Wednesday 16 August 2017

LUFTENS ØRNE nr. 13 - "De sorte engle"

Jeg fik netop læst Luftens Ørne nr. 13: "De sorte engle". Albummet var et af dem, jeg købte ved "det store biblioteksbogsalg" på Slagelse bibliotek sidste sommer, hvor jeg fyldte 8 store plasticposer til bristepunktet med tegneseriealbum til en cirkapris af 2 kroner stykket. "De sorte engle" står til henholdsvis 175 kr. i "Almindelig brugt stand" og 250,- i "Særligt pæn, brugt stand" hos Pegasus. Jeg ææælsker biblioteksbogsalg!
Flere af de andre album i serien står iø til 700+ kroner i "særlig pæn, brugt stand".

Ser man bort fra et enkelt album, som jeg læste sidste sommer (faktisk på biblo), så er det rigtig mange år siden, jeg sidst har læst serien, og jeg kan ærlig talt ikke huske, hvad jeg syntes om den tilbage i 80'erne. Men det "nye" album, og albummet sidste sommer (nr. 16), var fabelagtig underholdning. Jijé var jo en mester med en pen. Der er forlydender om, at de nye franske intégrale-album også måske kommer på dansk fra forlaget Cobolt (omend det ikke bliver til 2 kroner per styk, hah!).

Her de to hovedpersoner; den "rigtige" heltetype Michel Tanguy (th) og spasmageren Ernest Laverdure. Laverdure var i øvrigt karikeret efter seriens første tegner, Asterix-tegneren Albert Uderzo.

Der bandes som i en bedre Tintin-historie! (ironisk nok blev Luftens Ørne bragt af det franske Tintin-blads konkurrent Pilote. Tintin bragte derimod flyverserien Dan Cooper).

Eder og forbandelser så selv en kaptajn Haddock ville føle sig hjemme


Et ømt øjeblik

Tuesday 15 August 2017

Ugens OBSKURIØST ramte postkassen


Okay, jeg overdriver. tit udkommer Obskuriøst dog alligevel heller ikke, men Henrik Larsen er bestemt en flittig udgiver!

Jeg modtog i dag det nye nummer (og tak for det), og OBS er nu nået til imponerende 18 numre. Og det vel at mærke uden at tælle de ekstranumre med, som Henrik udgiver mellem de "rigtige" numre. For nyligt blev der endda lige til et oneshot-blad, Søbo Rustik, og så er der de numre, der kun trykkes i eet eksemplar (!!), og nå ja, oven i det hele kom der også lige 12 numre af Obskuriøst Nyhedsbrev. Det 12. nummer har jeg godt nok tidligere modtaget i løs form, men det er også inkluderet i dette nummer og bliver i øvrigt det sidste af slagsen (selv HL har måttet sande, at PestNords ågerkarle-portogebyrer er blevet for høje!). Og økonomi er også årsag til, at de planlagte 44 sider måtte tørre ind til 24 (plus fire sider nyhedsbrev).


Henrik rundede et hjørne aldersmæssigt i maj, men de mange og lange kolonner med deraf følgende depri-sort humør, som man kunne frygte, vrænger redaktør Larsen bare på næsen ad. Og hurra for det. I bladet får vi denne gang en kæmpelang artikel om de sorte hammerbankestøjguder i Hell Hammer/Celtic Frost (jeg ejede selv den nu vældig sjældne Hell Hammer mini-LP, der udkom i starten af 80'erne, men solgte den desværre - for alt for lidt - i slutningen af 90'erne). Vi lærer om OTA-merchandise (!). Der graves filmpræferencehemmeligheder frem fra Otto Leisners skjulte fortid.

Og som i de forrige numre får vi en "blodig buket" i form af Henrik Larsens anmeldelser af film udi de volds- og blodsplat-betonede genrer.
Man må iø tage hatten af for den herr redaktøren, at han overhovedet anmelder disse film. Kender man ham, ved man i forvejen godt det, som han selv kommer ind på i et forsøg på en anmeldelse af den gustne film DERANGED fra 1974. Men Henrik må give op. For en mand med hang til Ota solgryn, mainstream-TV-serier og Dr. Who (af den gamle skole) er film som Ed Gein-filmatiseringen for skrap kost. Men jeg vil dog alligevel ikke have det siddende på mig, at både jeg og ham den anden begge blev knotne, da Larsen hin sene aftenstime for 15 år siden forlangte, at vi standsede LAST HOUSE ON DEAD END STREET, som ellers rullede over lærredet i vores filmklub. Det var altså bare ham den anden, der skulede!!


Bestil OBS nr. 18 via Henriks blog eller facebook. Det er fedt, at han bliver ved. P.t. er OBSKURIØST det eneste film- og popkultur-zine på det danske marked.