Tuesday, 31 March 2020

"Omkring en Sort Sol - et portræt af Sods" (1984) - Mega-sjælden Sort Sol/Sods-dokumentarfilm fra 1984 nu på YouTube!!!


Tilbage i 1983 købte jeg min første Sods-plade; "Dagger & Guitar". Jeg hadede al mainstream og havde for længst opdaget den danske nyrock. Det var dog svært at få fat på pladerne, da pladebutikkerne i mit provinshul (laaangt fra København) kun solgte mainstream. Så da Danmarks Radios enlige TV-kanal i oktober 1984 havde programsat en 30 minutters dokumentarfilm om Sort Sol/Sods (mange fans, inkl. mig, kaldte dem stadig Sods på det her tidspunkt – de snakker også om det i filmen), så sad jeg selvsagt klar derhjemme med fingeren på optagerknappen til videomaskinen (en Betamax!).


Og filmen var kanon! Det syntes jeg dengang, og det synes jeg stadigvæk nu her 36 år senere. Jeg så mit gamle Betamax-bånd igen og igen, og når man ser mit upload på YouTube, er det tydeligt. Optagelsen er næsten ved at falde fra hinanden! Men på en eller anden måde er det næsten mere cool.

Hvis der er nogen af jer, der har set den video, som ligger på YouTube, med Sort Sol og Lydia Lunch ("Boy/Girl"-nummeret), så er den fra mit bånd. Jeg kopierede den engang til en fyr i Spanien, som lagde den op, og nu er den kopieret igen og igen. På YouTube ligger også den bid fra filmen, hvor Knud Odde snakker om Lydia Lunch – med mine undertekster.


Men her er hele filmen altså. Jeg håber, den får lov at ligge på YouTube, men ... er det ikke Sony, der ejer rettighederne til de første plader? De plejer at være ret krakilske. Måske går der 30 minutter, så får jeg et strike eller musikken bliver "muted" fra filmen. Så lægger jeg den op på min blog i stedet, men nu ser vi ad.

Henrik Larsen har listet filmen i sit opslagsbog over danske TV i 80'erne, og nu får han endda mulighed for at se den. Henrik præciserer i øvrigt, at filmen helt nøjagtigt blev vist onsdag den 24. oktober kl. 21:50. Tilrettelæggelse: Lars Stærbo!


Filmen ligger *ikke* på DR's Bonanza. Den blev genudsendt en enkelt gang i 90'erne, men takket være DR's sløstethed de sidste mange år, var intro-teksterne forkerte; Lydia Lunch var nævnt på listen over medlemmer i bandet. Og den anden halvdel af filmens titel ("Et portræt af Sods") var strøget. Men her, venner, får I altså den originale udgave – direkte fra Betamax'en i 1984.

Sunday, 29 March 2020

DEN INTERGALAKTISKE GENVEJ (Danmark, 2002) dir: Peter BonnemanSå kom DEN INTERGALAKTISKE GENVEJ endelig til sin ære og ret igen!

For otte år siden uploadede Peter Ryberg Larsen, redaktøren af zinet Sick in the Head, filmen til YouTube. Men desværre forsvandt Peter, og sammen med ham forsvandt hans YouTube-kanal og dermed DEN INTERGALAKTISKE GENVEJ.

Jeg har rigtig længe gerne villet uploade den igen, men den gamle dvd-r havde sgu forputtet sig på en hylde. I dag fandt jeg den endelig, hvilket jo er meget passende, eftersom jeg tidligere i dag også har uploadet RÅDDEN KÆRLIGHED.

 Og hvorfor er det så passende? Jo, fordi de to film på en måde hører sammen; Sagen er nemlig den, at Henrik Larsen, redaktøren af Obskuriøst, skulle have været med i RÅDDEN KÆRLIGHED, men på grund af et gevaldigt fuck-up fra de to instruktørers side, blev Henrik efterladt på en S-togstation og aldrig hentet (læs Henriks egen udlægning af hændelsen nedenfor i artiklen fra Obskuriøst, som også indeholder et interview med mig).

