Friday, 19 February 2021

I DON'T WANT TO BE BORN (Peter Sasdy, UK, 1975)


Peter Sasdy
emigrerede til England fra gammelt vampyrland (Ungarn) og slog sig ikke på flasken, men på filmindustrien. Godt for ham. Og godt for os. Selvom han ikke lavede ret mange horrorfilm, så blev det alligevel til lille håndfuld omkring 1970; TASTE THE BLOOD OF DRACULA (1970, Dracula får blod på tanden), COUNTESS DRACULA (1971), HANDS OF THE RIPPER (1971, I dødens hænder), NOTHING BUT THE NIGHT (1973). Mere blev det næsten ikke til inden for horrorgenren. Ja, det vil sige i 1975 kom der lige en tilføjelse til hans håndfuld af skrækfilm. En afslutning for lige at smelte ost på toppen ... jeg mener sætte punktum på produktionen af Sasdys gyserfilm. Men altså ... det med cheese: Filmen, der skulle agere punktum, blev en eksorcisme-film, hvor Joan Collins skulle lide den tort, som det er at slås med et djævlebesat spædbarn. Et spædbarn, der nogle gange forvandles til en ond og grim dværg, og hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro, det var Torben Bille i rollen (du ved, dværgen fra DVÆRGEN aka The Sinful Dwarf). 

 


Filmen hedder I DON'T WANT TO BE BORN, og gik man i biografen i Danmark et par år senere, kunne man opleve den på det store lærred i Saga under titlen Søn af Satan. Jeg ved ikke, hvor populær den blev, men biografen kørte den i alt fald i mere end 14 dage, så den helt store fiasko, antager jeg ikke, at den blev. Senere kom den også både på udlejnings- og salgsvideo. Jeg ejer selv salgskassetten, men desværre ikke den fede exrental, som ses her i indlægget (billedet stammer fra et privat arkiv, og jeg vil gætte på, at det oprindeligt nok stammer fra Hans-Jørn Reimers (aka Diabolik) samling). 

Filmen har vist ikke det bedste ry blandt horrorfans, og når sandheden skal siges - og det skal den jo - så er Sasdys film ikke noget stort mesterværk. Ikke engang inden for djævlebesættelsesfilm rangerer den særlig højt. Men jeg kan sgu godt lide den. Lissom jeg osse godt kan lide et ekstra lag ost på pizzaen! At se denne store karakterskuespillerinde (!!!), Joan Collins, spille sin rolle 100% seriøst, når hun ser på den lille unge og udbryder: "Åhh, hvad skal vi gøre, han er besat af Djævelen!" og hun kaster sig fortvivlet rundt. Nej, haters er der nok af i denne verden, og jeg er ikke en af dem. Søn af Satan er muligvis cheesy trash, men bestemt underholdende cheesy trash. I min bog i alt fald. Og her i huset er det dét, der gælder. 

Den amk dvd og blu-ray fra Scorpion bruger den alternative titel The Devil Within Her. Et eller andet sted hedder den også Sharon's Baby. Og på det danske VHS-print hedder den The Monster. Den danske video står pænt, og selvom den er i 4:3 lider billedet ikke under det, synes jeg. Open matte måske? Ud over Joan Collins kan man også nyde sædvanligt fine præstationer fra John Steiner (Steiner er iø ejendomsmægner i USA i dag!), Caroline Munro, Ralph Bates, Donald Pleasence, Hilary Mason (fra DON'T LOOK NOW!). 


TRAILER:

 

 

 

 

 

Completely unrelated...

Endnu et forsøg fra Member-X (Kurt Nyfors) på latterliggørelse af min person. Pffft! :-/

 Thursday, 18 February 2021

THE KILLER INSIDE ME (Burt Kennedy, 1976)


 Jeg har netop set den ret obskure originale filmatisering fra 1976 af Jim Thomsons hårdkogte kriminalroman The Killer Inside Me fra 1952 (Wiki-link om bogen her).  Filmen bære samme titel, og den er så obskur, at stort set ingen bemærkede, at Michael Winterbottoms udgave fra 2010 er et remake!

