Thursday 19 January 2023

Gysertimen anno 1985/86

 Danmarks Radio sendte i 1985/86 seks afsnit af serien Gysertimen. Den danske titel er en såkaldt paraplytitel, idet DR brugte den til at dække over flere forskellige udenlandske antologiserier - både i 70'erne og 80'erne. Jeg er bekendt med, at de brugte den i forbindelse med intet mindre end fire tv-serier, som intet havde med hinanden at gøre. Seere, der var årvågne har givetvis kradset sig i hovedbunden.  

1985/86-udgaven af "Gysertimen" bestod af afsnit fra Hammer-studiets (vel nok) sidste krampetrækninger, før man klaskede kistelåget i: Hammer House of Mystery and Suspense. Der kom i alt 13 afsnit, men Danmarks Radio viste kun de seks - og selv dét holdt hårdt. Ifølge Henrik Larsens bog om 80'er-tv syntes ledelsen på monopolkanalen, at serien var så ringe, at man strøg det sidste afsnit, selvom det var programsat og det hele [check avisartikel gengivet i Obskuriøst nr. 16]. Jeg checkede programmerne i Ekstra Bladet, og så sent som dagen før var episoden stadig listet. Men dagen efter var det afsluttende afsnit smidt i skraldebøtten. Det blev dog vist alligevel, men først mere end et år senere.  Henrik Larsen spekulerer i det nævnte nummer af Obs i, at man fra DR's side nok valgte at bringe det alligevel - for man havde jo betalt for skidtet! Og det er sikkert rigtigt nok. 

Jeg tror dog i øvrigt ikke, at jeg så serien i sin tid. Ja, chok! horror!! Jeg gik på højskole i de måneder i 1985, og så ser man jo ikke tv (!!). Om jeg har set sidste afsnit, som blev bragt i 86, skal jeg ikke kunne sige (og jeg har som nævnt ikke genset det endnu). 

Jeg har med slid og møje fundet de originale visningsdatoer frem via de gamle avisarkiver (første og sidste stod i Henriks bog) inklusiv danske titler:

1. afsnit: 26.01.85 - "En duft af død"
2. afsnit: 02.02.85 - "Alene i et fremmed land"
3. afsnit: 09.02.85 - "Den tomme lejlighed"
4. afsnit: 16.02.85 - "Tennisbanen"
5. afsnit: 23.02.85 - "Videotestamentet" 
6. afsnit: 23.05.86 - "Mordets maleri"

Hele herligheden findes på et (engelskvenligt) tysk dvd-sæt (der er også et britisk, men det er OOP og svært at opdrive). Indtil videre er jeg to afsnit inde. "En duft af død" var okay, men "Alene i et fremmed land" var kanon godt. Koldkrigsstemning/uhygge så man bider neglene til blods og skriger i rædsel (jeg overdriver muligvis en anelse). Og slutningen kunne aldrig have været lavet til amerikansk fjernsyn! Jeg glæder mig til at se resten - selv om ledelsen i DR og Birte Weiss syntes, den var noget skidt.