Artikel & interview fra Obskuriøst nr. 4

 Noget andet, som knytter de to film sammen, er det faktum, at Peter Bonneman, som spillede hovedrollen i RÅDDEN KÆRLIGHED, både har instrueret DEN INTERGALAKTISKE GENVEJ og spiller den ene hovedrolle.

 Jeg har netop genset GENVEJ for første gang i meget lang tid, og jeg må indrømme, at den er rigtig god. Pænt meget bedre end KÆRLIGHED. Også selvom der ikke er nogen zombier med.

Henrik fortalte dengang – noget som han i øvrigt gentog for 10 minutter siden til mig på facebook – at den pistol, han holder i filmen, var gevaldigt tung. Nej, det er ikke let at være lejemorder på jagt efter rumvæsener, LOL

Filmens arbejdstitel var "Vinduet", men heldigvis fandt man på den anden, meget bedre, titel.

Og så har jeg ikke flere film. Hverken Henrik eller jeg var med i flere (ja, dvs. jeg var også med i GROTESK, men den kan købes på dvd, så den uploader jeg ikke her. Køb den fra AWE's webshop).

RÅDDEN KÆRLIGHED (Danmark, 2002) dir: Kasper Maarbjerg & Martin ForsbomJeg har før posted den danske zombiefilm RÅDDEN KÆRLIGHED her på bloggen, men nu har jeg selv uploadet den til YouTube og poster den derfor lige igen. Sagen er den, at det gamle upload var i tre dele, hvilket er ret irriterende, ikke mindst når der er tale om en kortfilm på under en halv time. Nu har jeg splejset den sammen og lagt op på min egen kanal.

Jeg har en lille rolle som zombie i filmen, og det er mig, man ser på med en omgang "spareribs" på videoens avatar. Avataren er iø coveret til den VHS, der udkom med filmen. Hvor stort oplaget var, ved jeg ikke, men den kunne i alt fald købes i bl.a. Rockuglen i København. Der hang også en plakat (med mig) fra filmen inde i Rockuglen en overgang.

Min rolle tog en enkelt dag at filme og varer hele tre minutter i filmens slutning. Men så er jeg også zombie, og det var det jeg helst ville. Jeg sagde i adskillige år, at jeg ikke ville være med i andre film, og at dette dermed ville være min kult-rolle, som jeg ville blive husket for (storhedsvanviddet fejler ikke noget), men som bekendt kom jeg senere med i filmen GROTESK, hvor jeg også har en lille birolle af cirka samme varighed. 

Nu desværre afdøde Thure Munkholm skrev en anmeldelse af filmen til Uncut.dk, som kan læses her. Og Munkholm og Kasper Kristensen lavede et lille interview med de to instruktører, Kasper Maarbjerg & Martin Forsbom, som ligger her. Jeg skrev selv en artikel om min dag på settet til nr. 4 af mit eget blad, STAY SICK! Artiklen ligger her. Og så vidt jeg husker, skrev Jesper Moerch også en anmeldelse af filmen, men jeg har lidt glemt, hvor den blev trykt. Måske var det i Jespers eget blad, Scatter. Eller var det til STAY SICK!???

Henrik Larsen skrev en artikel om filmen og bragte et lille interview med mig i Obskuriøst nr. 4:

Klik og forstør siden, eller læs den (og resten af bladet) på Archive her.

Jeg har iø ladet mig fortælle, at et amk bootlegselskab sælger filmen på dvd-r i USA!

Og endelig skal det nævnes, at jeg i dag opdager, at RÅDDEN KÆRLIGHED er omtale i opslagsværket The Zombie Movie Encyclopedia, Volume 2: 2000-2010:

Man kan undre sig over, at et opslagsværk som dette bruger en uofficiel oversættelse som hovedtitel. RÅDDEN KÆRLIGHED har aldrig været udsendt officielt uden for Danmark, og den danske titel er filmens eneste officielle titel. Man burde have skrevet en oversættelse i parentes efter den danske titel (at jeg så her på bloggen har oversat titlen i tidligere posteringer, er min ret som privat blogger, men et opslagsværk bør bruge korrekte titler).

Peter Dendle (McFarland, 2012). Tilgængelig via Amazon

NB: en handy liste over danske zombiefilm ligger på Wiki. Om den er komplet, ved jeg ikke.