Jeg læste bogen for fire år siden og så Winterbottoms film kort efter - og var ret skuffet over filmen. Det er jeg så ikke over 1976-udgaven; den er nemlig vældig syret og obskur. Totalt psykotronisk. Skuespillerstaben burde ellers være nok til at få redaktionen hos (for længst lukkede) fanzines, der gør sig i den slags, til at savle; Don Stroud - det dumme svin fra DEATH WEEKEND (DK: Dødens weekend) er med. Det samme er John Carradine, omend kun i en lille birolle. Julie Adams - der engang elskede et uhyre fra dybet er med, og hovedrollen er Stacy Keach, som gør det glimrende, synes jeg. 

Det er faktisk underligt, at filmen hverken er "opdaget" af fans af psykotroniske film eller er genudsendt på blu-ray. Jeg kan rent faktisk kun finde en enkelt dvd-udgivelse - fra USA. Mit eget eksemplar er den danske exrental-video fra Hem Video/Polygram. 

Blandt anmeldere får 1976-filmen for det meste lunkne omtaler med på vejen. Jeg er dog uenig: Filmen skal ses som selvstændigt værk. Sammenligninger med originalbog-forlæg kommer altid til kort, når det gælder filmatiseringer, hvis man spør' mig. THE KILLER INSIDE ME i 76-udgaven er anderledes, sær, obskur og gusten. På anmeldersitet Moria giver anmelderen begge udgaver tre stjerner. Jeg er dybt uenig: 76-udgaven overgår langt 2010-udgaven. Det er synd, at ingen videoselskaber så en chance til at score nogle gysser ved at udsende en blu-ray ifm. remakens udsendelse. 

Af tekniske grunde kan jeg ikke uploade fotos fra eget kamera for tiden, men jeg fandt for- og bagsiden fra den danske udgave online. Og IMDb bruger iø det danske VHS-omslag på deres side.

Monday, 15 February 2021

MYSTERIOUS TWO - fjernsynsudgaven af virkelighedens HEAVEN'S GATE

"Mysterious Two" på hollandsk ex-rental-video fra V.I.A.-TAPES.
 I går fik jeg en reklame fra den danske Scientology-kirke i mit newsfeed på facebook. Spøjst nok i sig selv, men endnu mere bizart idet jeg om aftenen helt tilfældigt valgte at smække et gammelt hollandsk videobånd på. Filmen var MYSTERIOUS TWO - en glemt TV-film fra 1982 med John Forsythe ("Blake Carrington" fra "Dollars") i rollen som en vækkelsesprædikant fra det ydre rum. 

Båndet var iø fra den kasse af videobånd, som jeg modtog forleden fra Kurt i Finland (se indlæg fra for et par dage siden), og det viste sig, at filmen også handlede om en mildest talt mystisk og skræmmende religiøs kult. Og ikke nok med det, men da jeg i dag lige ville researche lidt, før jeg skrev dette indlæg, opdager jeg såmænd, at filmens plot stort set er baseret på den virkelige dommedags-kult Heaven's Gates gøren og laden. En kult, som blev dannet i USA  (hvor ellers!) i 1974. 

I filmen lander to rumvæsener - i menneskeskikkelse - på Jorden (i USA, of course) og går i gang med at hverve medlemmer til rejsen ud til ... ja, hvor mon? Hvor det end er, så loves menneskene i alt fald, at de vil blive "Morgendagens mennesker" (eller var det Morgendagens Håb? Morgendagens Nye Verden? Morgendagens Sølvfisk? Jeg husker det ikke så nøje og har ikke tænkt mig at checke efter). 

Filmens instruktør er Gary Sherman, og hvad gamle Sherman ikke vidste, var, at plottet i virkelighedens verden skulle blive endnu mere langt ude end i hans film. I 1997 begik næsten alle gruppens medlemmer (39) selvmord.

MYSTERIOUS TWO er ikke noget mesterværk endsige neglebidende uhyggelig. Men jeg synes, den er ganske glimrende alligevel. Hele forestillingen om, at nogle mennesker er rede til at lade sig indlemme i så vanvittige kult-grupper, hvor de tror på, at et rumskib vil komme og tage dem til en bedre verden, er i virkeligheden mere skræmmende end selv den fæleste Freddy eller Jason (og man bli'r faktisk IKKE snydt for Freddy: En ung Robert Englund er med i en lille rolle). 


Læs mere om Heaven's Gate på Wiki-siden her. Wiki-siden har iø et link til dommedagsgruppens hjemmeside, som stadig er online! 

Omend Gary Sherman ikke er en af de store horror-instruktører, så er han ikke noget ubeskrevet blad i genrefilm-sammenhæng. Han har bl.a. instrueret DEATH LINE (1972), DEAD & BURIED (1981), POLTERGEIST III (1988) og en del mere.

