Sunday, 23 January 2011

MASTER WITH CRACKED FINGERS

aka Snake Fist Fighter / Snake Fist Ninja / Little Tiger From Canton / CubTiger From Kwang Tung / Stranger In Hong Kong / Ten Fingers Of Death
DK-titel: Dragen går amok (på kassetten) / Hænder som dræber (på filmen)
Dir: Chin Hsin (Hongkong, 1971 + 78)
Martial arts dir: Se Fu Yai & Jackie Chan (krediteret som Chan Yuen Lung)
Længde: 78 min.
Distro: Breien Film/Filmco aps. (DK)
Info: video, fullscreen, engelsk dubbing
Cast: Jackie Chan, Shih Tien, Tien Feng, Han Kuo Tasi (aka Hon Kwok Choi), Simon Yuen, Dean Shek.

rev: Jack J
Jeg må indrømme, at jeg var ret begejstret, da jeg fandt Master With Cracked Fingers for fire år siden inde i Video Netto på Vesterbrogade. Sagen er nemlig den, at der her er tale om Jackie Chans allerførste karatefilm - no less! Og den danske kassette er naturligvis så svinesjælden, at jeg straks udråber mig selv til at være i besiddelse af det eneste eksisterende eksemplar! Jeg skyndte mig straks hjem og... zap... nu fire år senere får jeg den endelig set, ha ha...
De fleste, der kender til Hongkong-film, kender også Godfrey Ho, mesteren af klippe-klistre-filmene! Og med "klippe-klistre-film" mener jeg film, som instruktøren har "lavet" ved at tage halvdelen af een film (oprindeligt instrueret af en anden instruktør, forstås), stykke det sammen med noget fra en eller flere andre film (ligeledes instrueret af andre instruktører), og vupti; så har man en ny film (læs: et nyt makværk!). Og Godfrey Ho var altså ikke den eneste, der gjorde sig i den slag plattenslageri: Chin Hsin, instruktøren af Master With Cracked Fingers, gjorde det altså osse (i alt fald med denne film - hvorvidt han "instruerede" andre på samme måde? Who knows!). Den originale udgave af filmen udkom allerede i 1971 under den engelske titel Little Tiger From Canton uden at blive nogen succes overhovedet. I '73 fik den repremiere i biograferne i Hongkong, men igen uden held og blev derefter lagt på hylden.
Da Snake In The Eagle's Shadow og Drunken Master med Jackie Chan blev succeser og han blev en stjerne (i Hongkong i hvert fald) i slut-70'erne, var der en kinesisk distributør, der købte rettighederne til Little Tiger From Canton, filmede en række nye scener og udsendte skidtet som Master With Cracked Fingers. For fuck's sake, for at det ikke ska' være løgn, så satte man sgu endda footage ind fra Drunken Master!!!
Jackie Chan var jo osse blevet ganske populær i Europa og sikkert derfor forsøgte man sig også på det amerikanske marked, hvor den kom til at hedde Snake Fist Fighter, og endelig på videokassette i Danmark engang i midten af 80'erne under titlen Dragen går amok (pga. Bruce Lee-filmene skulle alle karatefilm hedde noget med "Dragen"!).
I originalfilmen møder Jackie, som også hedder Jackie i filmen (i alt fald i den engelsk-dubbede udgave), en gammel gut (Simon Yuen), der indvilliger i at lære ham kung fu. De nye scener bestod af en lille unge, som skulle gøre det ud for Jackie som barn og scener med en Jackie Chan-stand-in, der øver kung fu ude i skoven sammen med den gamle bums, enten i halvmørke så man ikke kan se hans fjæs eller han har bind for øjnene - eller vi ser ham bare bagfra! Hvis man ville have håbet på at plausibilisere illusionen, sku' man muligvis ha' overvejet at bruge en skuespiller, der ikke var 10 kilo tungere end den rigtige Jackie, ha ha!!
