Saturday, 6 March 2021

Curtains for CURTAINS

 Jeg kom hjem med dejlig pizzapita fra tyrkerne og smed mig straks foran kassen med et tilfældigt ex-rental-bånd fra videobixens båndkarussel (som står midt i stuen ... fordi videobixen er lukket!).

 CURTAINS fra 1983. Lavet i Canada af instruktøren Richard Ciupka,som dog endte med at hade filmen så meget, at han fik sit navn taget af den. Og man forstår hvorfor. CURTAINS er et forvirrende miskmask om en (vist nok) filmproducer, som har hyret en erfaren og legendarisk skuespillerinde til at spille hovedrollen i sin næste film om en kvinde, som bliver tosset. Hun spilles af Samantha Eggar, som vi jo kender fra THE BROOD (DK: Misfostret). Den legendariske skuespillerinde lader sig indlogere på en rigtig kolbøttefabrik for at lære, hvordan man er tosset. Og så skrider produceren (spillet af John Vernon). 

Senere stikker hun af og finder produceren, som netop har inviteret fem andre unge skuespillerinder til sit palæ i det snefyldte Canada. Så går det ikke bedre, end at en lystmorder i grim heksemaske begynder at hakke løs med sit segl (her mener jeg selvsagt en krum kniv - ikke sådan et segl, man forsegler breve med). Hvordan vil det ikke gå, og hvem vil blive være tilbage, når det hele er overstået? Hele plottet er noget rod, handlingen snegler sig afsted, og der var utallige kanaljer inde over for at gøre manuskriptet bedre. Den slags virker for det meste i stik modsat retning, og det gør sig i alt fald gældende mht. CURTAINS. 

Ifølge IMDb har filmen to producere, Peter R. Simpson og Richard Simpson. Jeg antager, at der her er tale om et IMDb-fuckup, og det er den samme person. Under Richard Simpson-navnet har han også produceret PROM NIGHT (DK: Blodig midnat) fra 1980, som jeg fandt næsten lige så livløs som CURTAINS. 

Set i fullscreen på gammel dansk ex-rental fra IRISH. Kassetten lover "En stærk og virkelig nervepirrende gyser". Ja, de ku' ha' snydt mig!

Thursday, 4 March 2021

Wednesday, 3 March 2021

Biografulykke i Skotland: 71 børn trampet ihjel

Et af de få fotografier af GLEN-biografen.

I den for længst glemte danske avis Aftenbladet fandt jeg forleden denne artikel fra 2. januar 1930. Den beskriver i mindste detalje en forfærdelig ulykke i en biograf  i den lille by Paisley nær Glasgow i Skotland, som var hændt et par dage tidligere i slutningen af december 1929. Biografen hed GLEN og er for længst lukket. Jeg har  læst op på ulykken (bl.a. på Wiki: direktelink), og artiklen er ret akkurat til trods for, at man dengang hverken havde TV eller internet som informationskilder. 

Jeg postede den i et par filmgrupper på facebook uden nogen egentlig respons. Jeg gætter på, at facebook i 2021 er blevet SÅ meget et overfladisk medie, som folk blot overflade-skimmer fra enden til anden uden på noget tidspunkt at dykke ned i noget. Personligt må jeg indrømme, at artiklen ramte mig. Jeg mener, for satan da, 71 små børn trampet ihjel i en biograf. Så forfærdeligt! 

Jeg fandt en dokumentarudsendelse, som BBC Scotland lavede i 2004 (senere også bragt på The History Channel). Der findes også en nyere film, men jeg kan ikke finde en online-udgave. Nedenfor er artiklen fra Aftenbladet (klik på den et par gange - kvaliteten er god nok til at blæse op og læse). Og længere nede har jeg embedded videofilmen fra BBC (den skotske dialekt er ikke helt nem at fange - man skal virkelig slå ørerne ud. Man kan slå automatisk engelske undertekster til; Jeg prøvede et øjeblik, men jeg er ikke sikker på, at YouTubes auto-tekstning er gearet til skotsk engelsk heller: Men om ikke andet er den forklarende speak på "alm" engelsk).


 

 

Tuesday, 2 March 2021

Sørgetog eller spansk mumiefilm?

Tempoet kan der ikke bedømmes efter! 

Blu-ray fra Film Detective (USA). Ingen extras bortset fra eng. subs.