Nedenfor har jeg embedded hele filmen, som ligger på YouTube. Det er ikke udgaven, som jeg har med spiffy hollandske undertekster, og en bruger siger i kommentarerne, at YouTube-udgaven er meget mørk. Men forhåbentligt er den ikke så mega-slidt, som mit hollandske bånd viste sig at være! Jeg har ingen anelse, om der findes en dvd- eller bluray-udgivelse. 

Hele filmen på YouTube:

Sunday, 14 February 2021

En 90-aarig Vampyr

Ad-mat for DRACULA fra den i dag fuldstændig
glemte danske avis Dagens Nyheder. Fra premieredagen.

Nej, der er ikke noget galt med mit Keyboard, men jeg er for Tiden i gang med at pløje mig igennem danske Aviser fra 1933. Og naar man saa skal fatte et Par bevingede Ord om en Fødselar fra 1931, saa bliver man selvsagt paavirket af de mange Tekster. 

Men altså, Tod Brownings DRACULA havde premiere for 90 år siden! På facebook har forskellige folk postet forskellige datoer for premieren; man kan åbenbart ikke helt enes om, hvad der bør anses for den egentlige premieredato; I New York City havde filmen premiere den 12. februar, 1931. I USA som sådan var datoen i dag, 14. februar, 1931. Og ifølge IMDb havde den allerede premiere i Asheville, North Carolina den 9. februar, 1931. 

Men alt det er sådan set ligegyldigt. Hvad der har sand betydning, er, hvornår filmen kom til Danmark, og det skete den 11. januar 1932! Premierebiograf: Vesterbro Teater, som havde filmen på plakaten til den 17. januar. Og med reklameteksten: "Tonefilmen om Mørkets Dæmon". 

Den spansksprogede udgave af DRACULA (instrueret af George Melford med spansktalende skuespillere) fik først premiere den 1. marts, og det var endda i Havana på Cuba. Amerikanerne fik den først at se den 24. april i New York. Dén udgave kom så til gengæld aldrig til Danmark. Ja, det vil sige, den er godt nok blevet vist adskillige gange i video-grindhouse-biografen Cinema J (dvs. skribentens sofa), men det er muligt, det ikke tæller med. 

Teløk med føs'da'en! For en sand vampyr, der har gået ned gennem århundrederne, burde sølle 90 år selvsagt ikke være noget at snakke om. 


HINSIDAN

Svenskerne fik DRACULA allerede 13. november 1931 under den svenske titel Mysteriet Dracula. Og for at føje spot til spe var deres ad-mats langt mere fantasifulde, end den kedelige danske ditto (øverst på denne side). 

Bemærk: Selvom svenskerne var hurtigere til at tage filmen hjem, så var det ikke alle anmelderne, som var begejstrede. Se omtalen nedenfor; Dracula slår alle rekorder i smagløshed! Et ton nye film fra FINLAND


 Ja, måske er et ton en svag overdrivelse, men næppe med mere end et par kilogram. Kassen, jeg modtog forleden dag fra min ven, Kurt (aka Cinehound's Member-X - for those in the know) i Finland, var i alt fald helvedes tung. Og fragtmanden valgte at læsse den af i en kiosk, som IKKE var den, der var blevet valgt - eller som var den nærmeste på min bopæl! Nå, men efter en fandens lang gåtur med denne satans tunge kasse (jeg forestiller mig, at Kurt sidder i Finland og griner djævelsk alt imens han ruller sit Fu Manchu-skæg), nåede jeg frem til et busstoppested. Klokken lort en søndag aften, hvor der er længe til næste bus. I bidende kulde og forfrosne fødder i iskolde gummisko. Endelig hjemme kunne jeg unpack packen (som we siger i California) og se på de lækre lækerier. 33 videobånd, 6 laserdisks (CAT PEOPLE har CURSE OF THE CAT PEOPLE på disk nr. 2, så det er i virkeligheden 7 laserdisks!), 8 blu-rays, 6 DVD'er, og 2 DVD-r! Horrorfilm, karatefilm, sci-fi, weirdo, krigsserter, adventure, spaghettiwesterns, filippiner-sjaskere, Hongkong-tosserier - og LUST IN THE DUST med Divine! Najs! Og ja, jeg fik AGFA/SWV's nye blu-ray-udgivelse af GODMONSTER OF INDIAN FLATS!