Friday, 18 January 2013

Jack J's 70'ere: ZARENS KURÉR


BEMÆRK: Jeg får fra tid til anden henvendelser fra folk, som spørger, om jeg kan være behjælpelig med en kopi på dvd-r af en film eller (specielt) en TV-serie, som jeg har omtalt på denne blog. Specielt ZARENS KURÉR er populær. Jeg forstår udmærket godt interessen, men jeg kan desværre ikke hjælpe. Selv med gamle næsten glemte TV-serier kunne jeg pådrage mig en masse ballade, hvis jeg begyndte at sælge kopier på dvd-r. Så nej, den går ikke. Og der gøres ikke undtagelser. 

Det er naturligvis surt, at mange af disse film og TV-serier ikke genudgives på dvd eller blu-ray. Jeg kan kun anbefale, at man googler lidt rundt. Ofte findes der uploads på YouTube eller såkaldte grey market-sælgere (gerne i USA), som har kopier til salg. Der ligger rigtig meget på YouTube. Jeg kan anbefale en gratis downloader, der hedder Youtube-DLG. 

 

Så I Jules Vernes' ZARENS KURÉR ("Michael Strogoff", Frankrig/Tyskland, 1975) da den kørte på dansk tv??? Jeg har netop købt den!!! Jeg sad og så den i 70'erne og husker den som rigtig god (men jeg husker INTET fra den!). Jeg har netop checket Politikens "TV i 70'erne", som siger, at den blev vist på Danmarks Radio i 1979 og rent faktisk kniber den sig lige ind i 80'erne; det sidste afsnit blev nemlig sendt d. 1. januar 1980!

For ca. 5 år siden genudsendte TV2 Zulu den i deres Tømmermands TV-serie, men jeg missede den. I det sidste års tid har jeg søgt den flere gange uden held. End ikke bootlegs på forståelige sprog er dukket op. Tysk Amazon har en DVD-udgave, men brugerne på sitet siger, den er klippet mange steder og slutningen er ændret. Der er også en fransk DVD, som er uklippet, men kun på fransk. Jeg husker IKKE, hvilket sprog, den blev vist på i sin tid på dansk TV (muligvis var det faktisk tysk! En dansk bruger på YouTube nævner under en video, at han husker, der blev talt tysk. Men det kan jo selvfølgelig være forkert). TV2 Zulus udgave var på fransk. Jeg har naturligvis også checket, om der skulle være en dansk udgave, men uden held. Titlen gav heller ikke noget på CDON eller hos Videonetto.


Men så her forleden... jeg husker ikke, hvordan jeg søgte... måske det var på instruktørnavn... så dukkede den sgu fanderme alligevel op på CDON... men med titlen stavet på svensk/norsk; Tsarens Kurer!! Der er nemlig udsendt en interskandinavisk version, som helt u-typisk ikke inkluderer Danmark! Den har norske og svenske undertekster, men ikke danske. Heldigvis er der tale om den franske udgave. Jeg har netop bestilt den. 100 kr. + porto. Jeg bestilte også en svine-dynge andre DVD'er, som alle er fra den samme serie, en serie, jeg også husker fra 70'erne og som helt usædvanligt KUN findes komplet i Danmark. Mere om den senere.

Hele stakken blev 700 kroner (for i alt 8 sæsoner sammenlagt). Både billigt, men... 700 dask er naturligvis 700 dask. Jeg ønskede bare ikke at gå glip af disse ting (og jeg sørgede for at betale MED kort og MED det samme!!). Jeg har på fornemmelsen, at mange af disse nye skandinaviske/danske komplette DVD-udgivelser af gamle TV-serier udgår ret hurtigt og når de er væk, er de væk. Det er som om, de lokale videoselskaber regner dem for billigt stads, som de forsøger at tjene lidt på, men ikke gider ofre penge på genudgivelser eller store oplag. Trist. Man skal sgu være om sig for at sikre sig disse ting. Men nu har jeg altså scoret ZARENS KURÉR (og den anden hemmelige serie). Whoo-hoo!


PS: Hvis du ikke har læst denne blog så længe, så vil jeg opfordre dig til at læse dette gamle indlæg, hvor jeg gør rede for, hvordan det virkelig var at leve i Danmark i 70'erne!

