alle tiders dårlige instruktør, men på en sådan måde, at man som tilskuer ender med at elske Ed Wood. Fik jeg forresten nævnt, at "The Nightmare Before Christmas" er en animationsfilm? Og en rigtig god en af slagsen. Hvis man kun har planlagt at se én julefilm i år, så vil jeg på det kraftigste opfordre til, at det bliver "The Nightmare Before Christmas.

"The Nightmare Before Christmas" er udsendt på dansk DVD af Touchstone Pictures.


-----------------------
Oprindeligt skrevet som del af juleserie til "Ugeavisen Slagelse", men aldrig bragt, da avisen gik ind.

Wednesday, 7 December 2011

Obskuriøse julefilm: SANTA CLAUS

I sidste uge præsenterede vi første kandidat til en top 3-liste over alternative julefilm. Disse film har måske ikke helt samme klassikerstatus som f.eks. "Det er herligt at leve", men de er bestemt værd at se alligevel. Filmen sidste gang var "Santa Claus Conquers the Martians", som handlede om dengang planeten Mars truede den gode julestemning på Jorden, og i denne uge skal vi se nærmere på den mexikanske film "Santa Claus" fra 1959.

I "Santa Claus Conquers the Martians" blev julemanden bortført til det ydre rum. Modsat er det i "Santa Claus", hvor han lever i en flyvende by, der svæver i rummet over Nordpolen, og har - af ikke nærmere beskrevne årsager - ikke mulighed for at besøge Jorden på andre tidspunkter end juleaften.

Da filmen begynder er alle de glade børnearbejdere godt i gang med at fabrikere julegaver til de artige børn på Jorden. Stemningen er god og humøret højt i julemandens værksted, men et andet sted er stemningen derimod helt i bund.Nede i Helvede er Fanden nemlig godt gal i skralden! Hvert år forsøger han med sine dæmoner at ødelægge julen og hvert år er det alligvel lykkedes for julemanden at narre Lucifer, så højtiden blev den rene fest. Men i år skal det være anderledes. Fanden beordrer sin top-djævel afsted for at fylde de søde børn med djævelsk ondskab. Ikke en rar tanke.

Hjælpe-djævlen gør sit yderste for at lokke de artige børn over på det ondes side og han forsøger på alle mulige måder at gøre livet surt for den rare julemand. I en yderst ubehagelig scene sætter han ild til julemandens røde bukser! Helt hjælpeløs er Fader Jul dog ikke og hvis tingene alligevel er ved at løbe af sporet, er det jo heldigt, at han har telefonnummeret på troldmanden Merlin!

Vil det mon lykkes Fandens håndlanger at få den søde femårige pige til at stjæle den dukke, som hendes fattige mexikanske mor ikke har råd til? Og kan julemanden komme hjem igen, da hans udstyr bliver stjålet? Og vil de tre små uartige drenge leve med psykiske mén, da julemanden giver dem sorte kulstykker som julegave i stedet for legetøj?

I sidste uge blev "Santa Claus Conquers the Martians" omtalt som et makværk, men sammenlignet med "Santa Claus" er førstnævnte den rene "Citizen Kane". Man må tage sig i gang på gang at ryste på hovedet af forundring. Den næsten 10 minutter lange indledning med præsentationer af alverdens internationale børn, der iført nationaldragter synger gamle sange fra deres hjemlande, overskrider kvalmegrænsen med flere alen.

Scenerne fra rummet med julemandens flyvende by ligner grangiveligt genbrug fra gamle Jens Lyn-seriefilm. Og de røde dæmoner med spidse horn kan bestemt give hvert et artigt barn fæle mareridt. Med andre ord, "Santa Claus" leverer topunderholdning og bør bestemt stå ved siden af "Santa Claus Conquers the Martians" i filmsamlingen.

"Santa Claus" er udsendt på region 1 DVD og kan bl.a. købes fra Amazon.

Læs med i næste uge, hvor truslen mod julen kommer fra gyserfilmens egen højtid, Halloween.

---------------------
Oprindeligt skrevet til "Ugeavisen Slagelse", der uheldigvis gik i graven, før serien kunne trykkes.

