Sunday, 23 January 2011

Tower Of Deathaka Si Wang Ta / Game of Death 2
Dk-titel: Dragen i Dødens Tårn / Tower of Death
Dir: See-Yuen Ng (Hongkong, 1981)
Co-dir: Sammo Hung
Længde: 92 min.
Distro: On Air Video [dvd & video] (DK)
Info: letterbox, eng. dubbing.
Ekstramateriale: Immortal Dragon (doku), A Fistful of Yen (kung-fu-parodi), 6 Bruce Lee-trailere (bortset fra nogle ligegyldige biografier, findes al dvd-ekstramaterialet også på videoudgaven).
Stuntwork: Yuen Biao + Jackie Chan (i nogle print "Chan Lung").
Cast: Bruce Lee, Tai Chung Kim (i visse udgaver krediteret som "Tong Lung" efter Bruce Lees rolle i Way of the Dragon - som i On Airs print hedder "Tang Lung", argh!), Tai Chung Kim, Jang Lee, Hwang Roy, Biao Yuen.

rev: Jack J
Da Bruce Lee døde i '73 var han i gang med at indspille og instruere Game of Death (aka Lej med Døden). Efter sin død gjorde Robert Clouse filmen færdig. Clouse havde som bekendt tidligere instrueret Bruce Lee i den til dato bedste amerikanske karatefilm, nemlig Enter the Dragon (aka I Dragens Klør). Endvidere fandt man endnu flere filmoptagelser og et manuskript til en anden film, som Lee havde arbejdet på, og længe efter Lees død, helt fremme i 1981 [tre år efter Game of Death], besluttede man i Hongkong at piske den døde hest en gang til og, vupti, fem minutter efter havde man Tower of Death. I On-Airs nye video/dvd-udgave er filmen udsendt under denne titel, men meget passende er den også nogle steder udsendt under titlen Game of Death 2. "Passende", fordi Game 2 ligesom Game er noget splejse-sammen-makværk! I øvrigt bærer On-Airs udgave rent faktisk begge titler: Medens der står Tower of Death på coveret, hedder den netop Game of Death 2 inde på filmprintet! Den gamle danske titel er Dragen i Dødens Tårn og findes på oldgammel video fra Panorama (den står nævnt i Videografen - 3. årgang 1984/85, så den er mindst 18 år gammel).
On-Airs udgave af filmen nævner på coveret, at der var over en times materiale. Hvorvidt det så stemmer er jo naturligvis ikke til at vide, som bekendt har det aldrig været noget problem for videoselskaber at skrive så at sige hvad som helst på covers som bagsidenoter, hvis ellers det ser godt ud/lyder godt! Jeg har læst, at der faktisk ligger masser af materiale med Bruce Lee i Hongkong, som aldrig har set dagens lys, simpelthen fordi kineserne, der sidder på det, er nogen nosserøve, der ik' ka' ta' sig sammen og udgi' det!
Endvidere har Bolo Young engang i et interview nævnt, at Bruce Lee under indspilningerne til Enter the Dragon rent faktisk lavede en cigaretreklame for et firma, der bare aldrig brugte den! Så i eet eller andet arkiv ligger der altså en Bruce Lee-reklame, som ville være totalt cool at få at se, men som bare ligger og rådner væk, fordi alle andre end os her på SS! er nogen hængeører og nosserøve, der ikke kan tage sig sammen og få tingene gjort (siger han, vel vidende om, at der iblandt går halvandet år mellem hvert nummer af herværende tidsskrift).
Nå, men det var Tower of Death, vi kom fra. Grundoptagelserne, som udgør filmen, er Lee, der henholdsvis snakker med en gammel gubbe, snakker med en ung sangerinde og smadrer nogle modstandere i sangerindens omklædningsrum og senere igen på en gade. Resten af filmen udgøres af scener med andre folk, hvoraf nogle af dem skal forestille at være Bruce Lee og i anden haldel i filmen møder vi Bruce lees karakters yngre bror, der sjovt nok osse ser ud og opfører sig som Bruce Lee (han går bl.a. rundt med de samme skrækkelige 70'er-solbriller, som Lee gjorde på et tidspunkt). Nå ja, det er for resten ikke helt rigtigt, at det resterende materiale er nyt, der er faktisk materiale fra en tredje kilde, nemlig nogle flashbacks til Billys barn- og ungdom. Materialet hertil er interessant nok ikke noget med en barneskuespiller der skal agere Bruce Lee som barn, men såmænd scener klippet ud af gamle film, som Bruce Lee spillede med i da han var barn og teenager! Et par steder i filmen stopper billedet rent faktisk og en tekst på skærmen (på engelsk, som man ikke har gidet oversætte i underteksterne) gør opmærksom på at det rent faktisk er Bruce Lee som barn! How weird is that! I Oriental Cinema #15 (1993) spekulerer redaktør Damon Foster i om scenerne monstro er fra filmene The Orphan eller Kid Cheung. Well, I guess we'll never know... og tja... er der mon nogen af jer, der kaster sig fra side til side søvnløst, fordi I ikke ved det!!??
