Sunday, 23 January 2011

Comic Book the Movie (Lars Kramhøft)

USA, 2003
DIR: Mark Hamill
CAST: Mark Hamill, Billy West, Donna D´Errico, Roger Rose, Lori Allan Mfl.
LÆNGDE: Ca. 107 min.
DISTRO: Miramax
DVD-INFO: Reg.1, 2 disc w. tons of extras, making of, deleted scenes, interviews, biographies + more!

Hollywood invaded the comic book world... Now the real comic book heroes are striking back!

Comic Book The Movie er en mockumentary i stil med klassikere som This Is Spinal Tap og Peter Jackson´s Forgotten Silver, og den er Mark Hamills debut som instruktør. Filmen er én lang hyldest til tegneserier, deres fans og, især, de kulørte amerikanske superhelte fra tegneseriernes Golden Age. Samtidig er den en skarp satire over Hollywood, og deres ofte respektløse måde at filmatisere tegneserier på. Filmen er 100 procent på fans´nes side, for som Mark Hamill selv siger; ”I`m one of YOU!”
Rollelisten udgøres næsten udelukkende af det Hamill kalder ”the most famous people you´ve never heard of”, nemlig voice-over talenter fra animationsverdnen, bl.a. Billy West som vi kender som Fry i Futurama, og mange flere. Jeg kendte ikke selv halvdelen af dem, men det er nogle utrolig morsomme mennesker, og man kan mærke at de alle sammen pitcher ind af ren og skær goodwill, og samtidig har det skideskægt.
Mark Hamill er selv mega tegneserie fan, han har bl.a. skrevet sin egen serie, The Black Pearl for Dark Horse, nogle numre af The Simpsons tegneserien, men er nok mest kendt for at lægge stemme til Jokeren i Batman Adventures tegnefilmene... og så naturligvis for sin rolle i en vis lille science fiction trilogi.
I CTM spiller Hamill en voksen og lettere ”outdated”, men passioneret tegneserie fan og historielære ved navn Donald Swan (navnet er selvfølgelig også et vink med en vognstang...), som i sin fritid er redaktør for fanzinet ”Once Upon A Dime” – et blad helliget Golden Age superhelten Commander Courage. Swan bliver headhuntet til Hollywood da et fancy filmstudie får færten af penge – de vil filmatisere Commander Courage. Swan opdager dog hurtigt at de smarte filmfolk ikke har meget til overs for den corny gamle serie han selv elsker, de vil derimod bare lave et voldeligt og kynisk re-vamp der kan spindes en masse merchandise over. Og værst af alt – Commander Courage´s trofaste kid sidekick, Liberty Ladd, skal udskiftes med en sexet bimbo ved navn Liberty Lass!
Swan bliver, sammen med kameramand og en slick PR-guy sendt til The San Diego Comic Con hvor studiet vil offentligøre nyheden om den kommende Commander Courage film. Deres skumle plan er at få en fiks lille documentary ud af turen, som siden kan sælges på en dobbelt disc udgave af Commander Courage på DVD (for a few bucks extra of course!), men de har ikke taget højde for én dedikeret fanboys kærlighed – Swan er nemlig hellbent på at banke noget respekt for historien ind i deres grådige hoveder!
Jeg har desværre aldrig selv været på en comic con, hvor hovedparten af CTM er optaget, men det er helt sikkert en verden for sig, hvor folk strømmer til fra hele verden for at dele deres interresse for obskur popkultur – det myldrer med kendisser fra tegneseriebranchen, og chicks klædt ud som Hawkgirl, Black Widow og jeg ved ikke hvad... ja, der er selvfølgelig også masser af fyre der er klædt ud, men jeg syntes ligesom at det andet var mere bemærkelsesværdigt!
CTM er vel ikke stor filmkunst, men hvis man ved hvordan det er at dyrke noget som de fleste ”normale” mennesker ikke forstår, så tror jeg næsten ikke man kan undgå at blive rørt over Hamills portæt af ægte fankærlighed – jeg kan i altfald genkende noget af mig selv flere steder, f.eks. en scene hvor Swan nærmest euforisk lovpriser Ray Harryhausen overfor en totalt uforstående gut, som absolut ikke kan se noget fantastisk i de gamle film.
Af andre mindeværdige scener kan nævnes en fest hvor Jim Cummings (stemmen bag Winnie The Pooh!!!) drikker sig stangstiv i Absinth!
Slutningen skal naturligvis ikke røbes, for tag endelig ikke fejl – filmen er et lille drama i sig selv, og lad os bare sige at Swan får bevist at han har lidt superhelt i sig...
CTM er i øvrigt krydret med tonsvis af interviews med folk som Kevin Smith, Bruce Timm, Peter David, Matt Groening, Paul Dini, Stan Lee og mange flere, der alle spiller ”sig selv” og snakker løs om deres (naturligvis ikke-eksisterende) forhold til Commander Courage.
Halvdelen af fornøjelsen ved CTM er faktisk at sidde og lege who´s-who og spotte de navne, ansigter og stemmer (jeg ville have skrevet ”kendte”, men det er vel at skyde lidt over målet, da disse folk desværre kun er ”kendte” indefor nogle bestemte kredse) der konstant dukker op over det hele; J.J. Abrams (skaberen af Alias) Hugh Hefner og Bruce Campell for at nævne nogle få, som ikke engang har nogen direkte forbindelse til tegneseriebranchen.
Super-nørdet (jeg hader det ord) vil nogen kalde det, og jeg tror også næsten at filmen kan bruges som en manddomsprøve for tegneseriefans (!), men jeg var dybt grebet af den charmerende historie om en kikset gammel tegneserie-fans kærlighed til en fjollet antik superhelt, kontra det ultra smarte og overfladiske tandpaste-smils Hollywood.
Det er pragtfuldt at der, selv i dag, kan laves film hvor drivkraften er kærlighed og ikke $$$, og vi skylder Mark Hamill stor respekt for at han bruger sin stjernestatus (pun intended;-) til at slå et slag for en så miskendt gren af popkulturen. Det må vel desværre også være derfor at de fleste fuldstændig har glemt hvem Mark Hamill er – jeg har lagt mærke til at selv folk der HAR set de originale Star Wars film (hvilket indebefatter hvad, 90% af verdens befolkning?), ikke lader til at genkende Hamills navn, endsige spekulerer over hvad der siden er blevet én af de største og mest elskede ikoner i den moderne popkultur.
Men det understreger bare at Mark Hamill i sandhed er ”ONE OF US!”
Praktisk Info: Comic Book The Movie DVD´en er lidt dyr (299 kr.), men jeg synes bestemt den er det værd. Kan skaffes via Comicxpress i Ålborg.
(LVK)

No comments:

Post a Comment