Tuesday, 6 December 2011

Obskuriøse julefilm: SANTA CLAUS CONQUERS THE MARTIANS

Julen er på vej og med den kommer også TV-stationernes sikre filmhits. En klassiker som "Det er herligt at leve" med James Stewart er en sikker vinder år efter år, og "Fars fede juleferie" bliver sikkert også genudsendt, igen. Og ingen jul uden Walt Disney's juleshow. Men skulle enkelte af læserne nu alligevel have mod på at udforske ukendt territorium, så byder Ugeavisen Slagelse i denne og de næste to uger på forslag til julefilm, som på ingen måde kan beskyldes for at ligne alle de andre. Vi begynder med den amerikanske science fiction-film "Santa Claus Conquers the Martians" fra 1964.Historien begynder på planeten Mars, hvor den lokale hersker opdager, at hans børn er kede af det. Ved nærmere eftersyn går det op for ham, at det er det samme, som gør sig gældende over hele den gamle krigsplanet. Problemet er såre simpelt; Mars har et yderst veludviklet kabel-tv-udbud, som gør det muligt sågar at se fjernsyn fra planeten Jorden, og børnene på Mars har opdaget, hvor dejligt børnene på Jorden har det i den glade jultid.

Nu er gode råd dyre og Mars-herskeren spørger derfor en gammel vismand til råds. Svaret er enkelt: indfør jordboernes jul på Mars, så bliver børnene glade igen! Mars-lederen pakker et rumskib og tager af sted til Jorden for at få fat på dén ene person, der kan redde hans planet: Julemanden! Men på Jorden er det ikke helt så nemt at finde Fader Jul og man er nød til at kidnappe to børn og tvinge dem til at vise vej til Julemandens værksted på Nordpolen.

Da man langt om længe får fat på julemanden og drager tilbage mod Mars, opstår der dog nye problemer. Blandt de nærmeste undersåtter er der utilfredshed med den forstående juleglæde og opstanden lurer lige om hjørnet.

Vil marslederen kunne tøjle mytteriet? Og hvordan vil det gå julemanden og de to stakkels børn? Vil de nogensinde komme tilbage til Jorden eller er julen for altid ødelagt for jordboerne?"Santa Claus Conquers the Martians" er instrueret af Nicholas Webster, som ikke lavede ret mange film og det er der måske en grund til. Hans julefilm er en af de værste film i mands minde. Skuespillet er elendigt, specialeffekterne er noget makværk, og kulisserne ligner noget fra DR's børne-TV, som det så ud for 40 år siden. Men det betyder ingenlunde, at "Santa Claus Conquers the Martians" ikke er underholdende.

Hvordan skulle man ikke kunne blive underholdt af skuespillere, der spiller deres roller helt alvorligt, samtidig med at de har knallerthjelme på hovedet med små antenner, der stikker op. Eller en ond marsbo, der helt alvorligt beordrer sin robot til at ondulere små børn, så de ikke kommer i vejen for ham. At denne herlige "trash-film" ikke er særlig god, er bestemt ikke det samme, som at den ikke er underholdende, for dét er den bestemt og denne anmelder tøver ikke med at anbefale den som alternativ til de sædvanlige klassikere.

"Santa Claus Conquers the Martians" er udsendt på dansk DVD fra Another World Entertainment.

Læs mere i næste uge, hvor julemanden møder Fanden selv.

-------------------
Oprindeligt skrevet til "Ugeavisen Slagelse"

Obskure anmeldelser af obskuriøse julefilm der i sig selv er kuriøse

Som det sidste på den lokalavis, jeg var i virksomhedspraktisk på, skrev jeg en serie anmeldelser af obskure julefilm. Serien skulle køre over tre uger i december, men eftersom "Ugeavisen Slagelse" nu er lukket og de andre aviser er solgt til andre udgivere, så tvivler jeg desværre lidt på, at mine ting blir trykt. Men hva' fa'en, så kan jeg jo poste dem her i stedet, og derfor vil du i det kommende kunne læse alle tre julefilm-omtaler. De er i sagens natur skrevet lidt anderledes end sædvanligt, eftersom målgruppen ikke er niche-publikummet her på bloggen, men derimod hr og fru Danmark i provinsland. :D