Friday, 9 June 2017

Cool TV med fire årtier imellem


I Danmark viste Danmarks Radio en masse amerikanske kriminal-TV-serier (eller "politiserier" om man vil). Serier, som jeg i dag synes, er rigtig cool. Det siger sig selv, at der blev lavet en masse TV i USA, som vi aldrig fik herhjemme, og lige så trist, som man kan sige, det er, at vi ikke fik dem, lige så fedt er det, at vi ikke fik dem, eftersom man nu mange år senere kan opleve dem for første gang, nemlig på DVD. Hvor fedt at kunne opdage cool amerikansk 70'er-TV - her 40 år senere. Jeg har netop taget hul på "The Rockforld Files" sæson 1. Serien har godt nok kørt på DR, men først mange år efter 1970'erne for længst var ovre. Jeg husker dog alligevel serien fra 70'erne, i alt fald af omtale; Op gennem 70'erne havde vi en feriedreng fra Sydslesvig komme på ferie hver sommer. Han hed Ingmar og jeg husker en sommer, hvor han snakkede om, hvad en sej fyr, der hed Rockford, lavede i en TV-serie, der kørte på tysk TV. Og nu, 40 år senere, får jeg endelig set den serie, som Ingmar talte så begejstret om for så længe siden.

Jeg har indtil videre set de første to episoder (den første er en dobbeltepisode, som også findes som sammenklippet film), og den ligner helt perfekt noget, som jeg kunne have set i 1974! Da jeg sad og så første episode, slog det mig i øvrigt, at der var noget, der manglede. Noget, der var forkert. Det tog lidt at hitte ud af, hvad det var, men da først jeg opdagede det, var det helt naturligt: nemlig farverne!! Dengang i 70'erne så vi alting i sort-hvid. Ikke fordi det ikke blev lavet i farve, men fordi vi kun havde et sort-hvid-fjernsynsapparat i min familie dengang. Jeg tror først, vi fik farve-TV omkring 1980. Da det gik op for mig, at det var farverne, der var "problemet", slog jeg mit nymodens fjernsynsapparat over på sort-hvis og ... boom! ... følelsen af 1970'ernes TV var tilbage med det samme. Nu har jeg naturligvis tænkt mig at se HELE serien i sort-hvid!!!

Og så lige et spring i fjernsyns-tid frem til ... nu! Jeg har netop modtaget den nye sæson af "X-Files" (aka "Strenge fortroligt", som den hed på TV 2) på UK DVD, og jeg gælder mig bestemt til at se den. Hvordan vil den mon være? God? Cool? En stor skuffelse? Who knows. Og nu er der en ny sæson af "Twin Peaks" i gang!!! Jeg boede i London i 80'erne og så første sæson længe før, den kom til Danmark. Jeg optog alle 7 episoder + piloten på VHS og har dem stadig alle sammen et eller andet sted, og glæder mig bestemt til at se den nye sæson. Anyway, that's it for now.

Wednesday, 7 June 2017

Gensyn med ABEL FERRARAs mesterværk for 117'ende gang


Mens jeg venter på, at min nye udgave af MS .45 skal ankomme, fik jeg lige genset Ferraras BAD LIEUTENANT (som gik i de danske biografer som "Fy, fy, slemme strømer"). Jeg har jo set den nogle gange før, men altid på gamle danske lejevideo, da videoen indeholder den rigtige version med originalsoundtracket (som Abel Ferrara måtte pille af igen efter premieren og de første videoudgaver pga. sagsanlæg), men jeg stod og kiggede på min steelbox og tænkte "hva' fa'en, den SKAL jo da for fanden ses på ét eller andet tidspunkt"" - og i dag kunne være en lige så god dag som nogen anden".

Filmen er naturligvis et mesterværk og at diskuttere hvilken, der er bedst, BAD LIEUTENANT eller MS .45, er omsonst. Jeg ville ønske, at Ferrara stadig lavede film og at Zoé Lund stadig var i live.
Jeg syntes iø, at dvd'ens billede så noget poleret ud. Lejevideoen ligner til gengæld rigtig filmstrimmel. Videoen er iø også i open matte, så selvom den er i fullscreen, mangler der ikke noget. Nå, men den afsluttende konstatering må desværre nødvendigvis blive, at soundtracket på originaludgaven bare ER bedre. Jinglejangle-guitarspil over rulleteksterne til slut i dvd-udgaven er en sørgelig erstatning for dræber-rapmusikken fra originalen.

Nu downloader jeg ikke selv, men hvis man er interesseret i originalen, er jeg overbevist om, at der findes fan-komposits med originalmusikken lagt på dvd- eller bluray-versioner (jeg mener at huske, at den også er ude på LD).