Saturday 23 March 2024

THE GATE (Tibor Takacs, USA/Canada, 1987)

Tilbage i 2012 sad jeg med nr. 1 af Peter Rybergs fede fanzine Sick in the Head. Desværre kom der kun det ene nummer, men what a nummer! I anmeldersektionen omtalte Peter blandt andet horrorfilmen THE GATE fra 1987. Jeg havde dengang filmen liggende på en ussel sell-thru-videokassette - indkøbt i den lokale brugs (ja, det var dengang, den slags kunne lade sig gøre) - men uden at have set filmen. Nu 12 år senere har jeg stadig ikke fået set mit videobånd (i hvilken flyttekasse ligger det mon i?), men så fandt jeg til gengæld den selvsamme dvd-udgivelse, som hr. redaktør Ryberg omtaler i bladet, forleden i genbrugsen, nemlig den danske udgave fra salige On-Air Video-selskabet. 

For 12 år siden var Peter begejstret for THE GATE, og jeg må indrømme, at jeg nu efter at have set filmen er helt enig med ham. Både i den overordnede begejstring, men også i at selv om der i virkeligheden er tale om en "børnegyser" her, så går den an at se - selv for os i en fremskreden alder. THE GATE er faktisk rigtig fed! Hovedrollerne er to ca. tolvårige drenge, Glen og Terry, men selv om den slags har det med at irriterer mig grusomt i gyserfilm (altså børneskuespillere), så sker det ikke her. 

PLOTTET: Well, faktisk vil jeg mene, at THE GATE nærmest er en remake af den originale THE EVIL DEAD - bare med børn og dæmoner, hvoraf sidstnævnte ligner dem fra den første film i SUBSPECIES-serien. Her er effekterne dog bare lavet pænt meget bedre end i SUBSPECIES (det ville også være svært meget andet. Stakkel Anders Hove!). Peter Ryberg roste filmen for effekterne og skrev, at det var noget af det fedeste, han havde set længe. Og jeg er slet ikke uenig. Men hov, det var det plot, vi kom fra! En dør til en anden dimension, eller bare Helvede nede under jorden, bliver ved et tilfælde åbnet, da et stort træ i haven bliver fældet. Drengene besættes (høhø) naturligvis af idéen om at undersøge tingene. Det sku' de nok ikk' ha' gjort. Senere tager Glens 15-årige søster, Al, og dennes hysteriske teenage-veninder, søstrene Lee, del i herlighederne (helt uden at ville det). I denne type plot er forældre gerne bortrejste eller på arbejde, og det gør sig selvsagt også gældende her. 

THE GATE er glimrende 80'er-horrorfilm-underholdning i den lette ende. Den danske dvd har fået en 15-års aldersgrænse, hvilket jeg nok synes er lidt vel meget (åbenbart fik den en PG 13-grænse i USA). Der er ingen blodige scener eller nudity, og der bliver ikke udspyet grimme eder og forbandelser. Når det så er sagt, så er filmen rent faktisk fyldt med både dæmoner, zombier, døde hunde, onde-øjne-i-hånd, en kæmpe-satan stor som et hus - og heavy metal spillet baglæns. Du ved, hvad dét betyder! 

Fik jeg nævn, at drengen Glen spilles af Spehen Dorff (!). Det er faktisk hans debutfilm. Hans kammerat (Louis Tripp) forsvandt hurtigt ud i glemslen, og det samme gjorde hans søster (Christa Denton). De to skuespillere bag Lee-søstrene lavede sidenhen en masse film og tv (slå dem selv op på IMDb). THE GATE er lavet af den ungarsk-canadiske instruktør Tibor Takacs. Han lavede også en 2'er i 1992, THE GATE II: TRESPASSERS, men den har jeg ikke set. Mon den skulle være ude på dansk video eller dvd? Begge film er genudsendt på Blu-ray i USA. Gamle Tibor laver stadig film, og så vidt jeg kan se via IMDb har han lavet en del mere eller mindre horroragtige film og tv-ting, men nu lader han til i de senere år at have slået sig på julefilm-genren. Ja, julefilm! 

Den danske dvd fra On-Air er okay uden at være noget at råbe hurra for. Den ligner en typiske dansk dvd. Fullscreen og en enkelt trailer + lidt læsestof som eneste ekstramateriale. On-Air må have udsendt den flere gange, eftersom Peter Ryberg omtalte i bladet, at hans eksemplar sagde "Collector's Edition". Det gør min ikke. Ryberg brokkede sig i øvrigt også dengang i 2012 over billedkvaliteten. Fair nok... men altså... de af os, som er vokset op med at se horrorfilm på tredje- og fjerde-gangs-VHS-kopier for 30+ år siden, vi husker hvordan rigtig dårlig billedkvalitet så ud! 

Men som sagt, glimrende film og skal bestemt anbefales herfra. 


Trailer (fundet på YouTube og tydeligvis fra 35mm-print):



Hvis man vil læse en lidt længere anmeldelse (som rent faktisk taler liiidt mere om plottet), så er der en fin en af slagsen her