Saturday, 22 April 2017

På tomlen i Kirkens Korshær

Jeg var en smut i Kirkens Korshær i går og fandt et dvd-sæt med TV-serien The Hitchhiker. Jeg husker den godt fra 90'erne, hvor den kørte på en af skodkanalerne, vist nok TVdanmark. Jeg husker også, at jeg syntes, den var mega-svag og stoppede derfor hurtigt med at se den.

Men det er 3000 år siden, at vi var i 90'erne, og jeg tænkte, at det var på tide at give serien en ny chance. Nogle gange skifter man jo mening. Som dengang jeg som ganske ung en tidlig søndag morgen hørte de tyske fly flyve ind over byen, jeg husker, at jeg tænkte: "Så, nu bliver alting godt". Nå ja, hva' fa'en, hvem kunne vide, der ville komme erstatningskaffe, rationeringsmærker og alt muligt øv. 

Nå, det var den dvd, vi kom fra; Jeg så første episode i går, "Last Scene", og den viste sig sgu at være instrueret af Paul Verhoeven. Og sørme om der ikke osse er et kommentarspor til episoden af Verhoeven selv.Jeg har netop genset episoden med kommentarsporet og det må siges at være et af de bedre spor, jeg har hørt. Både fordi Verhoeven smider kommentarerne om episoden ad hekkenfeldt til, og samtidig fordi der ikke er plads til øh'er og æh'er pga. den korte spilletid (30 minutter).

Verhoeven er rigtig glad for sin Hitchhiker-episode, for det var nemlig her, hans amerikanske eventyr begyndte. "Last Scene" er hans første nordamerikanske film, og hele kommentarsporet bliver brugt til at fortælle om tiden op til, at han og familien flyttede til USA, fordi det var blevet mega-svært for ham at lave film i Holland, hvis filmindustri han nærmest omtaler som en bananrepublik.

Jeg troede først, at dvd-sættet indeholdt sæson 1, men det viser sig, at "Volume 1" indeholder en rodet blanding af episoder. Verhoevens afsnit er fra sæson 3. Desværre kom der kun 3 sæt, hver med 10 episoder ud af de 85, som blev lavet. Og jeg har kun kunnet finde info om de første 2 på det danske marked. Der er et "complete series" bokssæt, men der menes bare komplet i og med, at alle tre volumes er med. Der mangler stadig 55 episoder (de kan så findes på iOffer for de rigtigt entusiastiske, men indtil videre tror jeg bare, jeg vil se volume 1 først).

Paul Verhoevens "Last Scene" er ganske god, men skal man tro brugerkommentarer på Amazon, så holder ikke alle afsnit lige godt (og måske var det nogle af dem, jeg så dengang på TVdanmark). DVD'en udkom tilbage i 2004, men både den og vol. 2 kan fås på dvdcitys hjemmeside.

Som en lille finurlig finurlighed skal det også lige nævnes, at enhver, der nogensinde har set Sergio Martinos italienske post-apokalyptiske film HANDS OF STEEL (som i Danmark udkom på video som "Queruak", ikke sandt, Ovesen!), straks vil genkende Daniel Greene i den første scene. Jeg checkede rulleteksterne, men underligt nok er han ikke krediteret. Mærkeligt, ikke mindst set i lyset af, at det var samme år han netop lavede HANDS OF STEEL - han var altså ikke helt ukendt. Oh well, det må jeg spørge Paul om, næste gang jeg løber på ham.

Den ene af hovedrollerne spilles iø af Peter Coyote, som jeg altid godt har kunnet lide, lige siden jeg så ham i Polanskis BITTER MÅNE (Bitter Moon) fra 1992.

Sunday, 16 April 2017

Kanonfed prøjsisk horrorfilm - totalt overset i Danmark

Så fik jeg endelig set den tyske horrorfilm DER NACHTMAHR, som jeg ene og alene købte pga. en omtale på Nadia Regitze Parbos fine blog, hvor hun skriver:

"Når man snakker om den bedste film i 2016, er Der Nachtmahr nok den, der når toppen. Filmen, der handler om en piges nedsmeltning, da hun begynder at se et fremmed væsen, er en symbolsk fortælling døden og om at komme overens med sig selv. Akkompagneret med heftig elektro og kulørte blitzlys har Der Nachtmahr sit helt eget udtryk, der – sammen med et væsen så sødt, at det er svært ikke at få en øjeblikkelig beskyttertrang – også gør den til årets mest cool film."

Og for at svare Nadia; Ja, jeg er begejstret!
(rigtig anmeldelse kommer senere i STAY SICK!)

Til interesserede skal det tilføjes, at det er en tysk dvd, som jeg købte via tysk Amazon, og at den har engelske undertekster.

Og så fik jeg i øvrigt lidt af en overraskelse. Et af mine all-time-favoritbands er jo Sonic Youth, og på et tidspunkt i filmen dukker en engelsklærerinde op, og jeg tænkte, "hmm, hun virker da bekendt", haha. Det var såmænd Kim Gordon fra SY.

Men altså en rigtig fin film, der kører i modsat retning, hver gang man tror, der kommer en kliché (og der er en del steder, hvor der NEMT kunne køres ned af Kliché Allén). Klart anbefalelsesværdig.