Sunday 23 January 2011

The Nuclear Conspiracy




review: JACK J

The Nuclear Conspiracy (Nuclear katastrofen) er: 1) engelsk 2) fra 1986 og 3) lavet til TV - Og det ka’ man godt se alt sammen!!
En engelsk kvinde ligger og sover, da telefonen ringer. I den anden ende af røret er hendes mand, der febrilsk forsøger at fortælle hende noget. Så hører man nogle skud og han bliver slæbt væk, hvorefter forbindelsen afbrydes. Manden er journalist og i gang med en opgave med at opspore noget atomaffald på et eller andet skib. Plotmæssigt bevæger vi os altså i velkendt farvand.
Kvinden og deres lille datter sætter herefter i gang med at forsøge at opklare, hvad der er sket og at finde manden. Med sig på turen får de hjælp af en slatten bladfotograf, der mest af alt bare er interesseret i at tage fotos af hende og ungen i fortvivlede situationer. Resten af filmen er sådan af typen: »Nå, han var lige her og nu er han et andet sted, jamen så må vi jo derhen«. Een lang jagt på madammens forsvundne mand. Og det er sgu en lang jagt: filmen kører næsten to timer!
Needless to say, så er der noget lusk med det der atomaffald. Der er selvklart nogen, der ikke ønsker, kvinden skal finde ud af, hvad der er blevet af manden, hvad hans opgave gik ud på, eller hvad han havde fundet ud af.
Som jeg sagde i indledningen, så er The Nuclear Conspiracy en engelsk TV-film lavet engang i 80’erne og dét ses tydeligt. »Spændingen« er til at tage og føle på. Voldsscenerne er, well, det her er jo et psykotronisk filmblad, så derfor kunne de være acceptable, når blot der havde været andet »psykotronisk«, der kunne have holdt interessen, men i Danmarks eneste rene splatterfilmblad, Banned in Britain, ville de være blevet smidt på porten med det samme! Scenerne er vattede og det gælder faktisk hele filmen; Den er ret lunken. Måske ville den have gået som hr. og fru Mainstreams lejefilm nede fra kiosken en lørdag aften engang i 80’erne, men for os genrefilmfreaks er den røv og nøgler. Der er intet at komme efter.
Fotografen render rundt i Indiana Jones-kostyme, lille skinjakke og den der hat, men han er mest af alt bare irriterende (og kujonagtig!) og... well, jeg ku’ blive ved, men jeg gider ikke. Brug hellere de to timer på en tur ned på grillen og få nogen pomfritter, følelsen er lisså tom bagefter, men om ikke andet får du dig en gåtur (og helt ærligt, du trænger til det).
Selvom jeg på ingen måde er begejstret for THE NUCLEAR CONSPIRACY, så er jeg alligevel glad for at have fundet den. Yeps, det lyder mærkeligt, men sagen er altså den, at jeg fandt kassetten på et udendørs market her i sommers (‘06) i en stor kasse fyldt med gamle exrentals. De kostede kun en femmer stykket og jeg snuppede næsten dem alle sammen. Sådan er det, når man samler på exrentals; man finder noget gammelt, støvet stads, som man ikke kender og tænker: »Kunne det være noget?« Den evige jagt på den der uopdagede danske exrental, som ingen andre samlere er faldet over før. Det er dét, der (delvis) får os til at fortsætte. Man skal naturligvis ikke tænke for meget over tingene, for gør man det, så slår det nok een, at hvis en given film var et stort nok mesterværk, så ville den nok ha’ været genudgivet på video eller DVD, og i alt fald kendt af genrefans alligevel! But still!! Man blir ved (hm, det er faktisk HELLER ikke rigtigt: de fleste exrental-samlere har vel efterhånden smidt håndklædet i ringen, skilt sig af med samlingen, og solgt deres sjæl til DVD-fanden. I Danmark anyway. I Sverige er der som bekendt masser af videosamlere fortfarende. Men folk som bl.a. undertegnede og Nils Markvardsen blir i alt fald standhaftigt ved!).
Og det er altså under dét indtryk, at man alligevel kan begejstres over noget ubrugeligt videoslam som The Nuclear Conspiracy! Jo, det ER en skodfilm, men muligheden, for at det kunne ha’ været noget brugbart, var til stede, og et eller andet sted er det også sjovt at kortlægge disse gamle udlejningskassetter, netop fordi ingen andre har gjort det (officielt, mener jeg. Naturligvis har andre zines gjort det de sidste 15 år). »Nogen skal jo gøre det«, som Henrik Larsen plejede at sige (før også han mistede interessen). Well, Stay Sick! er det længst levende og stadigt eksisterende danske zine, der beskæftiger sig med disse film, og jeg ser ingen grund til at stoppe foreløbigt (at nogle så sikkert vil mene, at det knapt kan beskyldes for at »udkomme«, når der går fem år mellem hvert nummer... er jo så deres eget problem!!! Hm, men så på den anden side; der gik 10 år mellem Banned in Britain #1 og 2, så sølle fire år er vel ikke noget at snakke om, ha ha).
Men hvis ikke The Nuclear Conspiracy er særlig god, så er der i alt fald et par interessante trailere på båndet (»forfilm«, som man kaldte dem, da jeg gik i skole!), nemlig den fæle Dennis Hopper-film River’s Edge og en obskur trailer for Stephen Kings instruktør-debut; Maximum Drive, som blir præsenteret af... Stephen King hamself!
Den europæiske distributør er i.ø. tyske Atlas International, som også var dem, der købte rettighederne til en række Hongkong-film, bl.a. de velkendte film i genren »Girls kick ass and look cute«: In The Line Of Duty 1 + 2 (som i virkeligheden hedder Royal Warriors og Yes, Madam! og som i Danmark gik under den tyske titel Ultra Force 1 & 2).

EX-RENTAL-INFO:
På kassetten kan man se, den oprindeligt har indgået i sortimentet hos EBI Video Center på Englandsgade 32 i Esbjerg (telefonnumret er så gammelt, at det kun har 6 cifre). Nogen af Stay Sick!s læsere i skitfiskbyen, der har frekventeret EBI Video Center? Kenneth Eriksen??

No comments:

Post a Comment