Thursday 31 March 2022

Brugbar liste over ARKIVER (DR-programmer + danske filmtidsskrifter i pdf)

Hvis jeg engang imellem overvejer, om jeg skulle skrotte denne blog, så ender det gerne med, at det slår mig, at hvis ikke der er ret mange andre (eller andre), som kommer her, så kan den i alt fald bruges som link-liste til mig selv. Og som reminder til mig selv om alt muligt. Og nu har jeg endda tilføjet en lille kasse ude til højre (i alt fald hvis du læser det her på en computer) med links til nogle nyttige og brugbare arkiver. Meget apropos hedder kassen "Arkiver". 

Fra bladet "Filmen" nr. 1/1915

Det f'ørste link i kassen er til søgebasen "Alle tiders programoversigter" på DR. Man kan søge i alle DR's gamle radio- og tv-programmer fra dengang, de blev bragt - der er med andre ord ikke tale om nye lister, men de originale programlister inklusiv korte omtaler. Dog går den kun til og med 1983. Jeg bruger selv søgemaskinen, men det skal alligevel tilføjes, at jeg ikke nødvendigvis synes, den ligefrem er fantastisk; Man får ofte mange svar, som "minder om" det søgte, men uden at være det rigtige. 

Herefter er der et link til det gamle danske filmtidsskrift Filmen, som udkom med hele 24 årlige numre mellem 1912 og 1919. Bladet fortsatte efter 1919 under titlen Kinobladet frem til 1926. Her skiftede det igen navn til Biografbladet og kørte helt frem til 1973. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har fundet eet eneste eksemplar af hverken Kinobladet eller Biografbladet. Jeg fandt dog sjovt nok et ex af den første udgave i en Røde Kors genbrugsbutik for nogle år siden. 

Linket går som sagt til bladet Filmen, som det Danske Filminstitut har fået digitaliseret som del af noget EU-projekt for nogle år siden. Desværre er man ikke fortsat med at scanne ind bladet fra 1919-1973. Det ville ellers have været ret fedt. Jeg kom med en kritik af dette på siden for Danske Horrorfans-gruppen på facebook for nyligt, og en ansat fra filminstituttet kaldte min kommentar for en "absurd provokerende nedladende kommentar". De er så følsomme på filminstituttet. Well, nogle af dem. Men jeg håber da, at DFI genoptager digitaliseringen af bladene på et tidspunkt. Desværre er det otte år siden, at man afsluttede med Filmen, så jeg vil nok mene, at det ikke er fordi man ligefrem iler med at komme i gang med at scanne de efterfølgende udgaver af bladet ind. 

Et andet filmblad, som DFI *har* scannet ind og lagt ud til fri afbenyttelse (og pdf-download) er Kosmorama. Jeg har altid anset dette tidsskrift for at være stærkt akademisk og støvet og anti-genrefilm-agtigt, men jeg har, når sandheden skal siges - og det skal den jo - faktisk aldrig gidet læse Kosmorama, så det er muligt, at min opfattelse er stærkt unfair. Men om ikke andet kan man (og jeg) nu læse alle de gamle numre på hjemmesiden. Da bladet lukkede den trykte udgave i 2011, fortsatte DFI heldigvis med at udgive det på hjemmesiden - endda med løbende nummerering frem for blot at lægge artikler op. Link til de gamle numre her.

Endnu et gammel og dødt dansk filmblad, som DFI har lagt ud til gratis download i pdf-format, er Film, som kørte fra omkring år 2000 og frem til 2012 (dog 2015 når man tæller de specielle engelsksprogede udgaver med, som blev udsendt som filmfestivalspecials. Den regulære danske nummerering sluttede i 2012). Når jeg skriver "omkring" er det, fordi nr. 10 udkom i 2000, men de første 9 numre er underligt nok ikke digitaliseret (man kunne iø ønske sig, at der var blevet læst lidt bedre korrektur på sidens tekst. Der angives fx, at det er de første 10 numre, der ikke kan læses, men eftersom nr. 10 jo rent faktisk kan downloades, så er det jo i sagens natur kun de første 9 numre, som ikke kan læses. Og titlen på bladet Film skal ikke skrives med flertals-S på engelsk - heller ikke selvom der er flere numre af bladet ("FILMS#1-10"). Barbano ville sikkert have kaldt dem "idioter" for den slags sløseri - det gør han fra tid til anden  - men det får åbenbart ikke nogen fra DFI til at kalde ham "absurd provokerende nedladende". Men, nuvel, han har jo også skrevet for Ekstra Bladet og diverse andre rigtige blade/udgivere, og så kan man sikkert slippe afsted med den slags, uden at forsmåede ansatte bliver mopsede). Hvorfor de første ni numre ikke er lagt op i pdf, aner jeg ikke. Der oplyses, at man kan læse dem på filminstituttets bibliotek. Og jo tak for det. Betaler DFI også togturen fra provinsen? For mig personligt er det en billet til lige under 200 kroner. Men nu er jeg sikkert stærkt absurd provokerende og nedladende igen. Men i alt fald tak til filminstituttet for at scanne alle disse andre numre ind og lægge dem ud til fri afbenyttelse. Link til Film her.

