Den (langsomme) rejse tilbage til min egen fortids popkultur fortsætter: Jeg har i den seneste uge modtaget hele fem komplette tv-serier, som jeg sad og glanede på dengang som barn i 70'erne og ung voksen i 80'erne. Oveni købte jeg også en engelsk tv-film fra BBC fra 1977, som Danmarks Radio ikke viste dengang! Mere om disse andre serier senere, men her er lige et foto af de to af boxsættene (eller bokssættene om man vil. Jeg må indrømme, at jeg er mere tilbøjelig til at skrive "box", når det gælder en dvd- eller cd-udgivelse frem for "boks". Men retskrivningsordbogen er ikke enig): Dick Turpin og 'Allo 'Allo.
Begge er engelske tv-serier i den lette genre, og begge kørte de på DR i 80'erne - og jeg var med begge gange. Og sjovt nok var jeg IKKE specielt begejstret for nogen af dem dengang. Jeg fulgte med, men jeg syntes, at de var en tand for fjollede. Men hvorfor så købe dem nu??? Well, jeg tænker, at der er den mulighed, at jeg måske kan lide dem bedre i dag. Man (jeg) får muligvis en bedre forståelse for, eller måske endda forkærlighed for, det fjollede her i (usch!) alderdommen.
Jeg genså første afsnit af 'Allo 'Allo forleden, og syntes, at det var udmærket. Jeg nåede i øvrigt aldrig at få set hele serien tilbage i sin tid. DR kørte den fra 1987 til 1991, og allerede i 88 var jeg draget afsted mod nye eventyr i det udenlandske. Serien består af 85 afsnit, men om DR viste dem alle, nævner Henrik Larsens bog (se link to linjer længere fremme) dog ikke. Dick Turpin havde jeg dog muligheden for at se i sin helhed, da DR kørte den fra 1981-82 og igen i 1985 (med genudsendelse i 87). Eller så meget i sin helhed, når det gjaldt Danmarks Radio. Som jeg har nævnt før, havde den gamle monopolkanal det med kun at bringe udpluk af serier frem for hele serier. Henrik nævner, at DR kun bragte 19 afsnit ud af seriens 31! Jeg bruger Henrik Larsens bog om dansk psykotronisk fjernsyn i 80'erne som hjælp med de nøjagtige årstal og info her.
Jeg var i øvrigt kortvarigt bekymret for, om det danske boxsæt med Dick Turpin måske ikke var helt så komplet, som videoselskabet, dvs. Soul Media, lover på omslaget: Når man checker de 10 dvd'er, ser man hurtigt, at sættet dækker tre sæsoner ... men, men, men ... både på engelsk Wiki og IMDb er der opført fire sæsoner! Straks bliver man jo mistænksom. Ukomplette boxsæts er jo desværre ikke noget ukendt fænomen i Danmark.
Men heldigvis viste det sig, at det danske sæt blot tæller episoderne anderledes end Wiki og IMDb gør: Sættet har samlet episoderne i de tre oprindeligt producerede/optagne serier. Sagen er så den, at da man i sin tid bragte serien i England, holdt man pause midt i sæson 2 for at kunne bringe den 3. sæson, som var en koproduktion med RKO Pictures i USA (det var sæson 1 og 2 ikke). Hvorfor man gjorde dette, må guderne vide. Da sæson 3 var slut, fortsatte man med anden halvdel af sæson 2 - som så på Wiki og IMDb nu kaldes sæson 4! Meget forvirrende.
Sæson 3 blev i øvrigt vist som film i de amerikanske biografer, men klippet om til en femdelt serie på britisk tv (og det var også denne, som vistes i Danmark). På det danske dvd-sæt får vi den femdelte serieudgave. Jeg har ikke kunnet finde info om en udgivelse af den amk filmversion.
Avisens omtale af allerførste Dick Turpin-episode, 10. juli 1981 |
Omtale og billede af første afsnit af sæson 3 i Ekstra Bladet, 2. februar 1985. Bemærk at DR samme aften også viste Gysertimen! |