Thursday 23 May 2024

Jack J's 80'ere: DE GAMLE TEGNEDRENGE (DR, 1986)



Tilbage i 1986 bragte Danmarks Radio en dokumentarserie på seks udsendelser med titlen De gamle tegnedrenge. Temaet var en håndfuld danske tegnere, som alle havde det tilfælles, at de havde en del år på bagen, og at de alle havde fået bragt tegneserier i aviserne. 

Jeg havde fuldstændig glemt disse udsendelser, indtil Carsten Søndergaard (svjh) i en tegneseriegruppe på facebook bragte et link til serien på YouTube-kanalen "TegneserieKultur". Men jeg kunne straks huske serien. Desværre må jeg indrømme, at jeg ikke var specielt begejstret for hovedparten af disse tegnere, da serien kørte oprindeligt. Men om jeg optog serien dengang, husker jeg ikke. Havde jeg en videomaskine i starten af 1986? Jeg fik i alt fald en på eet eller andet tidspunkt dét år, men lige præcist hvornår det var, fortaber sig i glemslens hule inderlomme. Og hvis jeg optog dem, har jeg sikkert slettet dem igen - måske bortset fra afsnittet med Jørgen Mogensen, eftersom jeg også dengang kunne lide hans serie Poeten og Lillemor

Men hvorom alting er, så har jeg netop gravet lidt i DR's online program-arkiv og opsporet de oprindelige visningsdatoer, og dermed også hvor mange afsnit statsradiofonien lavede dengang: Seks i alt. Den navnløse uploader på YouTube har bragt de fem;  Kaj Engholm, Holger Philipsen, Arne Ungermann, Henning Gantriis og Jørgen Mogensen (hvor Mogens Dalgård også medvirker). Desværre mangler første episode med Storm P., og et andet afsnit mangler et par minutter til sidst. Man må håbe, at serien vil blive bragt på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside, når de til vinter (efter hvad de har lovet) begynder at lægge DR's tv- og radio-arkiv ud til fri afbenyttelse for alle os, der i mange år har betalt vores hårdt sammenskrabede licenskroner. 


Den navnløse YouTube'er er i øvrigt Carsten Søndergaard selv. Han har selv nævnt det et par gange på facebook, så jeg afslører ikke noget meget hemmeligt ved at sige det her. Da jeg nævnte De gamle tegnedrenge forleden, kommenterede Carsten: 

"'De gamle tegnedrenge' er lavet af Jens Peder Agger, Philip Treschow og Edmondt Jensen. Freddy Milton havde optaget dem på videobånd, da de blev vist på DR TV i 1980'erne. Jeg fik båndene digitaliseret. Det er mig, der er Tegneseriekultur på YouTube."
(Tegneseriedebat, 21.5.24)

Jeg bringer her nedenfor alle fem afsnit. Hvis afsnit nr. 6 skulle ryge op på YouTube (eller andetsteds), så giv lige et praj!

Alle afsnit blev genudsendt inden for kort tid. De her nævnte datoer gælder førstevisningen. 

Første afsnit (som mangler) om Storm P. blev bragt 7. april 1986.


 

2. afsnit: Kaj Engholm (14. april 1986) 

3. afsnit: Holger Philipsen (21. april 1986) 

4. afsnit: Arne Ungermann (8. maj 1986)

5. afsnit: Henning Gantriis (12. maj 1986) 

6. afsnit: Jørgen Mogensen (26. maj 1986) 


Stor tak til Carsten Søndregaard og Freddy Milton for at gøre gensynet muligt!