Monday, 27 December 2010

Den sidste Edderkop

eller: "Trist dag for en dansk Marvel-læser"En gammel fan, der har været med siden starten i 1984, snøfter et sidste farvel.

Jeg husker det, som var det i går. Men rent faktisk var det i 1984. Jeg var kommet ind i Brugsen og stilede som altid først mod hylderne med tegneserier. Det kunne man gøre dengang, for der VAR nemlig hylder med tegneserier. Og fra tid til anden kom der sågar nye blade.

Og netop denne dag var der kommet et nyt blad, jeg ikke havde set før; "Edderkoppen". Ja, det vil sige, jeg kendte jo Edderkoppen ganske udmærket; jeg var begyndt at købe Winthers Marvel-blade allerede i 1979, som ironisk nok var netop i dén periode, hvor Winthers Forlag holdt et års pause i deres Marvel-udgivelser, men hos den lokale købmand fik bladene lov at stå indtil de blev solgt eller der kom nye numre. Også selvom det kunne tage flere år!

Så da jeg så et nyt blad med Edderkoppen den pågældende dag i '84 husker jeg, at jeg tænkte: "Nå, endnu et forlag, der skal til at udgive Marvel i Danmark". Sådan kom det naturligvis ikke til at gå, forlaget bag det nye blad var Danmarks bedste tegneserieforlag, Interpresse (eller blandt kendere bare "IP") og det skulle ikke blive "endnu" et Edderkoppen-blad i DK, for IP havde helt overtaget Marvel i DK og alle Winthers udgivelser lukkede dermed.

I årene derefter skulle IP komme til at udgive tonsvis af gode Marvel-blade. Ikke mindst "Edderkoppen", "De Fantastiske Fire", "Projekt X", og en masse klassisk materiale. Desværre lukkede IP for snart længe siden og hade-forlaget blandt tegneseriefans dengang, Gutenberghus, overtog bladene. De skiftede også navn på forlaget, sikkert så de gamle fans, der stadig var sure over Gutenberghus' dumme maskintekstning, ikke skulle opdage, at det var dem, der nu stod bag bladene.

Og nu cementerer ledelsen hos Gutenberghus (aka Egmont aka Serieforlaget) endnu engang, at det er kolde kontanter, der tæller for tegneserieudgivelser, ikke nødvendigvis kærligheden til bladene; De har allerede lukket de andre superhelteblade og nu er turen desværre også kommet til det sidste. Med nr. 408 (udkom 8. december) lukkes og slukkes for "Edderkoppen" (eller Spider-Man, som yngre læsere har det med at kalde ham).

Jeg har stædigt købe alle de danske Marvel-blade, siden dengang i 1984 og frem til i dag (selv i de år, hvor jeg boede i England og Australien), og selvom jeg ikke skal forsøge at bilde nogen ind, at Marvel-bladene i dag er lige så gode som i "de gode gamle dage" (det er de nemlig ikke), så er det alligevel sur røv, at det hele slutter nu. Jeg tror, det var Arntsen, som sagde det bedst i filmen SYG OG MUNTER: "Satan og helvede!"

Sunday, 26 December 2010

Lost in (Cyber)space


Antallet af gode, danske horror-blogge er hurtigt overset, så når der er en, der forsvinder, bemærkes det hurtigt og for nogle dage siden opdagede jeg, at Gyseren.dk desværre ikke lader til at eksistere længere. Jeg skrev et indlæg i en tråd på Sørens blog, Skræk & Rædsel, hvori Jette, der står bag Gyseren.dk, også havde et indlæg (og dermed velsagtens får besked), men har ikke fået nogen respons. Er der nogen derude, der ved noget? Har hun blot glemt at betale abonnementsgebyr eller er det med vilje at bloggen er væk? Jettes blog er bestemt anderledes i både tone og indhold end Lejemorderen (hvilket sikkert er til Jettes fordel, LOL), men hvis det er med vilje, at hun har slettet bloggen, så er det jævnt trist. Gyseren.dk var bestemt velskreven og interessant. Det irriterer også, at bloggen helt er væk. Blog-forfattere burde pinedød tvinges til at lade deres skriverier blive hængende derude, selv efter de beslutter ikke at fortsætte længere. Hvorfor slette de mange timers arbejde? Men nuvel, måske har hun bare glemt at forny abonnementet.


PS: Billedet, som på ingen måde er relateret til artiklen, er mig og Teddy fra sidste sommer. Kort efter billedet blev taget spiste den ene af os rottegift.