Sunday, 26 June 2016

Seriemordere og elendige strømere


I dag så jeg to asiatiske thrillere og det var ikke noget, jeg havde planlagt, men de viste sig begge at handle om seriemordere og pansere, der bare var jævnt ringe til at udføre simpelt politiarbejde.
Begge film var fra Asien og begge gav sig vældig god tid, men ens for dem begge var også, at de var kanongode.

Den første var den sydkoreanske MEMORIES OF MURDER fra 2003. Jeg havde set den engang før, nemlig da jeg købte exrental-dvd'en i Blockbuster for 10 år siden. Dengang syntes jeg den var halvkedelig, men jeg har på fornemmelsen, at jeg sgu nok at siddet en sen, sen, sen nattetime og tvunget mig selv til at se filmen (læs: sove mig igennem den) i stedet for at gå i seng. Jeg genså filmen kl. 7 i morges (på grund af mit nye arbejde står jeg op hver dag kl. 5:30 og desværre betyder det også, at mit indre system vækker mig ved den tid, hvad enten det er hverdag eller weekend. Skide irriterende, men selvsagt fedt nok med det nye job). Jeg må indrømme, at jeg var begejstret for MEMORIES OF MURDER og var lige på nippet til at gense den lige med det samme (det gjorde jeg dog ikke).

Den anden film, som jeg smækkede på her i eftermiddags, var den kinesiske BLACK COAL, THIN ICE og når jeg siger kinesisk, mener jeg altså ikke Hongkong-kinesisk, men fra det gamle røde-Kina. Jeg erindrer kun at have set een film fra mainland China før denne. Jeg så filmen på DVD fra Hongkong (fås billigt fra dddhouse) og ligesom MEMORIES OF MURDER var den rigtig god.

Jeg vil undlade at anmelde i dybden her (endsige nogen som helst form for detaljer), men nøjes med at konstatere, at begge film glimrende kan ses flere gange. MEMORIES OF MURDER er iø ude i Nobel Entertainments gamle "Asian Vision"-serie, som for 10+ år siden præsenterede en masse dengang nye spændende film fra Orienten for danskerne. Desværre var danskerne ikke specielt interesserede i filmene; Ofte kunne jeg købe dem "brugt" fra Blockbuster, men altså brugt på den måde, at de var leje-dvd'er, men der var bare aldrig nogen, der havde gidet leje dem. Det er ikke noget, jeg tror, næh det fortalte de mig i forretningen. Sørgeligt, må man sige. Nå, men begge film får fine anbefalinger med herfra.