Tuesday 29 March 2022

BLACKTHORN no. 2 (DK, 1985)

Blackthorn no. 2
Danmark (1985)
S/h, farvecover, A4, 28 sider, engelsk tekst, coverpris: 20 kr.
Redaktører: Henk Leviathan & Esben Slot Sørensen
(Adresse i Risskov)

Jeg fandt netop et nummer af det danske heavy metal-fanzine Blackthorn fra 80'erne på det amk site Archive (jeg bruger termen "heavy metal" løst her; Faktisk skrev bladet mest om thrash, death og de andre dengang mere hårde afarter af heavy metal. Man var **ikke** glade for hardrock og den slags - fuldt forståeligt! syntes jeg dengang. Og punk var heeelt udelukket i bladet!) Jeg købte selv bladet dengang, men kom først med ved nr. 3 eller 4 og fik desværre aldrig fat på de første numre, da de var helt udsolgt.

I dag har indholdet ikke min interesse, men det er sjovt af se gamle zines fra dengang - et tiår før jeg selv begyndte at skrive for zines og selv udgive. Blackthorn var på engelsk, og de to redaktører lagde virkelig et stort arbejde i det, husker jeg. Den ene er iø ham, som man ser i det ene af de to første Heavy Metal-programmer, som DR TV viste i 1984. Det er ham, der siger: "Det er da kun noget, pædagoger kan finde på at sige". lol.

De havde også et band, DesExult. Jeg husker, at de var så stålsatte på at få en **ordentlig** pladekontrakt, at de vist aldrig fik nogen kontrakt overhovedet. Svjh blev det vist kun til et par numre på et par samplere, og så de demobånd, de selv udsendte (jeg købte to fra dem). Hva' fa'en mon der blev af dem? Jobs i det offentlige? Lever på bunden? Pædagoger? Bladet kan downloades fra Archive. Jeg anbefaler Single page i zip fremfor pdf, da kvali oftest er bedre.

Blackthorn nr. 2 på Archive



Det omtalte klip:




Monday 28 March 2022

U-BÅDEN (Vesttyskland, 1981) dansk bio-premiere: 26.3.1982 (Dagmar)


Originaltitel: DAS BOOT
Instruktør: Wolfgang Petersen
Vesttyskland, 1981 (film), 1984 (tv-serie)
Dansk biografpremiere: 26. marts - 10. juni 1982 (Dagmar)
Repremiere 23. juli - 2. september 1984 (Palads)

Jeg var så heldig at se U-båden i en biograf i Århus engang i enten slutningen af 1982 eller starten af 83. Jeg har desværre ikke gemt billetten og har fuldstændig glemt, hvilken biograf det var i. Men jeg husker oplevelsen, og jeg har sidenhen set både den originale filmudgave og den senere tv-serie-udgave (som har mere footage med) flere gange. Jeg så den også på tv, da jeg i slut-80'erne boede i Gants Hill i Essex, en halv time fra London. 

Den danske titel er som det ses på avisreklamen U-båden. Retskrivningen har senere ændret sig, og "ubåd" skrives i dag uden bindestreg. Men en officiel filmtitel er en officiel filmtitel, uanset ændringer af retskrivningen. Og den danske titel bør stadig skrives med bindestreg, da der er tale om en officiel filmtitel. Det kan tåberne på dansk Wiki så ikke finde ud af. DAS BOOT er heller ikke lavet i "Tyskland", men i Vesttyskland. Dansk Wiki roder rundt i infoen om filmen og tv-serien i en sådan grad, at man skulle tro, teksten var skrevet af abekatte på rygekokain. Læs hellere om filmen på den tyske udgave, hvis du absolut skal checke den på Wiki. Jeg ejer selv film- og tv-serie-udgaverne på to danske dvd'er. Men efter hvad man kan læse sig frem til på nettet, så er det den tyske bluray, der skal skaffes hjem, hvis man vil have en deluxe udgave.