Sunday, 23 January 2011

Schizoid (af Lars Kramhøft)

DK-titel: Saksemorderen
DIR: David Paulsen (USA, 1986)
DISTRO: ABC-Collection
INFO: Fullscreen
LÆNGDE: Ca. 89 min.
CAST: Klaus Kinski, Marianna Hill, Craig Wasson mfl.

Anmeldelse: Lars Kramhøft
Leonard Maltin´s Movie & Videoguide, der efter min mening kun kan bruges, hvis man som hovedregel går efter de film, Maltin og de andre gamle tanter disser (dvs. dem der indeholder det mindste spor af vold og sex), giver Schizoid absolut bundkarakter og kalder den for "a lurid shocker", så den måtte selvfølgelig chekkes ud, da lejlighed bød sig!
Vi starter med en flok gimper, der er i "boblebads-terapi" - de sidder og pjatter og drikker champagne, men der er noget galt - en eller anden pervert står og lurer i busken og tager billeder af dem! Lidt senere tager en af damerne sin cykel for at køre hjem, og som i en anden giallo ser vi så førnævnte person, der tager sorte handsker på og forfølger hende, bevæbnet med en saks. De ender i et øde hus ude på landet, som ser ud til at være Texas Chainsaw-familiens sommerhus (!), og hvor hende damen altså får saksen i mavsen, så blodet sprøjter!
Cut til vores hovedperson - en kvindelig brevkasseredaktør (Marianne Hill), der modtager anonyme trusselsbreve - hun går i gruppe-terapi hos selveste Klaus Kinski, der her spiller en lidt excentrisk hjernevrider, der gerne vil lure lidt på sin egen datters tits, selvom han også er lun på Marianna (nej, jeg gider virkelig ikke holde styr på, hvad diverse personer hedder i filmen, så du må nøjes med skuespillernes navne). -Hun er i øvrigt en totalt ynkelig skuespillerinde, der overspiller ud over alle bredder... ikke at de andre medvirkende er meget bedre... undtagen Kinski, forstås.
Så sker der det at politiet finder liget af den første dame og for en gangs skyld er de to politimænd her både opvakte og skarpsindige, og gennemskuer straks at... nå nej, det passer sgu da ikke, panserne er lige så snotdumme som altid, faktisk er det sjovt her, fordi det er så typisk og forudsigeligt at det netop IKKE er sjovt!!!
Så skal vi lige forbi en stripbar - det lyder jo meget godt, men det er nu ikke noget at råbe hurra for, faktisk er der mindre ophidsende end selv strip-scenerne i The Gore Gore Girls! Klaus Kinski og Marianna Hill bliver forelskede (i hinanden), men Kinski har som nævnt en datter (moderen er død), hun er en rigtig lille bitch, der prøver at ødelægge det hele, hun giver nemlig farmand skylden for moderens død, og imens bliver flere damer slået ihjel... alle med en saks (hence the title!), så mystikken breder sig... er det Kinski, der står bag? Hans datter? Mariannas fjollede eks-mand? Neger-bøssen der bor inde ved siden af og lige er blevet klippet, eller måske den ensomme gårdmand? Fingeren til ABC´s oversætter for, tilsyneladende, at afsløre svaret bag på coveret, men hah-hah, in your face motherfucker som Jack garanteret ville ha´ sagt, det passer da nemlig ikke en skid, så overraskelsen er bare så meget større, da det endelig falder på plads!
OK, ikke århundredets film, men det lykkes for David Paulsen at twiste plottet og kaste mistanke på samtlige personer omkring Marianna, så man til sidst ikke aner, hvem man skal stole på, og filmen leverer da også noget lummer-sex, komiske skuespilpræstationer, cool italo-style soundtrack og så selvfølgelig Klaus Kinski. Så er der heller ikke mere at sige om det! Bagefter filmen kommer der nogle trailere for en række glemte "mesterværker" som nok ikke udkommer på DVD foreløbigt, hvis du forstår, hvad jeg mener. I øvrigt, hvis du skulle ha´ lyst til at vide mere om Kinsky, så kan jeg kun anbefale Nils Markvardsens fremragende blad, eXtase.

No comments:

Post a Comment