Sunday, 13 January 2013

Jack J's 80'ere: GUYANA TRAGEDIEN

Danmarks Radio sendte i 1981 den todelte amerikanske TV-film/TV-serie GUYANA TRAGEDY - THE JIM JONES STORY. På dansk hed den "Guyana tragedien" og jo, jeg sad skam og fulgte med dengang for mere end 30 år siden. Det var i 1981, men jeg husker det, som var det i ... 1981!

Det er sgu længe siden og med mange af disse brudstykker fra en barn- og ungdom brugt foran Danmark Radios tossekasse ligger ofte tilbage i hel- og halvglemte (eller hel- og halvbevarede) brudstykker. Nogle gange er det blot enkelte scener, der er bevaret i hukommelsen.

Med "Guyana tragedien" var der to scener, jeg huskede; En nedskydningsscene på en flyplads hen mod slutningen og scenen af de døde, der lå spredt, efter de begik selvmord (jeg antar, at alle kender til Jim Jones-historien og dette er således ikke nogen spoiler). Jeg havde egentligt glemt serien, indtil en bekendt for et par år siden spurgte efter den, han havde nemlig også siddet og set den dengang i 1981.

Jeg fandt den heldigvis hurtigt. Desværre er mange af disse TV-perler fra 70'erne og 80'erne aldrig udsendt på video eller DVD, men "Guyana tragedien" er udsendt på både VHS og DVD i USA. Flere gange på DVD af forskellige selskaber endda. Desværre er ingen af udgaverne i særlig god stand, men efter at have læst tusindvis af sirligt nedskrevne noter fra andre samlere, har jeg fundet den DVD-udgivelse, der er den bedste; En enkelt-DVD-udgivelse fra VCI Entertainment. Den kan købes billigt på Amazon.com her.

De to andre udgivelser er henholdsvis fra Alpha Home Entertainment og Reel Enterprises. Ifølge Amazon-brugere skulle Alpha-udgaven være klippet med 6 minutter og have forfærdelig billedkvalitet. Reel-udgaven er på to DVD-R og udover, at den også har forfærdelig billedkvalitet, har den et logo fra videoselskabet ("RE") gennem hele filmen.

De få, der har sammenlignet udgivelserne, siger VCI-udgivelsen absolut er den bedste. Billedet ser ud som er det hentet fra et TV-masterbånd og overførslen er noget grov i det, men DVD'en kan absolut ses. Måske tilfører den rå kvalitet endda en dokumentarisk tone til oplevelsen, når man ser serien.

Da jeg endelig satte mig for at gense "Guyana tragedien" havde jeg fra starten besluttet at se det hele ud i een køre. De to afsnit varer sammenlagt 187 minutter, men selv med en løbetid på over tre timer blev serien på intet tidspunkt kedelig. Jeg vil her ikke gå i dybden eller egentligt anmelde, men serien er næsten en who's who af psykotroniske skuespillere. Skuespilpræstationerne er gode og selvom vi taler en biopic lavet til TV her (og den slags er ALDRIG akkurate), så vil jeg bestem mene, at "Guyana tragedien" som dokument er 3000 gange bedre end René Cardona Jr.'s grinagtige GUYANA - CRIME OF THE CENTURY, hvor Stuart Whitman giver den i rollen som en hvid Idi Amin, haha (men misforstå mig nu ret, Cardonas film er en fed exploitatinfilm - men altså bare fuldstændig out to lunch i sine overdrivelser). Filmen er iø ude på dansk exrental, men jeg har den ikke og husker ikke titlen. Mit eget ex er en precet exrental fra UK.

Men tilbage til "Guyana tragedien". Det var ret cool at endelig gense en TV-film/serie, som det er så længe siden, man sidst har set. Jeg mener, jeg er fx også i gang med at gense andre TV-ting fra den periode ("Matador" og "En by i provinsen"!!), men forskellen er, at selvom jeg heller ikke har set disse serier i fuld længde siden førstegangsvisningerne, så har jeg dog set brudstykker, et enkelt afsnit her og der, men med "Guyana tragedien" ligger der cirka 32 års brak ørken mellem de to visninger. Ingen korte clip på noget tidspunkt i den mellemliggende tid. Da serien iø blev vist på Dansk TV i 80'erne er den naturligvis selvskreven til at indgå i Henrik Larsens kommende index over dansk TV i 80'erne.