Sunday 2 June 2024

Jack J's 70'ere: KUNG FU (1972-75)


Jeg har ofte før skrevet om film og tv-serier, som jeg så i barndommen i 70'erne. Her er en tv-serie, hvor jeg bliver nødt til at strække definitionen af at have set en anelse. Well, faktisk en lang anelse: Kung Fu med David Carradine i hovedrollen som vandringsmanden Cain. 


Selv hvis du ikke har set serien, så kender du måske alligevel til den. I alt fald, hvis du har set PULP FICTION. Scenen mellem Jules og Vincent til slut i filmen, hvor Jules erklærer, at han er færdig som gangster og vil trave fra sted til sted som Cain fra Kung Fu i stedet (klippet ligger her). Kung Fu blev ikke vist på dansk tv dengang (og er mig bekendt stadig ikke blevet vist), men den kørte på tysk fjernsyn. Desværre var vi i vores hus ikke tilsluttet fællesantennen dengang i 70'erne. Men ovre hos min ven Keld hjemme på gaden kunne de se tysk tv, og han havde fortalt mig om serien. Og en aften havde vi fået lov at gå hen til Keld og se aftenens episode (jeg husker ikke, hvor sent den blev bragt, men det må have være sent i forhold til vores sengetid). "Vi" var vores feriedreng Ingmar (fra det danske mindretal i Sydslesvig) og mig. Jeg tror også, at Kelds storebror var der, men jeg har fuldstændig svedt ud, hvad han hed. 

Jeg husker stort set intet fra episoden ud over, at Cain vandrede fra sted til sted i den solbeskinnede ørken. Måske er det blot introen, som jeg kan huske (se introen længere nede). Han kunne selvsagt også kung fu (eller karate eller hvad fanden det var) og sloges med folk, cirkelsparkede dem i ansigtet, og hvad den slags nu gør. Jeg har netop læst, at David Carradine overhovedet intet kendte til kampkunst, før han begyndte på serien. I det gamle amerikanske fanzine Oriental Cinema husker jeg, at redaktør Damen Foster da også havde det med hånligt at kalde Carradines stil for "slowmotion kung fu"


Om jeg/vi fik set flere episoder, husker jeg heller ikke. Men den ene episode gjorde i alt fald et stort indtryk - og det til trods for, at jeg stort set intet husker. Men jeg har altså tænkt på serien i alle disse år, og nu skal det sgu være! I aftes besluttede jeg at bestille serien hjem. Jeg havde længe haft den liggende på min ønskeliste på den amk udgave af Amazon. Derovre er serien udsendt komplet i et dvd-boxsæt (dvs. 62 episoder fordelt på tre sæsoner). Men efter lidt research fandt jeg også et billigere boxsæt fra Tyskland. Samme antal dvd'er, og tilsyneladende magen til den amerikanske udgave - om end med et langt federe forsidemotiv, så dét var jo cool. Sættet er lige nu på tilbud til 37,50 euro (nypris er 45€, og boksen er i øvrigt udgået fra producenten). Check her

Senere kom der også en tv-film og meget senere lavede man endda en opdateret serie 2, som forgår i nutiden, og hvor David Carradine spiller sit eget barnebarn. Denne kørte endda længere end originalserien (fire sæsoner modsat de opr. tre). Desværre findes kun de første to sæsoner på dvd (i Amerika. I Tyskland kom den første sæson). Tv-filmen findes på MOD-dvd fra Warner. 

Den sidste prøve før det sorte bælte: Forårsrullerne er brændt fast
på panden, og den unge Cain skal forsøge at redde aftensmaden

Jeg har ikke helt styr på, hvornår Ingmar og jeg så dette ene afsnit, men tysk Wiki fortæller, at serien fik premiere på "Tyskland 2" (ZDF) i september 1975. Så jeg antager, at vi så den i sommeren 1976 (eftersom feriebørnene kom til Danmark hvert år i sommerferien). Keld og hans familie flyttede i øvrigt i 1976 - sikkert i sensommeren. Og vi mødtes aldrig igen. For 10 år siden mødte jeg en kvinde på en arbejdsplads, hvor jeg var i virkomhedspraktik, og hendes mand var ven med Keld. Det var lidt sjovt, men jeg gjorde aldrig noget ud af at prøve at mødes med ham. Nogle gange skal man nok bare lade fortiden ligge der, hvor den ligger. Jeg har stadig det nummer af cowboytegneseriebladet "Buffalo" (bl.a. med Jonah Hex), som han lånte mig, kort før de rejste. Det skal blive spændende at endelig - efter cirka 48 år - at udforske denne serie, som jeg stort set aldrig har set, men som jeg har haft i baghovedet så længe. Jeg håber, den er god. Det vil være liiidt ærgerligt, hvis den viser sig at være noget lort! 

Intro og end-credits til et afsnit af serien: 



Som det ses, er introen her i bredformat, og nej, det er ikke det korrekte aspect ratio! Jeg har læst mig til, at desværre indeholder alle dvd-udgaverne af første sæson serien i falsk bredformat. Serien blev naturligvis sendt i 4:3 fullscreen i sin tid. Jeg købte den alligevel, eftersom det var et spørgsmål om at se den eller ikke se den. Sæson 2 og 3 skulle være i det korrekte gammeldags billedformat.