Nej, det kan være svært at fortælle, om man sidder med en underholdende horrorfilm eller deltager i et sørgetog - i alt fald når det drejer sig om den spanske film VOODOO BLACK EXORCIST (aka Vudú sangriento). Instrueret af Manuel Caño i Spanien i 1975.

En mumie-agtig kanalje fra fortiden vækkes til live af en historiker, som selv ikke er helt fin i kanten. Han kan dog tilgives, i og med han har en laber assistent (smækre Eva León). Mumie-børgen genfinder selvsagt sin svundne fortids kærlighed i assistenten - hvad enten hun vil det eller ej - og så har vi balladen.

Snegletempo og actionscener med en mumie-mand, hvor budgettet til makeuppen kun lige strakte sig til at dække ansigtet.

Manuel Caño instruerede også blandt andet SWAMP OF THE RAVENS, som er ganske udmærket, og to Tarzan-film, som kørte i danske biografer; Junglens konge (Tarzán en la gruta del oro, 1969) og Tarzan og den brune prins (Tarzán y el arco iris, 1972), men som jeg ikke har set. Kan de mon fås?  Jeg antager, at Henrik Larsen har set dem (ellers burde han gøre det og skrive en artikel om europæiske Tarzan-film som companion piece til sin artikel om euro-Robin Hood-film, som den energiske læser, der er sulten på mere psykotronisk filmkultur kan finde i et ældre nummer af STAY SICK! Alle fem numre ligger på Archive).

Jeg har tidligere fundet en fullscreen-version af VOODOO BLACK EXORCIST (som vist nok også var forkortet) - faktisk tror jeg, at jeg har den i et gammel bootleg-sæt fra lorte-selskabet VideoAsia. Jeg fik den heldigvis aldrig set, og nu er der så kommet en glimrende udgave på blu-ray i USA. Se Ian Janes omtale her. Og læs en entusiastisk skribents meget bedre omtale af filmen her.

A word of warning: Lad være med at vise VOODOO BLACK EXORCIST til dine politisk korrekt bekendte. Filmen indeholder så meget "blackface", at det er nok til at give dem seriøst fæle krampeanfald og fråde ulækkert om munden!

Desværre lader der ikke til at være nogen trailer for filmen. 

EDIT: Takket være Kent er her filmens trailer med spansk tale (det ligner en fan-trailer eller trailer lavet af et dvd-selskab - bemærk, at der ingen voiceover er overhovedet). Thanks mate. 

 


 

Sunday, 28 February 2021

Direktør udgiver verdens første bog om DRÆBERHAJER

Fra gamle dage er vi jo vant til, at fanzineskribenter er hel- og halvfattige moroner, som sidder med deres gnidrede fnidderfnadder-skriblerier til langt ud på de små timer. Men de dage er forbi. Fanzines'ene er lagt i graven, og nutidens fans af snuskfilm er satte folk med faste indtægter, som udgiver deres skriblerier i rigtige indbundne bøger - så selv Lademann ville blive misundelig. Disse mænd - rene he-men med kone, børn og corpse-paint, som bider hovedet af rotter og flagermus - med andre ord, mænd som ikke vil holde sig til fotokopierede eller så billigt trykte brochure-agtige pjecer som os andre i hine fanzine-dage, at selv de lokale Jehovas Vidner på gadehjørnet med Vågn Op ville udbryde et halvkvalt grin, hvis de så det. 

Først fik vi Ustumallagams coole bog The Reel Ghoul - Diary of a Cinephile (som jeg desværre endnu ikke har fået skrevet om, så her er et link til Sørens omtale på SKRÆK OG RÆDSEL), og nu er Christian Boghs bog Fra gud til filmskurk netop kommet på gaden (eller i alt fald i hans egen webshop)! Bogen er dedikeret helt og holdent til HAJFILM! Jeg har afsendt bestilling, men de første bøger sendes først på mandag. Men billederne ser i alt fald fede ud. 

Oplaget er blot på 100, så man skal nok ikke vente for længe (men Christian oplyser, at der kommer genoptryk, hvis første oplag bliver udsolgt).

Link til hjemmesiden/webbutikken lige her.
Pris: 300 dask + porto. Hardcover indbinding og cirka 300 sider. 

EDIT: Det var selvfølgelig noget vrøvl, jeg fik skrevet, at jeg ikke har omtalt Ustumallagans bog The Reel Ghoul tidligere. Det HAR jeg nemlig! For næsten et år siden. Check anmeldelsen her.