Sunday, 23 January 2011

Scared Stiff

Dk-titel: Stiv af Skræk
Dir: Richard Friedman
Distro: PolyGram Home Video (DK)
Info: video, fullscreen
Cast: Mary Page Keller, Andrew Stevens, Josh Segal, David Ramsey.

anmeldt af Jack J
Jeg fandt Scared Stiff, da jeg og Heine Sørensen faldt over det kæmpelager af gamle Polygram-titler en dag sidste sommer inde i downtown København (læs mere om det i nyhedssektionen på side et-eller-andet; "Fantastisk Filmfund - igen!"). Jeg viste Heine (som har set 99% af ALLE gamle udgivelser fra den danske videoguldalder i 80'erne) coveret og spurgte: "Er det noget?", og Heines svar var det sædvanlige: "Næh, det er det ikk"! Med mindre noget er et psykotronisk mesterværk, så vil den hr. Sørensen hellere undlade at investere i en film bare for ikke at skulle slippe en sølle 20'er (og her var der endda kun tale om 15 kr.!!). Well, jeg har efterhånden lært ikke at lytte efter hverken Heine, Henrik Larsen eller (specielt) Frank Brahes meninger om film!! Nogen gange er deres filmsmag bare så fukked op, at det er til at få ondt i nyrerne af!! Så naturligvis smed jeg alligevel Stiv af Skræk ned i stakken af Polygram-titler, der sku' med hjem - og hurra for det.
En ung kvinde, hendes lille 6-7-årige søn og hendes nye mand er ved at flytte ind i et stort, gammelt hus et sted i noget, der ligner Louisiana. Engang i 1800-tallet var huset beboet af en slavehandler, som både tæskede sin kone og sin lille 6-7-årige søn (ka' du allerede her forudsige filmens plot?). På et tidspunkt dræbte han en hel flok slaver, der med konens hjælp havde taget ophold i hans hus. Inden de kradsede af, nåede de dog lige at kaste en forbandelse over ham. Tilbage i nutiden finder kvindens nye mand nogle kister med gammelt stads i et loftsværelse, der har været forseglet i mange år... og så følger ikke overraskende den sædvanlige historie med kvinden og sønnen, der iblandt ser syn fra fortiden, klaveret spiller af sig selv, legetøjet leger med sig selv, osv. Det er set bedre før og det er set værre før!
However, that is not to say Scared Stiff er en dårlig eller kedelig film. Den er... hm, tja, hvis jeg si'r "ok", så tror du vel bare, den er halvdårlig og det er den bestemt ikke, det er bare ikke noget mesterværk - men altså "ok"! Og uden lidt uhygge er den heller ikke og til sidst, er der en lang og ganske fed slutscene, hvor kvinden hele tiden ryger fra det ene underlige sted til det næste sted uden at kunne slippe løs af det. Denne del af filmen er ret weird, nærmest surrealistisk, og dette kan måske skyldes, at en af mændene bag screenplayet såmænd var Mark Frost, som senere skrev tv-serien Twin Peaks sammen med David Lynch.
Splatter wise er der også nogle gode scener, bl.a. i en mareridtsscene, hvor en mand lyner en lynlås i siden af hovedet op og lukker "låget" op ind til sin dunkende hjerne (fedest!). Men logik derimod skal du nok ikke lede efter (men det gør nu ikke noget , det er jo ikke Filmland det her, arrha ha ha). Som helhed står filmen vel cirka til et 7-tal på 13-skalaen.
Som så mange andre Polygram-udgivelser er Scared Stiff svær at finde these days, men skulle du alligevel falde over den, så lad være med punge ud med en hel herregår! Nå ja, dvs. medmindre du er en fanatisk svensk samler, der bare skal ha ALT fra alle selskaber naturligvis, men så er du altså osse selv ude om det. Alle andre bør højst gi' en 50'er.

No comments:

Post a Comment