Sunday, 23 January 2011

The Sword and the Sorcerer

Gml. Dk-titel: Sværdet og Troldmanden
Dir: Albert Pyun (USA, 1982)
Distro: On-Air Video (DK)
Info: dvd, letterbox
Extras: 3 trailere for filmen
Cast: Lee Horsley, Kethleen Beller, Simon MacCorkingdale, Richard Lynch, George Maharis.

review: Jack J
Alle Serie Magasinets gamle læsere husker naturligvis Conan, Røde Sonja og Kong Kull. Jeg tror vist, at Barbaren Conan (aka Conan the Barbarian) var næsten alle SM-læsernes yndlingsserie, det var i alt fald min - dengang for længe siden i begyndelsen af det 20. århundrede.
On-Air Video har for nyligt beriget vores liv gevaldigt ved at genudgive sværd og trolddom-filmen The Sword And The Sorcerer. Sidste gang, den udkom, var tilbage engang i 80'erne, og dengang brugte man jo stadig danske titler og kaldte den derfor Sværdet og Troldmanden. [Jeg må indrømme, at jeg ikke helt har besluttet, om jeg synes, det er bedre i dag end dengang. Jah joh, vi er mere internationale i dag, 40-50 tv-kanaler i kabelnettet, Internet og Øresundsbro, men derfor kunne vi vel godt give udenlandske film danske titler eller hur? Men så på den anden side, hvorfor osse sidde og hænge over den forbistrede danskhed, som filmsamler er det vel bedst at referere til film efter deres originaltitel. Sagen er jo så bare den, at det gør vi jo alligevel ikke, når det gælder fx franske, spanske eller andre ikke-angelsaksiske film, de får stadig danske titler. Og når samtidig een eller anden engelsksproget film udkommer med en så svært-udtalelig titel, at der ikke er nogen, der kan hitte ud af at udtale den rigtigt, når de står nede ved videoforhandleren, eller ikke ved, hvad den egentligt betyder... så er det måske osse lidt fjollet, at de go'e gamle titler blev skippet, blot for at danskerne ku' sidde og føle sig åh så internationale og med på moden - but what do I know! ...Og egentligt sku' det her jo handle om The Sword And The Sorcerer!]
Filmen er fra 1982 og er Albert Pyuns debutfilm. Handlingen foregår som nævnt i et Conan-agtigt land for længe, længe siden. En god og viis konge har bragt fred og fordragelighed til sit land. Han har naturligvis også både en kæk søn og en dejlig datter (som senere skulle blive en integreret del af tv-føljetonernes moder: Dollars!! [eller Dynasty, som den hed i virkeligheden]). Men alt vare ikke evigt (ellers ville det osse være en kedelig film), så en ond og led kæltring vil have overherredømmet over hele verden og vejen går ikke overraskende gennem den gode og viise konges land. Men den slags er jo ikke nemt, for den gode og viise konge er både... well... god og ikke mindst viis, så har han været så forudseende at have en stærk og sej hær. Så hvad kan den lede usling gøre? Han stopper op, klør sig i skridtet og tænker hårdt, hmm, tænke, tænke... nåh jo, han kunne jo kontakte en dæmon fra Helvede! Og det gør han så! Han indgår en aftale med nævnte dæmon, men da helvedsynglen har gjort sin del af arbejdet, stikker uslingen sit sværd i ham og sender ham tilbage til det Helvede, han kom fra, i den tro, at han er død (men det er den slags jo sjældent!).
Senere sker der en hel masse andre ting, the bad guy dræber kongen + dronningen og overtager landet. Men hvad med kongesønnen, datteren, dæmonen, hvad med dem? Og hvem er han, der kommer ridende med en flok lejesvende midt i det hele? Well, you know what to do! Køb dvd'en og find ud af det! Nå ja, at jeg så ikke kan love dig, at du rent faktisk finder ud af det, endsige blir mindre forvirret, er så en helt anden sag! Plottet er faktisk lettere rodet, jeg sad flere gange og tænkte: Jamen hvem er ham der? Hvis HAN er sønnen, hvem er så ham den ANDEN?? Og hvis DET er sønnen og DET er datteren, er DET DER så ikke blodskam??? Men well, det gør sådan set ikke så meget, bare se den og lad dig underholde! Og underholdende dét er Sværdet og Troldmanden bestemt, og for splatterfans er der osse en del at komme efter: blod sprøjter og mindst et enkelt hoved blir kløvet. Der er osse en hel del nøgne kvinder, der render rundt og er... well... nøgne. Og helten har et sværd, der kan skyde klinger!! FX'ne er ganske glimrende og dæmon-makeuppen er god. Den onde skurk spilles i øvrigt af Richard Lynch, som også var med i det store mesterværk Aligator 2, som jeg anmeldte i Obskuriøst #5/6.
On-Air dvd'en er i nydelig letterbox (hvilket den gamle video ifølge Heine Sørensen ikke var), og så koster den kun 25 kr. i T&P Musikmarked!! Lissom med de fleste On-Air-udgivelser, så er der heller ikke her ret meget ekstramateriale, men tre trailers for filmen er det da blevet til (at det så blir lidt kedeligt at se tre næsten ens trailere... tja...) + lidt læsemateriale.
Sidst i filmen blir der godtnok annonceret for en efterfølger, men det ka' du godt glemme alt om; den blev aldrig til noget.
Som en finurlighed er der såmænd på bagsiden af dvd-kassetten citeret fra alle raske fans af psykotroniske films bibel, Weldons Psychotronic Encyclopaedia of Film! Hva' blir det næste, citater fra Stay Sick!? hø hø...

No comments:

Post a Comment