Hm, nu jeg tænker efter, så er der faktisk også footage fra en fjerde kilde, nemlig da Bruce Lees karakter i filmen er død, så blir der sgu vist optagelser fra Bruce lees rigtige begravelse! Totalt bizart og morbidt, må man sige. Det samme skete også i Game of Death og ærlig talt, så er det ret klamt!!
Anyway, kort fortalt handler filmen om Billy (Lee), der har en ven, der er kung-fu-kæmper. Hvad han ikke ved, er, at vennen er en kriminel bagmand, der gør sig i narko. Billys bror Bobby er en dagdriver, der ikke gider træne kung-fu og hellere vil gå med damer, så Billy skriver til broderen, at han skal tage sig sammen, træne kampkunst og glemme pigerne for en tid. Men inden de kan mødes, dør vennen (ham den kriminelle) og Billy går i gang med at investigere sagen. However, under vennens begravelse blir liget stjålet af en helikopter, der lige kommer flyvende forbi og snupper kisten (som i øvrigt har et kæmpe omvendt nazikors på låget!!) og Billy blir dræbt under forfølgelsen. Herefter går det som det må gå i en kung-fu-film, spaghettiwestern, kriminalfilm osv., nemlig at den unge broder tager sig sammen og drager ud for at finde skurkene og hævne udåden!
Hvis man udelukkende køber Tower of Death, fordi man forventer endnu et Bruce Lee-mesterværk som fx Enter the Dragon, så blir man altså gevaldigt skuffet! Filmen er nemlig en rodebunke af værste skuffe og Lee er faktisk ikke med ret meget, og mange af de scener, hvor han rent faktisk er med, er ufrivilligt morsomme, da man for at få scenerne til at passe ind i handlingen har splejset dem sammen med nye optagelser med en anden skuespiller, der skal gøre det ud for Bruce Lee. Det samme som også skete i Game of Death (hvor der i øvrigt ikke blot var een, men indtil flere skuespillere, der skulle agere Bruce Lee!!). Det er faktisk hylemorsomt. I den ene scene efter den anden ser vi kun en "Bruce" bagfra, hvor det er tydeligt, at han gør sit yderste for ikke at komme til at vende sig om bare den mindste smule, så seerne opdager, at det ikke er den rigtige Bruce Lee. Den mest groteske scene er nok den, hvor den rigtige Bruce samtaler med en ældre, skægget vismand, der er iført traditionel kinesisk tøj. Man har så manglet noget dialog og har derfor filmen "Bruce Lee", der stopper op og nu står stille og taler med den gamle gut. Her ser vi som tidligere nævnt kun Lee bagfra. Det er i sig selv morsomt, men helt hysterisk er det faktum, at rekvisitøren tilsyneladende var farveblind, for i den originale filmoptagelse er den gamle mands klædedragt rød, men i det nye footage er den sørme blevet gul, ha ha...
Der er også en herlig scene, hvor den yngre bror sidder en sen aften på sit værelse. Så pludselig kommer en ung og forførende hvid kvinde ind og spør om han vil hygge sig og da han vender ryggen til et kort øjeblik, smider hun al klunset. Wauw, den indtil for nyligt dagdriveragtige lømmel er ikke sen til at begynde at tage for sig af retterne, men... needless to say... hun har naturligvis en gift-ring og skal lige til at stikke ham... da en løve braser ind gennem vinduet!!! Hold kæft hvor jeg grinede. Det er virkelig for dumt!! Kvinden dør naturligvis i kampens hede og unge Bobby dræber løven med de bare næver, ahhh... (Og løven er naturligvis ikke en løve, men en mand i et løve-kostume, der ser ud som noget, der er købt på et Muppet Show-overskudslager, hah hah!!)
Anyway, som nævnt en skraldefilm af værste karat, hvis det er en stilren Bruce Lee-film, man kommer efter, men hvis man kan tilgive (eller måske ligefrem nyde) de latterlige dobbeltgænger-scener, så er Tower of Death faktisk slet ikke så ringe endda. Ok ok, det er måske lige lovlig mange ulidelige og alt for lange dialogscener, men da den yngre broder går i aktion i anden halvdel af filmen, er det faktisk slet ikke så skidt endda (og man har vel en spolefremadknap på fjernbetjeningen!). Men altså: Ret rodet og logikken skal du nok ikke lede efter, specielt ikke da den yngre broder mod slutningen begiver sig ind i det famøse dødstårn og filmen ændrer karakter og nærmest blir en blanding mellem Månebase Alpha, James Bond og karatefilm!!
Underholdende på den der dårlige, men nydebare måde. Jeg vil dog helt klart opfordre dig til at fange an med enten Enter the Dragon, Fist of Fury (aka Dragens Knytnæve) eller The Big Boss (aka Karatenæver af Stål), hvis du ikke før har set en Bruce Lee-film!


Coverscannet er fra DEVAG.

No comments:

Post a Comment