Sunday, 23 January 2011

Of Unknown OriginDIR George P. Cosmatos LAND Kanada ÅR 1983 CAST Peter Weller + 1 stk. fed rotte VIDEOSELSKAB Warner Home Video / Metronome (DK) FORMAT video (exrental) BILLEDE fullscreen SPROG engelsk, danske undertekster LØBETID ca. 85 min. UDBYDER ingen DK-TITEL Mad House CENSUR F.F.B.U.16


review: JACK J
Peter Weller bor sammen med sin kone og datter i et stor, ældre hus i New York (som i virkeligheden er Montreal). Ved filmens start er konen og datteren ved at tage på en 14-dages ferie hos konens far. Peter er travlt optaget på sit arbejde og skal ikke med. Faktisk er hans arbejdsbyrde i det forvaltningsinstitut, hvor han arbejder, ved at rende ham over ende og det er virkelig ikke belejliget, da opvaskemaskinen går i stykker og vandet flyder ud over det hele. »Weell, kablet er ødelagt, det kunne jo være mus... eller rotter«, siger viceværten og gi’r sig derefter ud i en lang udredning om, hvad sådan en fætter kan udrette. Og en rotte er netop, hvad stakkels Robocop-Peter har fået besøg af. Gennem tunneller og huller alle vegne farer bæstet rundt i huset (der som sagt er vældig stort). Først rådfører Weller sig med viceværten, derefter kontakter han diverse rottefængere (uden hæld, da de alle har travlt, eftersom N.Y. er fyldt med rotter!) for så til sidst at tage sagen i egne hænder.
I begyndelsen er det blot efter arbejdstids ophør, men som dagene går, begynder han at komme sent ind på jobbet, falde i søvn ved skrivebordet og senere går det helt galt; Rotten er simpelthen ved at overtage hans liv! Han har et fedt job, tjener masser af penge, men det eneste, han kan tænke på, er den skide rotte. ALT drejer sig om rotten, ved sammenkomster med kollegerne ævler han om rotter, rottepest og så videre. Han får mareridt om rotter og endelig blir det for meget: En morgen, da han er ved at købe dagens avis hos avisdamen, der står just over for bygningen, hvor han arbejder, gi’r han hende den tilbage igen med ordene: »Nogle gange er dagen bare ikke lang nok«! Han kontakter chefen og si’r, han behøver at være lidt i fred, »Jeg har noget derhjemme, jeg lige ska’ ha’ ordnet«! Og så går Peter ellers i krig, nu skal det svin af et krapyl eddermame ordnes een gang for alle!
Well, jeg må indrømme, at jeg havde mine betænkeligheder mht. OF UNKNOWN ORIGIN (eller Mad House, som den hedder på »dansk«), jeg mener, hvor meget spænding ka’ der være i en film, der udelukkende handler om en mand, der har problemer med en rotte - og her er der hverken tale om en af de sædvanlige dræberrotter, der er muteret til kæmpestørrelse pga. atomaffald eller en som er stukket af fra et laboratorium, hvor den er blevet udstyret med dræbervirus og store kanintænder! Men pessimismen ka’ man altså godt lægge på hylden; OF UNKNOWN ORIGIN er nemlig rigtig god! Skildringen af hovdepersonens liv, der skrider længere og længere ud over afgrundes rand ene og alene pga. en skide rotte, er rigtig god. Manden er totalt fucked up! Da han rigtig går i gang, kan man godt glemme alt om musefælder og rottegift, næh han går RIGTIG i gang (dvs. i krig!) og smadrer sit hus totalt!!
Til sidst i denne type film er det ofte kutyme, at hovedpersonen blir lukket inde på en anstalt som rablende sindssyg. Men Weller klarer dog skærene, jeg skal ikke røbe, hvordan det går rotten (og nej, jeg bryder mig normalt ikke om at røbe noget fra en filmslutning, men så lad gå for en gangs skyld), for da konen kommer hjem, lige før rulleteksterne løber over skærmen, ser det raserede hus og udbryder: »Hva’ er der sket her?«, så er mandens svar såmænd: »Jeg holdt fest!«, ha ha.
Så tag og se den! Den er ude på gammel video fra Metronome, men dén er svær at finde nu om stunder. Heldigvis er den også ude på billig DVD både i USA og UK (p.t. billigst på Amazon.uk), eller lån videoen fra en, som har den. Den er det værd, helt sikkert!

Scan: DEVAG

2 comments: