Thursday, 27 December 2012

Hvornår blev Spielbergs DUELLEN vist på dansk TV?

Jeg har på det seneste snakket med Henrik Larsen om gyserfilm, som vi har set på dansk TV i vores barn- og ungdom og en af de film, jeg tydeligt husker at have set på TV sammen med min far, er Steven Spielbergs DUEL fra 1971, som på dansk hed "Duellen". Det er rigtig længe siden, vi så den og jeg kan ikke huske det mere præcist end... at det er mange år siden. Det kunne være i 70'erne, 80'erne eller (senest) de tidlige 90'ere. M-E-N problemet er, at vi kan ikke finde ud af, hvornår den er blevet vist. Politikens "TV i 70'erne" er blevet checket og dobbeltchecket og TV-programmer fra 80'erne er checket. Uden held. I mit barndomshjem havde vi IKKE svensk TV og selvom vi fik tysk TV i midt-80'erne, tvivler jeg stærkt på, at det var dér, at vi så den. Min far forstår ikke tysk og ville ikke gide at se en gyserfilm med dubbing. Det MÅ have været på dansk TV. Om det så er DR eller TV2, husker jeg ikke. Jeg hælder mest til, at det har været på DR. Kan nogen af jer huske det??? Ifølge "Film i 70'erne" havde filmen biografpremiere i 1973 i Danmark.


EDIT: Takket være Nicolas Barbano har jeg nu datoen! DUELLEN blev ifølge "Filmsæsonen - Dansk Filmfortegnelse 80-81" vist på DR 7.2.81. Tak for hjælpen til Nicolas og andre, der gav deres bud.

Noget virkelig obskurt!I forgårs så jeg en FAR TIL FIRE-film på TV. Jeg har naturligvis aldrig set sådan en før og jeg må indrømme, at det var en ret bizar oplevelse (og jeg har allerede gladeligt fortrængt titlen). Men samtidig med filmens generelle obskurditet, finder jeg det generelt også interessant at se film fra et Danmark, jeg ikke selv har oplevet. Danmark i 1950'erne var sgu noget underligt noget. Hvis man som jeg ynder f.eks. at se gamle science fiction og skrækfilm fra 50'erne, tror man måske fejlagtigt, at man også herhjemme var til den slags. Men det var danskerne på ingen måde. I 1950'ernes Danmark fandtes der ikke scifi- eller gyserfilm-fans lige som i USA, og man havde ikke den tilgang til amerikansk popkultur, som vi har i dag.

Amerikanske og britiske rocksange udkom ikke i originalversionerne, men blev indsunget af danske kunstnere. Og da man i DK endelig lavede en science fiction-film, nemlig REPTILICUS, blev den fuldstændig latterliggjort (og da Danmark jo altid har været 5-6 år bagefter alle andre, kom denne typiske 50'er monsterfilm naturligvis slet ikke i 1950'erne, men først i 1961).

Danskerne kunne simpelthen ikke forstå den slags popkultur. I stedet for at omfavne og nyde det, som unge gjorde i Amerika, ville man hellere bare grine ad det - ikke på en fed måde, men fuldstændig nedladende. Danmark var sgu noget lort i gamle dage.

For oven er den eneste trailer for en af de gamle FAR TIL FIRE-film, som jeg kunne finde på YouTube. Den kom noget senere, end den jeg så i forgårs. Det er også ret obskurt at se barne- og ungdomsskuespillere, spille roller, hvor de tydeligvis er blevet en del ældre, end de karakterer, som de passede til, da serien startede.