Anyway, historien goes a little like this: Den unge Jackie vil gerne lære kung fu, men hans far ville ikke give ham nogen penge til det, da han ikke synes, man ska' gå rundt og slås (ikke uventet i karatefilm viser det sig naturligvis senere, at faderen selv engang var kung fu-kæmper). Heldigvis for lille Jackie møder han som sagt en gammel særling, der tar ham med ud i skoven og lærer ham kung fu (bl.a. ved at putte ham i en sæk med slanger!!). Da han vokser op, får han arbejde som tjener, men kommer gang på gang i slagsmål, da han skal redde først den ene, så den anden, og hver gang blir han straffet af sin far. Den ene gang smider faderen urtepotter efter ham og en anden gang skal Jackie stikke hånden ned i en spand med glasskår! Og som i enhver karatefilm, blir der slåsset en hel del til sidst, men da den fatale afslutningskamp er mellem Jackies værste fjende og Jackie, som slet ikke er Jackie, men hans flabby stand-in, så blir kampen ret så upersonlig og kedelig (selvom de er go'e til karate og alt det der!).
Det er nemt at se forskel på de indsplejsede nye scener og den originale film, bl.a. fordi de nye scener er så grotesk hjernedræbende kedelige, at det er helt på højde med at se på maling, der tørrer. Den "rigtige" film derimod er ganske underholdende og jeg ville ha' ønsket at det var denne film, der var udsendt på dansk video. Men sådan sku' det altså ikke være, heller ikke selvom der på kassetten rent faktisk står at der er tale om originalversionen!! Hvad der i øvrigt gør hele makværket ENDNU mindre "originalt", er naturligvis, at den er dubbet til engelsk.
I den uautoriserede Jackie Chan-biografi The Essential Jackie Chan Sourcebook (USA, 1997) skriver de to forfattere godt nok, at begge versioner er forfærdelige, men det har jeg nu svært ved at forstå: For det første kan de dårligt have set den oprindelige originalversion, eftersom den ALDRIG har genset dagens lys, siden den blev smidt i et mørkt hul med låg på i 1973 og i dag kun findes i den omredigerede version! Så hvordan forfatterne sku' ku' bedømme originalversionen, har jeg sgu lidt svært ved at se. Og hvis man bedømmer de gamle scener ud fra den nye version (nå ja, så "ny" den nu er, når den er fra 1978), så er den altså slet ikke så dårlig endda, hvis man i forvejen ka' li' "Chan The Man"-film. Og hvis man sammenligner med andre chop sockey'er fra perioden, så ser det hverken værre eller bedre ud. Det blev bare et frygteligt rod (læs: noget lort!), da alle de nye scener blev redigeret ind.
Den danske kassette er som nævnt hypersjælden, så hvis du er karatefilmfan/-samler, så bør du absolut snuppe den, hvis du falder over den i en brugtbix, også selvom den er i fullscreen, så man ikke ka' læse hele de bogstaver, der står yderst til højre i rulleteksterne. Den er som nævnt osse synkroniseret til engelsk og underteksterne er oversat af en eller anden idiot, som intet anede om karatefilm endsige filmens hovedperson, fx blir martial arts til "krigskunst" (det burde naturligvis være KAMPkunst) og Jackie kaldes konsekvent "Jacky"1!!
Hvis du vil se en rigtig god Jackie Chan-film, så se hellere Armour Of God 2 eller Police Story!! Master With Cracked Fingers er absolut kun for fanatiske fans (og folk, der udgiver excentriske fanblade i fanatismens mørke... sheiitt!!!).


1.Jo, jo, jeg ved udemærket godt, at på visse gamle prints fra 70'erne, fra Hongkong, kunne kineserne godt finde på at kalde ham "Jacky", men siden 80'erne har ham altså heddet Jackie! For fuck's sake: hans navn står sgu med store bogstaver ud over hele skærmen, da filmen begynder!!

No comments:

Post a Comment